20. mája 2024

TASS: Exploze u pilíře Kerčského mostu, 2 mrtví! Na klíčové cestě na Krym byla zastavena doprava

0

UKRAJINA/RUSKO: Kvůli „mimořádné události“ byla dnes brzy ráno přerušena doprava na mostě, který spojuje pevninské Rusko s anektovaným Krymem. Server ruskojazyčné verze BBC píše o dvojici explozí, agentura TASS s odvoláním na ruské úřady o dvou mrtvých a zraněném dítěti.

Výbuchy bylo podle zdrojů, na něž se odvolává BBC, slyšet po 3:00 místního času (4:00 SELČ) z města Kerč, v němž most ústí na Krym. Ruské úřady uvedly, že se incident, jehož povahu zatím neupřesnily, stal u 145. pilíře mostu. Podle agentury Ukrinform byla poškozena část mostu mezi nejméně dvojicí pilířů. Ruské ministerstvo dopravy podle agentury TASS uvedlo, že byla poškozena vozovka, ale nikoliv mostní podpěry.

https://twitter.com/DAlperovitch/status/1680762931674226690?s=20

Událost si vyžádala životy muže a ženy a také zranění jejich dcery, která utrpěla středně těžká poranění hlavy a má být transportována vrtulníkem do nemocnice. Podle BBC bylo rodičům 40, respektive 36 let a dívce je 14. Na záběrech z místa, které se šíří na sociálních sítích, je vidět poničené auto, v jehož předním rozbitém skle je „zaseknutá“ jedna zraněná osoba.

Proruské úřady informovaly o zastavení automobilového provozu a vyzvaly obyvatele, aby na most nevjížděli. Přerušena je podle agentury TASS také zdejší trajektová a železniční doprava. Provoz na železnici má být ale obnoven do 9:00 (10:00 SELČ).

„Vzhledem k současné situaci žádám obyvatele a hosty poloostrova, aby se zdrželi cestování přes Krymský most a z bezpečnostních důvodů zvolili alternativní pozemní trasu přes nové regiony,“ napsal na telegramu šéf Ruskem dosazené správy Krymu Sergej Aksjonov. Jako „nové regiony“ Rusko označuje ukrajinskou Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast, které zčásti okupuje.

Přes tuto výzvu se na příjezdu k mostu z ruského Krasnodarského kraje podle ruských médií vytvořila dopravní zácpa o délce asi čtyři kilometry. Krym je oblíbenou destinací ruských turistů. Ruské úřady i proto zdůraznily, že poloostrov je dostatečně zásoben pohonnými látkami i jídlem.

Krymský, či též Kerčský most o délce zhruba 19 kilometrů spojuje od května 2018 ruskou pevninu s anektovaným Krymem, který většina mezinárodního společenství nadále považuje za součást Ukrajiny. Loni v říjnu ho poškodila exploze, z níž Moskva obvinila Ukrajinu. Kyjev se k útoku podle agentury Reuters přiznal jen nepřímo o několik měsíců později.

ZDROJ:  TASS/Echo24/BBC/ČTK

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *