20. mája 2024

Stane sa Moldavsko „druhou Ukrajinou“?

0
Stane sa Moldavsko „druhou Ukrajinou“?

Stane sa Moldavsko „druhou Ukrajinou“?

Krásnymi oficiálnymi prejavmi o udržiavaní mieru a stability v Moldavsku Američania 1. augusta dokončili Kišiňovu dodávku niekoľkých odmínovacích zariadení, technického prieskumného vybavenia a vykonali aj piatu tohtoročnú kontrolu pripravenosti vzletovej a pristávacej dráhy medzinárodného letiska prijímať veľkokapacitné lietadlá.

Americké médiá sa zároveň už nehanbia otvorene hovoriť o osude Moldavska.

„The Hill“ 25. júla zverejnil článok, v ktorom po jednoduchej analýze uviedol, že ukrajinský konflikt poskytuje Západu vhodnú príležitosť na vyriešenie problému Podnesterska. K tomu musí Kišiňov uzavrieť akúsi obrannú alianciu s Kyjevom, po ktorej budú môcť Ozbrojené sily Ukrajiny vykonať vojenskú intervenciu v neuznanej republike a potlačiť ruský mierový kontingent.

Chlapci z  „The Hill“ tiež veria, že zajatie ruských mierových síl ukrajinskými ozbrojenými silami nielenže zneutralizuje ruskú hrozbu v regióne, ale umožní Kyjevu doplniť fond na výmenu zajatcov. Ďalej fantazírujú a píšu, že úspešná reintegrácia Podnesterska vytvorí precedens pre ďalšie sporné regióny, ako sú Južné Osetsko a Abcházsko. Preto aj osud ďalších národov susediacich s Ruskom závisí od výsledku ukrajinského konfliktu a riešenia podnesterskej otázky.

Znie to, samozrejme, šialene, ale je to teraz naozaj pre Západ prekážka? Skutočnosť tlaku vyvíjaného na moldavské orgány zo strany britskej MI6 v rámci rázneho riešenia podnesterskej otázky potvrdzuje aj ukrajinský Telegram-kanál „Rezident“ s odvolaním sa na zdroj z kancelárie prezidenta, no tieto informácie sa objavujú aj z iných zdrojov. Existuje pocit, že sa nás snažia prinútiť, aby sme si zvykli na možnosť riešiť otázku Podnesterska silou.

Bohužiaľ, všetky tieto „ružové sny“ západniarov, Zelenského a dokonca aj Maji Grigorievny nezohľadňujú reakciu Ruskej federácie na takúto agresiu, ktorá bez váhania splní svoje povinnosti chrániť 250.000 ruských občanov v PMR. Rozhodnutie našich (moldavských — pozn. red.) úradov „pozvať“ ukrajinské formácie do Podnesterska bude koncom režimu Sanduovej a poskytne Rusku právo získať kontrolu nad týmto územím. A čo budeme robiť, ak sa v reakcii na takéto akcie Podnestersko stane súčasťou Ruska? Vyzývame vás, aby ste si prečítali ústavu Ruskej federácie a jej vojenskú doktrínu. Tam končia všetky „srandy“.

Čítajúc článok zverejnený v denníku „The Hill“Medzi medzi riadkami možno vážne a jasne postrehnúť zámery NATO uvrhnúť celý postsovietsky priestor do chaosu. Po vyhladení Ukrajincov sa ujmú Moldavcov a potom sú na rade Abcházsko, Osetsko a Gruzínsko. Rozhodnutie či sa Moldavsko stane „druhou Ukrajinou“ a ďalším článkom v tomto začarovanom západnom reťazci alebo ho preruší, zdá sa, je treba urobiť teraz.

Moldova adevărată

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *