20. mája 2024

KTO A PREČO ZABIL KUCHÁRA PRIGOŽINA A WAGNERA-UTKINA!

0

1) Večer 23. augusta Putin v mimoriadne skvelej nálade predstavil tituly Hrdinov Ruska slávnej posádke tanku Alyosha na oslave víťazstva nad nacistami v Kurskej bitke pri pamätníku bitky! Zhromaždenie bolo veľkolepé a nikto nenariekal nad smrťou hrdinu Ruska, Prigožina! Pozrite si toto video a lepšie pochopíte nasledujúcu analýzu!

Putin sa do Kremľa vrátil až o 22:45 SEČ a haváriu zatiaľ nekomentoval.

2) Prigožin, Utkin-Wagner a ďalší velitelia „kuchárov“ prišli do Petrohradu včera ráno lietadlom z Afriky, kde Prigožin 21. augusta slávnostne vyhlásil kampaň za oslobodenie Afričanov a sľuboval im prosperitu. Popoludní zamierili do Moskvy na svoj posledný let.

3) V rovnakom čase, keď bol Prigožin v Afrike, prišiel tam generál Yunus Bek Jevkurov (video zo stretnutia) a rokoval s líbyjským proruským maršalom Haftarom, ktorý kontroluje polovicu Líbye a je podporovaný vládcami Egypta a Alžírska! Generál Bek Jevkurov je Putinovým favoritom. Gosudar nad ním drží ochrannú ruku a zveruje mu chúlostivé úlohy! V Líbyi Bek Jevkurov diskutoval o ďalších podrobnostiach ruskej kampane do srdca Afriky a podpore Haftarových síl.

4) Generál Bek Jevkurov je hrdinom Ruska a narodením Inguš, absolventom elitných vojenských škôl a špecialistom na spravodajské a diverzné operácie špeciálnej povahy. Preslávil sa svojimi špeciálnymi tajnými operáciami vojenských kománd v Srbsku a na Kaukaze. V roku 2019 Putin vymenoval Beka Jevkurova za špeciálneho 12. námestníka ministra obrany Ruska, ktoré dovtedy neexistovalo. Odvtedy má Bek Jevkurov na starosti špeciálne elitné jednotky ruskej armády, ktoré zabezpečujú takzvanú bezpečnosť leteckej dopravy na území Ruska! A ktoré vyšetrujú letecké nehody! Podriadení Bek Yevkurova tak majú prístup ku každému lietadlu a letisku a ich členovia nepodliehajú kontrolám pravidelnej bezpečnosti týchto objektov!

5) V noci 24. júna v Rostove na Done viedol generál Bek Jevkurov zdanlivo nudný rozhovor s Prigožinom, ktorý tam so svojimi povstalcami napadol veliteľstvo ruskej armády a požadoval vydanie Šojgua a Gerasimova. (Foto z rozhovoru – zľava Bek Jevkurov, Prigožin, Gerasimovov zástupca Alekseev.) Impulzívny Prigožin si zrejme neuvedomil, že hovorí s bystrým ruským spravodajským dôstojníkom, námestníkom ministra obrany, ktorý síce nikdy nevelil žiadnej veľkej jednotke, ale napriek tomu sa stal zástupcom na základe osobitného dekrétu Putina. Samotná prítomnosť Beka Jevkurova 24. júna v sídle, kde prebieha vojna v Donbase, je zvláštna – je špecialistom na chúlostivé úlohy a obľúbencom Putina. V tomto rozhovore (text v ruštine), zaznamenanom v noci 24. augusta, Bek Jevkurov z Prigožina extrahoval všetky potrebné priznania, aby mohol byť súdený za velezradu. Napriek tomu Putin nezasiahol a nezamkol Prigožina!? Prečo, keď Jevkurov je zodpovedný za bezpečnosť leteckej dopravy a vyšetrovanie leteckých nehôd – vojenské, štátne a špeciálne úvahy!

6) Prigožin a Wagner-Utkin sú populárne v Afrike. Ruský proces so zradcami nemusel zbaviť Afričanov nadšenia pre vodcov Wagnerovej skupiny! Wagner aj Prigožin splnili svoju poslednú úlohu – vyhlásili ruskú kampaň na oslobodenie Afričanov. Budú ju viesť iní. Koniec koncov, generál Bek Jevkurov neprišiel do Líbye náhodou. Tisíce afrických povstalcov sú vycvičené pod vlajkou Wagnerovej skupiny. A podľa CIA Egypt tajne vyrába obrovské množstvo zbraní, rakiet a munície pre Rusko. CIA však nepochopila, kam budú tieto zbrane a munícia dodané! Nie do Ruska, ale cez Líbyu k proruským africkým pučistom a povstaleckým jednotkám vycvičeným Wagnerovou skupinou. Prvé takéto dodávky sa už uskutočnili – podrobne v MAP 1753! Prigožinova smrť môže znamenať obrat Ruska k skrytejším – na prvý pohľad africkejším – spôsobom vojenských operácií. Keď bol americký minister zahraničných vecí Blinken v Egypte a hovoril prezidentovi al-Sisimu o dodávkach zbraní do Ruska a spolupráci s ním, okamžite po skončení jeho návštevy odletel egyptský minister zahraničných vecí Sameh Shoukry do Ruska, aby podal správu Rusku, vykonal údajný tajný odkaz Blinkena Putinovi a pripravil memorandá o prehĺbení egyptsko-ruskej aliancie! Na fotografii nižšie si všimnite usporiadanie politikov Putin – na ľavej strane al-Sisi, na pravej strane kapitán Ibrahim Traoré – vodca pučistov v Burkine Faso! Po rozhovoroch v Petrohrade Egypt dodal ruské zbrane a muníciu tajne vyrobenú v Egypte pučistom v Nigeri, Mali a Burkine Faso – stovky obrnených vozidiel, húfnic a státisíce nábojov! A kapitán Traoré vyhlásil, že už naverboval 90 000 vojakov a že armáda Burkiny Faso už nebude mať jeden guľomet pre 4 vojakov, ako to bolo pod Francúzmi, ale náležité vybavenie, a že nepotrebuje zahraničných vojakov a žoldnierov, ale zbrane! A že s nimi vyhladia islamistických teroristov!! V Afrike sa pravdepodobne objaví nová, jemnejšia forma ruskej podpory. Namiesto mediálnej hviezdy Prigožina pracujú tiché správy. Namiesto Wagnerovej skupiny bude Egypt trénovať afrických oslobodzovacích povstalcov, ako to už robí!!

7) Prigožin vyrastal v Petrohrade a po revolúcii tam začal podnikať. Jeho hlavná činnosť – dodávanie potravín armáde – sa nápadne zhoduje s Putinovým nástupom na kľúčové štátne pozície. Podľa výpočtov, od konca 90. rokov do začiatku vojny na Ukrajine, Rusko prešlo cez Prigožinove účty len pre vojenské a verejné dodávky 858 miliárd rubľov, priemernou sadzbou 1 USD = 50 RUB. To je 342 miliárd Kč, hodnota výstavby dvoch blokov jadrovej elektrárne! Táto astronomická suma prevedená cez Prigožinove účty nezahŕňa platby za aktivity Wagnerovej skupiny a výsledky Prigožinovho súkromného podnikania! Bez Putinovej úplnej dôvery v Prigožina by to nebolo možné! Len od mája 2022 do mája 2023 dostal Prigožin dodatočné platby z Ruska vo výške 186 miliárd rubľov, za dodávky potravín ruskej armáde a za platy Wagnerovej skupiny! Pri priemernej sadzbe 75 rubľov za dolár je to 2,5 miliardy dolárov – 50 miliárd korún! Prigožin musel o Putinovi vedieť toľko, že mu nebolo dovolené prežiť ani hovoriť!

8) Ako je zrejmé z mnohých našich predchádzajúcich analýz, Prigožin verboval väzňov, keď Putin ešte nemohol vyhlásiť mobilizáciu bez protestov Rusov. Bez Prigožinových kuchárov by ukrajinská pozemná jesenná ofenzíva v roku 2022 mohla prelomiť frontovú líniu v dôležitejšej oblasti ako juhovýchodne od Charkova. Prigožin obetoval väzňov v bitke pri Bakhmute za veľké ruské víťazstvo. Prigožinovo povstanie umožnilo Putinovi zmeniť zákon a umožniť justičnému personálu slúžiť v ruskej armáde. Po povstaní sa väčšina preživších väzňov dobrovoľne stala vojakmi Gosudaru, namiesto toho, aby boli súdení za účasť na povstaní. Zvyšok – elita GRU bola poslaná do Bieloruska, aby vystrašila Poliakov a Litovčanov a kyjevská soľ na nich zaútočila! Nakoniec Prigožin sľúbil oslobodenie a prosperitu národom Afriky. Jeho potenciál bol teda vyčerpaný a generál Bek Jevkurov, ktorý bol okolo neho ako anjel smrti, určite čoskoro dobre preskúma jeho smrť!! Možno sa Prigožin stane národným hrdinom, ktorý prišiel o život v rukách kyjevských nacistických teroristov! V každom prípade jeho osud nápadne pripomínal osud moravského condottiere v službách Habsburgovcov, Albrechta z Waldsteinu.

9) Putin opäť dokázal, že je veľmajstrom zložitých strategických hier. Že ktokoľvek sa mu postaví na odpor, nedožije sa vysokého veku. A že nezabúda! 23. júna začal Prigožin povstanie. 23. augusta zomrel pri leteckom nešťastí! Kto by podozrieval Putina, keď Prigožin pokazil jeho smrť, obrad uctenia posádky hrdinského tanku Alyosha. Mimochodom, nejakou náhodou polovica posádky tanku Alyosha neboli ani tankisti, ale vysoko postavení profesionálni spravodajskí dôstojníci a spravodajskí dôstojníci. Možno sú Putinove plány ešte komplikovanejšie, než si dokážeme predstaviť. Alebo je to všetko náhoda, pretože v Rusku lietadlá havarujú častejšie ako v iných krajinách! Ktovie. V každom prípade Putin už nepočítal s Prigožinom v Afrike a generál Bek Jevkurov je špecialista na najtajnejšie a najchúlostivejšie štátne operácie!

AUTOR:  Michael Svatoš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *