27. júla 2024

Koment historika pána Jozefa Lenharta, k tomu zvrátenemu plagatu.

Zdielajte

Koment historika pána Jozefa Lenharta, k tomu zvrátenemu plagatu.

Priatelia, pri všetkej mojej tolerancii mi táto nová reality našich slovenských intelektuálov-umelcov vyrazila dych. Divadlo DOPH je v súčasnosti Bratislavským mestským divadlo ktoré žije z mestských peňazí – teda financuje ho magistrál na čele s pánom primátorom Matúšom Vallom! Neprekážalo by mi, že je na čele bratislavských progresívcov, no to čo si už tentoraz dovolili, tak to presiahlo všetky hranice – to už nie je ani recesia, ani vtipné… To je hrubosť najväčšieho zrna!

Všetci vieme, kedy budovu divadla postavili, bolo to v konkrétnej dobe keď umenie patrilo ľudu a to sa dávalo okázalo najavo. Pýtam sa, koľko nových divadelných budov sme stihli, alebo dokázali postaviť za ostatných tridsať rokov vlastnej štátnosti? Nové Národné divadlo len zázrakom neskončilo ako obchodný dom a začalo sa stavať ešte v dobe nenávideného totalizmu! Pri názvoch štátnych inštitúcií sme od vzniku Slovenskej republiky desaťročie s rozpakmi riešili, či majú mať v názve aj slovíčko N Á R O D NÉ (divadlo, galéria, múzeum) Či má názov obsahovať aj slovíčko SLOVENSKÉ !!! Štátny znak vo vládnych inštitúciách – ministerstvách sme nahradili logami… Myslel som si, že tento pomýlený vývoj už skončil… ale mýlim sa. On pokračuje v sofistikovanejšej podobe… Namiesto toho, aby sme boli vďační, že sme takéto kultúrne bohatstvo zdedili a že sme dokázali v ťažkých rokoch vybudovať erbové kultúrne inštitúcie, že v divadlách vyrástla významná generácia slovenských umelcov, popierame tento dar.
.
Áno, v budove DPOH sú vitráže ktoré poukazujú na dobu minulú. Je to akási apoteóza doby a mieru v ktorom sme žili a kultúrne napredovali. Dnes tomu hovoríme angažované umenie. Lenže umenie bolo, je a bude vždy poplatné ideológii!!! Len primitiv to nechápe. No to, čo si dovoli domáci tiežumelci DPOH a agentúra, ktorá sa ideovo odbavila na plagáte novej divadelnej sezóny, je ponižujúce, úbohé a dovolím si povedať na úrovni vlastizrady! Dúfam, že si to všimne aj pani prezidentka a neprejde tento antikultúrny politický precedens mlčaním… Myslite si o mne čo chcete, ale tento ideologický grc, ktorý na sezónu 2023 – 2024 vyprodukovala nejaká agentúra Slovak and Friends je totálne pomýlený. Arogantný, popierajúci všetky etické princípy.
Dav na plagáte, graficky riešený ako vitráž, (alúzia na okná divadla) kráča pod dúhovou zástavou a zástavou Ukrajiny, nacistickou zástavou s prečiarknutým dvojrížom, a odťatou hlavou Ľudovíta Štúra na tanieri… ostatné detaily si pozrite osobne v prílohe… A prečítajte si aj argumenty vedenia divadla (1. príloha)
Vždy som s bázňou hľadel na umenie a umelcov, ktorí ho tvorili, no do tohto divadla už v tejto dobe určite nevkročím. Toto je obraz spoločnosti, ktorá totálne stratila identitu, zapredala sa, prestala si vážiť vlasť, v ktorej žije, jej dejiny nech sú akékoľvek, vysmieva sa svojim vlastným predkom, neguje osobnosti… Je to zneváženie štátnosti, jej symbolov. Niečo tak primitívne, hlúpe a úbohé som od intelektuálov nečakal. Toto je naša elita. Ľudia, ktorí chcú viesť tento štát… Nechcem sa ich moci dožiť. Naozaj výrazne a presvedčivo preukázali svoj názor, svoje schopnosti, ciele a to čo ma čaká… Toto je pre mňa veľké sklamanie. O to viac, že má ísť o slušných ľudí… ale kde je tá slušnosť?
Pre porovnanie a objektívnosť pridávam nielen plagát na divadelnú sezónu DPOH 23 – 24, vyjadrenie vedenia divadla, ale aj pohľady na budovu a interiér divadla.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *