14. mája 2024

Elektrické vozidlá majú vysoké náklady na prevádzku a údržbu. Predajcovia áut odmietajú ich dodávky lebo nikto ich nechce kupovať!

0

USA: Predajcovia áut čoraz častejšie odmietajú ďalšie dodávky elektrických vozidiel od výrobcov pre nízke predaje. Napriek tomu výrobcovia elektrických vozidiel pokračujú vo zvyšovaní výroby.

Podľa Scotta Kunesa, prevádzkového riaditeľa spoločnosti Kunes Auto a RV Group, odmietli dodatočné skladové dodávky elektromobilov, aby zabezpečili zdravú mieru obratu zásob. Ďalší predajcovia zdieľajú rovnaký názor a tvrdia, že predtým, ako budú ochotní prijať na sklad viac elektromobilov, chcú mať istotu skoršej návratnosti investícií.

Spoločnosť Max Digital, ktorá sa zaoberá digitálnym marketingom v oblasti automobilového priemyslu, uviedla, že cieľom väčšiny predajcov je obrat skladových zásob 12-krát ročne, čiže aby sa auto predalo do jedného mesiaca.

Portál Business Insider uvádza, že predajcovia automobilov mali dostatok zásob áut na 54 dní, avšak zásoby elektromobilov boli dvojnásobné, čo zodpovedá takmer štyrom mesiacom zásob.

V súčasnosti dopyt spotrebiteľov je oveľa nižší ako produkcia elektrických vozidiel. Spôsobené je to stagnáciou dopytu, keďže výrobcom sa nedarí osloviť širšie spektrum kupujúcich, ktorí sú ochotní prejsť na elektrické auto, čo negatívne ovplyvňuje predajcov.

Výrobcovia automobilov budú pravdepodobne pokračovať vo výrobe elektromobilov, aby splnili svoje ambiciózne ciele a úsilie o hľadanie nových kupcov nechávajú na predajcov.

Karl Brauer, automobilový analytik pre iSeeCars, zdôraznil význam trhových prehľadov predajcov v reálnom čase:

„Obchodníci vedia v reálnom čase so spätnou väzbou v reálnom čase, čo sa deje na trhu,“ povedal. „Vždy pôsobili ako prvé výstražné kontrolky na prístrojovej doske pre automobilový priemysel.“

Kupujúci si dnes uvedomujú, aké dôsledky bude mať nákup elektrického auta

Rastúci počet skladových zásob elektromobilov čakajúcich na svojich kupcov v predajňách po celej krajine je spôsobený viacerými faktormi.

Sam Fiorani, viceprezident spoločnosti Global Vehicle Forecasting v AutoForecast Solutions, vysvetlil komplikácie s vlastníctvom elektromobilu. Z pohľadu bežného spotrebiteľa uviedol faktory ako obmedzený dojazd na jedno nabitie a menej nabíjacích staníc v porovnaní s čerpacími stanicami. Zvýšená cena tiež robí z prechodu na elektromobilitu značný finančný šok.

Okrem toho elektromobily nespĺňajú očakávania svojich kupujúcich. To je následok manipulatívnej reklamy a preháňania vlastností elektromobilov.

Napríklad vzdialenosť, ktorú môže elektromobil prejsť na jedno nabitie, presne neodráža skutočné podmienky, najmä počas zimnej sezóny. V skutočnosti musia vodiči v zime skrátiť výrobcom udávaný rozsah na polovicu, aby sa priblížili realite.

Potom je tu nosnosť a ťažná kapacita, ktorých čísla sú tiež preháňané.

Správy naznačujú, že informácie poskytované potenciálnym kupcom nemusia zahŕňať úplný obraz. Zatiaľ čo niektorí výrobcovia elektrických vozidiel propagujú schopnosť svojich elektrických nákladných vozidiel ťahať prívesy, kritici tvrdia, že rozsah týchto schopností je často nesprávne prezentovaný.

Tvrdí sa napríklad, že kupujúci neboli dostatočne informovaní o častom nabíjaní, ktoré je potrebné pri používaní elektrických nákladných vozidiel na prevážanie ťažkých nákladov.

Eric Peters Autos, prominentný kritický hlas, poznamenal, že kupujúci sú zavádzaní, pokiaľ ide o jednoduchosť a rýchlosť dobíjania elektromobilov. Tvrdenie, že dobíjanie je možné vykonať doma, sa považuje za pravdivé, ale nie je úplné.

„Nehovoria im, ako dlho to trvá. Namiesto toho u kupujúcich vytvárajú presvedčenie, že to trvá len 30 až 45 minút. To je však možné len návštevou takzvaných „rýchlych“ nabíjačiek, nie doma.“

Takže teraz sa zdá, že počiatočný nárast dopytu po elektromobiloch, poháňaný predovšetkým prvými nadšencami prijať novú technológiu a zmenu životného štýlu, po uvedomení si tvrdej ekonomickej lekcie ustúpil.

Neustály nárast výroby elektromobilov teda nie je udržateľný.

„Veľkolepý rast, ktorý sme videli za posledných pár rokov, sa nedá udržať. Jednoducho to nie je možné,“ povedal Fiorini začiatkom mesiaca pre magazín Business Insider.

„Čím ďalej po tejto rastovej krivke pôjdeme, tým horšie sa situácia vyvinie,“ povedal Fiorani pre Business Insider.

Pozrite si tento klip z televízie Newsmax, keď senátorka z Iowy Joni Ernstová hovorí o tom, ako tlak prezidenta Joea Bidena na zavádzanie elektrických vozidiel je nereálny:

AUTOR: Laura Harris

ZDROJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *