8. septembra 2024

Video. Premiér Robert Fico-Dnes začína SLOVENSKÁ zahraničná politka BODKA!

Premiér Robert Fico-Dnes začína SLOVENSKÁ zahraničná politka BODKA!

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Premiér Robert Fico vyhlásil, že dnes začína nová éra slovenskej zahraničnej politiky. Podľa neho je Slovensko pripravené na aktívnu úlohu v Európskej únii a v medzinárodných organizáciách. Fico tiež zdôraznil, že Slovensko bude hájiť svoje národné záujmy a zásady, ktoré sú založené na rešpektovaní ľudských práv, demokracie a právneho štátu. R.Fico naznačil, že slovenská zahraničná politika je bodka, nie otáznik.

Slovensko bude podporovať Ukrajinu a bude jej poskytovať všestrannú pomoc. Vyplýva to zo stanoviska SR k samitu EÚ, ktoré vo štvrtok schválil parlamentný výbor pre európske záležitosti. Na samite EÚ v Bruseli, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a piatok (27. 10.), ho bude tlmočiť premiér Robert Fico (Smer-SD).

Odmieta zbrojenie Ukrajiny
Všestranná pomoc podľa premiéra nezahŕňa dodávky zbraní. „Ako predseda vlády budem podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine,“ skonštatoval. Vládny kabinet je podľa neho pripravený poskytovať humanitárnu pomoc.

Obnovenie suverenity Ukrajiny
V stanovisku sa tiež okrem iného hovorí o tom, že kľúčovým záujmom SR je obnovenie suverenity a teritoriálnej integrity Ukrajiny nad jej všetkými územiami v medzinárodne uznaných hraniciach. Fico bude tiež tlmočiť podporu mierového plánu Ukrajiny, ale aj odsúdenie teroristických útokov hnutia Hamas proti Izraelu a jeho civilnému obyvateľstvu.

Nepodporí sankcie, ktoré uškodia Slovensku
Premiér na zasadnutí parlamentného výboru zároveň deklaroval, že nepodporí odkaz na ďalší balíček sankcií voči Rusku, pokiaľ nebude mať k dispozícii analýzy dosahov na Slovensku. „Ak majú byť nejaké sankcie také, ktoré nás majú poškodzovať, ako nás poškodzovala väčšina sankcií, tak ja nevidím žiadny dôvod podporovať čo i len odkazy,“ doplnil. Fico na samit EÚ odcestuje vo štvrtok. Lídri EÚ na ňom budú okrem aktuálnej situácie na Ukrajine a Blízkom východe diskutovať aj o migrácii, hospodárstve aj vonkajších vzťahoch. Premiér sa v piatok zúčastní aj na samite eurozóny.

eReport/JNS


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.