27. júla 2024

Andrej Fursov-Krutá odplata za chamtivosť. Rodinno-oligarchické systémy nemajú šancu vyhrať.

Andrej Fursov-Krutá odplata za chamtivosť. Rodinno-oligarchické systémy nemajú šancu vyhrať.

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Pred 80 rokmi sa rozvinula jedna z hlavných, ak nie hlavná bitka 20. storočia, bitka pri Kursku, ktorá dokončila zlom vo Veľkej vlasteneckej vojne, a teda v druhej svetovej vojne. Pred 110 rokmi sa prvá svetová vojna ešte nezačala, ale jej prológ, Balkánske vojny, už bol napísaný a sily, ktoré sa snažili rozpútať túto vojnu, už pokročili ďaleko po ceste: olej ešte nebol naliaty, ale už bol kúpený a postupne nakláňal fľašu.

Dve vojny, dve nemecké vojny, dve svetové vojny. V histórii zohrali obrovskú úlohu. A Rusko, nech sa to nazýva akokoľvek, zohralo v ich histórii obrovskú, rozhodujúcu úlohu. Veľa sa dnes píše o prvej svetovej vojne, a to aj u nás. Pamätajú si hrdinov tejto vojny, priebeh nepriateľských akcií, éru. Obnovuje sa historická pamäť a to je, samozrejme, dobrá vec. Niečo iné nie je dobré: už teraz je jasné, že existuje tendencia porovnávať prvú svetovú vojnu s Veľkou vlasteneckou vojnou. Rozvíja sa v kontexte kontrastu Ruskej ríše ako niečoho pozitívneho so Sovietskym zväzom ako niečím negatívnym.

Dnes môžeme s istotou povedať, že pokus glorifikovať biele hnutie, použiť „poručíka Golitsyna a Cornetsa Obolenského“ ako organizačnú zbraň proti červenému obdobiu našich dejín, zlyhal. Je viac ako pravdepodobné, že pod heslom obnovenia „historickej spravodlivosti“ a tak ďalej sa urobí pokus použiť prvú svetovú vojnu ako protisovietsku organizačnú zbraň, prinajmenšom ju v historickom význame prirovnávať k Veľkej vlasteneckej vojne.

A to by bola lož. Pre Rusko, pre Rusov a pre svetové dejiny je význam týchto dvoch vojen neporovnateľný.

V roku 1914 si Wilhelm II. a Nemci, na rozdiel od Hitlera, nestanovili za úlohu vymazať Rusov z histórie – fyzické zničenie jednej polovice Rusov a kultúrnu a psychologickú (t.j. beštializáciu) druhej. Stávky vo Veľkej vlasteneckej vojne boli nesmierne a neporovnateľne vyššie ako v roku 1914 – byť alebo vôbec byť Ruskom, a už len z tohto dôvodu nemožno hovoriť o vyrovnaní týchto dvoch vojen, pri všetkej úcte k pamiatke tých, ktorí zahynuli v oboch vojnách. Nehovoriac o tom, že ruský vojak heroizoval a zomrel na poliach prvej svetovej vojny ani nie tak kvôli ruskému záujmu, ale kvôli peňaženkám anglo-amerických a francúzskych bankárov, ktorí mali autokraciu Mikuláša II. To je prvý bod.

Po druhé, prvá nemecká vojna pre Rusko skončila porážkou a kolapsom štátu. ZSSR vyšiel z Veľkej vlasteneckej vojny nielen ako víťaz, ale ako jedna z dvoch superveľmocí – ZSSR existoval na základe víťazstva takmer pol storočia, ale Ruská federácia existuje len preto, že tento základ ešte nebolo možné zničiť.

Po tretie, obe vojny sú jasnou ilustráciou skutočnosti, že v jednom prípade (Ruská ríša) sme mali chorú spoločnosť, v druhom (ZSSR) sme mali zdravú. Akonáhle bol starý dôstojnícky zbor vyradený v rokoch 1915-1916, armáda sa zrútila as ňou autokracia a štát. Nebol nikto, kto by nahradil dôstojníkov ako personifikátorov modálneho typu osobnosti (a 7-8% populácie to potrebuje). V roku 1941 bol predvojnový dôstojnícky zbor vyradený, armáda sa zrútila a stratila milióny väzňov. Ale o šesť mesiacov neskôr porazil Wehrmacht pri Moskve ďalší novovytvorený dôstojnícky zbor a ďalšia armáda: v roku 1930 bol vytvorený rovnaký modálny typ osobnosti, sovietsky muž, ktorý zvíťazil vo vojne a podpísal sa v Reichstagu.

Téma zásadných rozdielov môže pokračovať dlho, ale sotva to stojí za to robiť v krátkom článku. V tomto bode má zmysel hovoriť o niečom inom, o dôležitej lekcii z prvej svetovej vojny. Táto vojna bola prehratá oligarchickým skorumpovaným systémom, ktorý zmenil Rusko na finančne závislý surovinový prívesok Západu, prívesok s výrazne obmedzenou suverenitou. V akútnej situácii bol cár zvrhnutý veľkovojvodsko-generál-buržoáznou oligarchiou (s pomocou Britov), t. zástupcovia 200-300 rodín, ktorí vládli (ako sa im zdalo) Rusko.

Objektívne oligarchia zohrávala úlohu „piatej kolóny“ a história, predovšetkým prostredníctvom rúk cisársky zmýšľajúcej časti boľševikov a armády generálneho štábu, ju vyhnala z krajiny. Pri vysvetľovaní dôvodov úspechu ZSSR v druhej svetovej vojne Churchill poznamenal, že na rozdiel napríklad od Francúzska ZSSR v predvečer vojny zlikvidoval „piatu kolónu“. A s agentmi, dodám, vplyv aj nelegálni nestáli na ceremónii, konajúc „podľa zákonov vojny a pravidiel správania v zóne frontovej línie“.

Aká bola februárová revolúcia, ak sa zredukuje na čistú logiku? Vzniklo mocenské vákuum, moc sa znížila na jednu osobu, ktorá nikomu nevyhovovala, ktorá sa ocitla na križovatke národných a medzinárodných rozporov, a vtedajšia oligarchia mala dojem, že ak bude táto prvá osoba odstránená, všetko bude v poriadku. Keď hovoríme „február“, máme na mysli v najširšom zmysle palácový prevrat, keď sa „vrchol“ vzdá hlavného šéfa a vyrieši svoje domáce a medzinárodné problémy.

História svetových vojen ukazuje, že rodinno-oligarchické systémy nemajú šancu vyhrať. Áno, zrádzajú „hlavných šéfov“ alebo ich zvrhnú, dúfajúc, že si kúpia ich hlavy a predĺžia ich „piknik na okraji“ histórie. Márne nádeje: ich hlavy odlietajú po „hlavnom šéfovi“. Prvá svetová vojna v Rusku to ukázala s maximálnou jasnosťou.

Táto lekcia z prvej svetovej vojny, na rozdiel od víťaznej lekcie Veľkej vlasteneckej vojny, je „lekciou pre dobrých kolegov“, pokiaľ, samozrejme, nie sú idioti (v gréckom zmysle slova: človek žije, akoby svet okolo neho neexistoval). Musíme pamätať na túto lekciu, ako aj na posvätnú pamiatku našich padlých v oboch vojnách, vzdať hold našim hrdinom prvej svetovej vojny a nedovoliť nikomu, aby v nej znižoval dôležitosť hrdinov Veľkej vlasteneckej vojny a víťazstva – nášho víťazstva.

Andrej Fursov



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *