12. mája 2024

Policajt z elitnej jednotky je na mafiánskych zoznamoch. Šéfom z NAKA to neprekáža

0

Policajt z elitnej jednotky je na mafiánskych zoznamoch. Šéfom z NAKA to neprekáža


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Hovorcovia z policajného prezídia odpísali po dvoch týždňoch.

Keď som písala článok o policajtovi z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorého kolegovia ešte v rokoch 2010 až 2011 zaradili na takzvané mafiánske zoznamy, oslovila som hovorcov z policajného prezídia a požiadala o sprostredkovanie odpovedí od vedúceho 6.oddelenia NAKA Bratislava Radoslava Jaďuďa. Práve na tento útvar totiž Ivan  Báčik v roku 2018 prišiel z popradskej polície. Na jeseň 2021 2020 sa dostal do tímu Očistec.

Zoznamy záujmových osôb polície z roku 2011 zo skupiny označenej ako Jakšíkovci,

Zoznamy záujmových osôb polície z roku 2011 zo skupiny označenej ako Jakšíkovci, (zdroj: archív pir)

Kolegovia ho zaradili do partie Ivana Jakšíka. Dnes tridsaťšesťročný Ivan Báčik pochádza z Veľkej Lomnice (okres Poprad) a policajnú akadémiu skončil v roku 2012, v októbri toho istého roku nastúpil  na jedno z obvodných oddelení v Prešovskom kraji. Po pár mesiacoch, na konci februára 2013 z polície odišiel na vtedajší Colný kriminálny úrad – odbor Východ (predchodca Kriminálneho úradu Finančnej správy SR). Do policajných radov sa vrátil na začiatku októbra 2015, pracoval na kriminálke v Poprade a niekedy na jar 2018 nastúpil na NAKA do Bratislavy, neskôr prestúpil do Nitry.

Evidencia záujmových osôb polície z roku 2011 zo skupiny Jakšíkovci.

Evidencia záujmových osôb polície z roku 2011 zo skupiny Jakšíkovci. (zdroj: archív pir)

Zaujímalo ma, ako sa v Bratislave dozvedeli o kvalitách dotyčného policajta, prečo si vybrali práve jeho, kedy a za akých okolností sa s ním vedúci 6. oddelenia zoznámil.  No najmä to, či vedel, že Ivan Báčik bol pred rokmi zaradený do zoznamu záujmových osôb polície a či to Radoslavovi Jaďuďovi neprekážalo. Rovnaké otázky som sa pýtala aj dočasne povereného riaditeľa NAKA Milana Jonisa. Aj keď z odboru komunikácie a prevencie policajného prezídia sľúbili vyjadrenie, nič neposlali. Článok som tak zverejnila 13. februára. Prečítať si ho môžete tu.

V stredu 28. februára napokon prišla takáto odpoveď za vedúceho 6. oddelenia NAKA Bratislava Radoslava Jaďuďa : „Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Policajný zbor sa vo svojej činnosti riadi ústavou, ústavnými zákonmi, zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi a medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná. Štátnu službu príslušníkov Policajného zboru upravuje zákon o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície v znení neskorších predpisov vrátane jej zmien, preto vo všeobecnosti platí, že k prevedeniu alebo preloženiu podľa tohto zákona dôjde za splnenia podmienok uvedených v zákone.“

Vyjadrenie dočasne povereného šéfa NAKA Milana Jonisa doposiaľ neposlali, nedá sa však očakávať, že by povedal niečo iné, ako uviedol Radoslav Jaďuď.

Júlia Piraňa Mikolášiková


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *