11. mája 2024

Ústavný súd dnes rozhodol-Osud Lipšicovo Matovičovej mafie je jasný: Úrad špeciálnej prokuratúry sa tak ruší k 20. marcu 2024.

0

„Celý život“ D. Lipšica - jedno veľké klamstvo

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Plénum Ústavného súdu na dnešnom rokovaní pozastavilo účinnosť časti veľkej vládnej novely Trestného zákona. Podľa zistení Aktuality.sk sudcovia rozhodli o pozastavení bodu, ktorým sa novelizoval celý Trestný zákon a dva body z novely Trestného poriadku. Úrad špeciálnej prokuratúry sa tak ruší k 20. marcu 2024.

Úrad špeciálnej prokuratúry sa má zrušiť k 20. marcu 2024. Kauzy, ktoré riešil, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Tieto zmeny vyplývajú z návrhu novely Trestného zákona, ktorý mení viaceré právne normy .

Tento krok je výrazným posilnením jednotnosti a nedelitelnosti prokurátorskej funkcie v trestnom konaní. Zásadne a principiálne určuje vecnú a miestnu príslušnosť prokurátorov nielen pred súdmi, ale aj vo veci dozorovania trestných konaní v prípravnom štádiu konania. Mala by byť zárukou odstránenia a prerušenia úzkych, prepojených a účelovo vykonávaných trestných konaní, kde orgány činné trestného konania ako vyšetrovateľ a špeciálny prokurátor prestali byť vyváženým výkonom spravodlivosti. Tieto okolnosti boli konštatované nielen Generálnou prokuratúrou pri množstve prípadov poukazujúcich na nezákonný postup polície, kde práve špeciálni prokurátori zlyhávali, ale aj v nálezoch Ústavného súdu, ktoré tieto zneužitia kompetencii pri výkone spravodlivosti potvrdili.

Tento návrh je dôležitým krokom na ceste k efektívnejšiemu fungovaniu spravodlivosti a lepšiemu zabezpečeniu práv občanov.

V Trestnom zákone sa zavádza zmierňovanie trestov, skracovanie premlčacích lehôt či zavádzanie domáceho väzenia ako primárneho trestu. Ústavný súd rozhodoval napriek tomu, že novela ešte nevyšla v Zbierke zákonov.

V trestnom poriadku sa pozastavuje možnosť spätne preskúmať už právoplatné schválené dohody o vine a treste a ustanovenie, ktoré upravovalo, aby dôkaz získaný donútením alebo sľubom nezákonného benefitu spolupracujúcej osobe bolo možné použiť len ako dôkaz proti osobe, ktorá donútenie spôsobila, alebo v prospech obvineného.

JNS


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *