3. mája 2024

E. Chmelár: MIER SA NIKDY NEBUDUJE ZBRAŇAMI.

0

Eduard Chmelár


👉Napriek ustavičnej cenzúre na FB, sa snažíme byť s Vami v kontakte. Sledujte nás na telegrame👈


Toto najdôležitejšie posolstvo, ktoré dnes predniesol pri príležitosti udelenia veľkonočného posolstva Urbi et Orbi pápež František, akoby prišlo z iného sveta. Červené denníčky tento apel ani nezmienili, európski politici ešte aj v tento sviatočný deň spriadali vojnové plány a svet akoby zostal pri volaní po mieri slepý a hluchý. „Vojna je vždy nezmysel a vždy prehra!“ volal zo všetkých síl zoslabnutý pápež.

Aký to kontrast v porovnaní s lídrami Európskej únie, ktorá sa považuje za „mierový projekt“! Hlboko pohŕdam spupnou odpoveďou na pápežovo volanie po prímerí na Ukrajine z úst šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, ktorý povedal: „Jeho Svätosť pápež vstúpil do záhrady, kam ho nikto nepozval.“ Má si vari hlava katolíckej cirkvi pýtať povolenie od nikým nevoleného papaláša z EÚ, či smie žiadať mier? Radšej sa budem tisíckrát pliesť s Františkom hľadajúcim cestu k mierovému riešeniu konfliktov a zachovaniu životov, než sa zaplietať s nejakým krvilačným eurohujerom bez ideálov a hanby! To isté platí o predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, ktorý opakuje staré klišé militaristov všetkých čias: ak chceme v Európe mier, musíme sa pripraviť na vojnu. Ako to, že ľudstvo za tisíce rokov svojho vývoja nedokáže nič iné ako vracať sa k primitívnemu starovekému výroku, ktorý dnes znie rovnako absurdne ako vyhlasovať, že ak chceš dosiahnuť priznanie, vynúť si ho mučením a inkvizíciou. Akoby sme za 1600 rokov, ktoré uplynuli od tohto vyjadrenia, nevynašli iné nástroje: diplomaciu, mediáciu, medzinárodné právo, ktoré postavilo vojnu mimo zákon.

Držať sa hesla „ak chceš mier, pripravuj vojnu“ je absurdné a primitívne. Tí, čo chystajú vojnu, nakoniec vždy zabíjajú. A keďže vojna je dobrý biznis, ruka v ruke s ním ide pravidlo – zbrojí sa, aby sa bojovalo a bojuje sa, aby sa zbrojilo. Opakujem a zdôrazňujem, že obchod so zbraňami je v mojich očiach na rovnakej morálnej úrovni ako obchod s drogami. Mimochodom, spomínaný klasický výrok „Si vis pacem para bellum“ ani nie je žiadnou štátnou doktrínou, bol to literárny výrok, ku ktorému sa dnes účelovo vracajú všetci militantní politici, vojenskí plánovači a zbrojárski lobisti. Jeho autor Publius Flavius Vegetius Renatus nebol nijaký štátnik, ale podpriemerný spisovateľ v období úpadku rímskeho impéria na prelome 4. a 5. storočia. Na jeho diela sa v stredoveku a počas renesancie úplne zabudlo. Kto má záujem oživovať jeho bludy?

Naša civilizácia by už mala dospieť. Šírenie strachu nie je riešením, ale zdrojom konfliktov. Namiesto kultúry ohrození by sme mali budovať kultúru stretnutí. Zmeňme spôsob uvažovania. Ak chceš mier, pripravuj mier! Premýšľaj, konaj a ži v duchu princípov mieru, nie vojny! Nenechaj sa zlákať do jej logiky, lebo ťa strhne, pohltí a zomelie!


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *