17. mája 2024

Zelenského mementum pre našich progresívnych intelektuálov

0

akademik profesor Pyotr Petrovič


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


V Kyjeve zomrel tento týždeň v domácom väzení, do ktorého ho poslali z osobnej iniciatívy V.Zelenského jeden z najznámejších východoeurópskych historikov, akademik profesor Pyotr Petrovič Toločko. Toločko bol najlepší žijúci znalec histórie Kyjevskej Rusi.

Zelenského momentum je zásadným momentom pre našich progresívnych intelektuálov. Tento týždeň v Kyjeve zomrel v domácom väzení, do ktorého ho poslali na osobnú iniciatívu prezidenta Zelenského, jeden z najvýznamnejších východoeurópskych historikov, akademik profesor Pyotr Petrovič Toločko. Bol to najlepší znalec histórie Kyjevskej Rusi a bol známy nielen svojimi dôkladnými vedeckými štúdiami a dlhoročným výskumom v teréne, ale aj ostrými polemikami s rôznymi pan-ukrajinskými šovinistami a neobanderovcami. Jeho smrť je pripomienkou pre intelektuálov, umelcov, vedcov a historikov, aby boli ostražití a nezabúdali na solidaritu a humanitu voči tým, ktorí trpia za svoje vedecké názory a občianske postoje.


Bol známy nielen dôkladnými vedeckými štúdiami a dlhoročným výskumom v teréne, ale v poslednom čase aj ostrými polemikami s rôznymi pan-ukrajinskými šovinistami, šarlatánmi a neobanderovcami. Na konkrétnych príkladoch rozbíjal jednu banderovskú teóriu o starobylosti ukrajinskéhp národa za druhou. Vysmieval sa podvodníkom, ktorí tvrdili a tvrdia, že jedinou pravou árijskou skupinou sú Ukrajinci, že všetci vrátane Germánov sú pradávni Ukrovia, že Chetiti boli vlastne Ukrajinci a pod.

Toločko protestoval, že sa takéto bludy dostali do šovinistických až rasistických učebníc ukrajinskej histórie. No a to sa pre neho stalo osudné. Tu už narazil nielen na ideových odporcov ale aj na brachiálnu tvrdosť Zelenského fašizoidného režimu. Napriek tomu, že Toločko bol vážne chorý a že mal už 86 rokov, bol na požiadanie Zelenského izolovaný od verejnosti a bolo na neho uvalené domáce väzenie. – A takto, bez kontaktu s odbornou a občianskou verejnosťou bohužiaľ aj skonal.

Naši intelektuáli, umelci, vedci a v ich rámci aj historici /najmä z HÚ SAV a Ústavu pamäti národa/ veľmi radi politizujú, kriticky sa vyjadrujú smerom k národniarom, k ich rusofilstvu. Veľmi radi naopak prijímajú a aj u nás šíria neo-banderovské bludy o starobylosti ukrajinského národa. Podieľajú sa na odmeňovaní kadejakých Západom platených ruských disidentov, z ktorých robia vedcov a mysliteľov. Keď sa im nedajbože niečo stane a vo svojom prílišnom aktivizme narazia na štátnu moc, ihneď pre nich organizujú zbierky či protestné akcie.

Humanitu a solidárnosť však naši citlivo vnímajúci intelektuáli uplatňujú iba voči „kritikom Kremľa“ a v Rusku. Keď za svoje vedecké názory a statočné občianske postoje trpí ktosi ako akademik profesor Toločko, sú ticho. Dokonca bola a je ticho aj osoba s nacitlivejším vnímaním v SR – prezidentka Zuzana Čaputová. Koľko už len táto pani podpísala rôznych prejavov solidarity s tými či onými „disidentmi“. Avšak keď išlo o Toločka, stratila svoju citlivosť.

-Ó, aké príznačné ! Ó, aké farizejské ! Ó, aké typicky kaviarensko-intelektuálne. Ó, aké podlé a odsúdeniahodné.

Autor: medvedar/JNS


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *