28. júna 2024

Odišla z prejavu Zelenského, ohromila Německo

Sahra Wagenknechtová a jej Aliancia Sahra Wagenknechtová (BSW) zamiešali karty

Zdielajte

Sahra Wagenknechtová a jej Aliancia Sahra Wagenknechtová (BSW) zamiešali karty vo voľbách do Európskeho parlamentu a naznačili, že by mohla byť aj partnerkou pri rokovaniach pravicovej CDU v niektorých spolkových krajinách. Je to žena, ktorá podľa nemeckých médií nikdy neváhala ísť proti prúdu, čo sa prejavuje aj v jej postoji k Volodymyrovi Zelenskému. Odmietla to počúvať.

Sahra Wagenknechtová, významná nemecká politička a bývalá členka strany Die Linke, založila svoju vlastnú politickú stranu Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW). Táto strana sa zúčastnila volieb do Európskeho parlamentu a podľa predbežných výsledkov získala 6,1% hlasov. Jej postoj k Volodymyrovi Zelenskému, prezidentovi Ukrajiny, je kritický. BSW a ďalšie proruské strany sa rozhodli bojkotovať jeho prejav v nemeckom Bundestagu, pričom vyjadrili názor, že Zelenskyj prispieva k „veľmi nebezpečnej špirále eskalácie“ a akceptuje riziko jadrového konfliktu s „devastujúcimi dôsledkami pre celú Európu“.

Tento postoj môže naznačovať možnú spoluprácu s pravicovou stranou CDU v niektorých spolkových krajinách, ako ste spomenuli. Wagenknechtová je známa tým, že často zaujíma pozície, ktoré sú v rozpore s hlavným prúdom nemeckej politiky, a jej strana BSW kombinuje ľavicové ekonomické politiky s pravicovými kultúrnymi postojmi.

Ľavicová politička Sahra Wagenknechtová, ktorá niekoľko rokov pôsobila ako podpredsedníčka postkomunistickej Ľavicovej strany, založila začiatkom roka 2024 novú stranu s názvom Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW). A uspel vo voľbách do Európskeho parlamentu. Získal 6 percent hlasov. Obzvlášť dobre zaznamenala vo východnom Nemecku, kde predtým zbierali hlasy nemeckí sociálni demokrati a strana LINKE. Spravodajský program Tagesschau nemeckej verejnoprávnej televízie ARD poukazuje na to, že úspech BSW je horkou pilulkou, ktorú treba prehltnúť pre ostatné dve strany. Nemeckí sociálni demokrati aj Die Linke sa vo voľbách do Európskeho parlamentu oslabili.

V spolkovej krajine Durínsko sa voľby do krajinského parlamentu uskutočnia v septembri a podľa politológov má BSW šancu uspieť. Vo voľbách do EP získala Wagenknechtová 15 % hlasov. Naopak, LINKE získala 5,7 % hlasov a sociálni demokrati 8,2 %. A Zelení získali len 4,2 % hlasov.

Tagesschau poukázal na to, že Sahra Wagenknechtová by sa tak mohla stať aj debatným partnerom CDU. Mike Mohring, predseda Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Durínsku, povedal, že vidí Wagenknechtovú ako politického partnera pre diskusiu. „Nie nadarmo pani Wagenknechtová hovorí, že chce hovoriť s každým a možno vytvoriť koalíciu.“

Po 1. septembri by sa BSW mohla stať aj diskusným partnerom Saskej CDU.

Alternatíva pre Nemecko (AfD) bude tiež hrať kľúčovú úlohu v krajinských voľbách v oboch spolkových krajinách. Možnosť koalície s BSW môže byť určitou pákou moci.

Stredonemecký kanál Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) opísal Sahru Wagenknechtovú ako političku, ktorá neváha plávať proti prúdu a používať ostré lakte. Ako dcéra mladej východonemeckej ženy a iránskeho študenta, ktorý jedného dňa zmizol zo svojho života, si musela od detstva raziť cestu a presadiť sa. Wagenknechtov otec sa vrátil do Iránu na tretie narodeniny svojej dcéry.

Ide tiež proti prúdu v diskusiách o ruskej agresii na Ukrajine. V rozhovore pre nemecký denník Bild Wagenknechtová zdôraznila, že nedôveruje ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Hovoria, že mu neveria, ale tiež nevidia dôvod počúvať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Preto opustila sálu, keď sa prihováral poslancom v Spolkovom sneme. Povedala, že nechce zostať v prostredí, ktoré v tej chvíli umožňovalo len potlesk. „Teraz nie je čas na oslavu,“ zdôraznila.

Pokiaľ ide o západné zbrane pre Ukrajinu, Wagenknechtová sa netajila svojím kritickým postojom ani tu. „Dodali sme veľa zbraní. Išlo do toho veľa peňazí. To Ukrajine nepomôže, pretože je stále v defenzíve!“

Povedala, že Rusi vedú hybridnú vojnu proti Západu, najmä kybernetickú vojnu, ale jedným dychom dodala, že Číňania a Američania robia v podstate to isté.

Odmietla tiež myšlienku, že ak sa Putin nezastaví na Ukrajine, pôjde ďalej.

„To je vždy teória, ktorú nám hovoria: že mu musíme zabrániť, aby pokračoval ďalej. USA použili túto starú teóriu na ospravedlnenie vojny vo Vietname. To je čistá špekulácia!“

Zdroje:
(1) Sahra Wagenknecht – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Sahra_Wagenknecht.
(2) German conservatives first, far-right AfD second in EU election. https://www.politico.eu/article/conservatives-finish-first-germany-eu-election-early-projection-cdu-csu/.
(3) Germany’s Russia-friendly parties skip Zelenskyy speech. https://www.politico.eu/article/germany-russia-friendly-parties-afd-bsw-skip-zelenskyy-ukraine-speech/.
(4) Meet Sahra Wagenknecht Alliance that calls to „test Putin’s willingness …. https://www.europeaninterest.eu/meet-sahra-wagenknecht-alliance-that-calls-to-test-putins-willingness-to-negotiate/.
(5) German populist lawmakers stage boycott of Zelensky speech in … – Yahoo. https://www.yahoo.com/news/german-populist-lawmakers-stage-boycott-144011379.html.
(6) German Populist Lawmakers Boycott ‘Begging’ Zelenskiy’s Speech. https://www.bnnbloomberg.ca/german-populist-lawmakers-boycott-begging-zelenskiy-s-speech-1.2083687.
(7) EU elections projection: Le Pen, Meloni soar as Germany veers left with …. https://www.euractiv.com/section/politics/news/eu-elections-projection-le-pen-meloni-soar-as-germany-veers-left-with-wagenknecht/.
(8) How Sahra Wagenknecht’s new party could limit far-right gains in the …. https://www.theparliamentmagazine.eu/news/article/how-the-far-left-could-limit-farright-gains-in-the-european-elections. Odešla při projevu Zelenského, ohromila Německo: Možná silnější, než se zdálo | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *