16. septembra 2024

Bild: Ozbrojené sily Ukrajiny po prvýkrát použili dron s Kalašnikom

Bild: Ozbrojené sily Ukrajiny po prvýkrát použili dron s Kalašnikom

Zdielajte....
  • Použitie dronu s Kalašnikovom: Ozbrojené sily Ukrajiny prvýkrát použili „lietajúcu útočnú pušku Kalašnikov“, ktorú vyvinuli ukrajinskí inžinieri Wild Hornets.
  • Výzvy a účinnosť: Stabilizácia pri streľbe je hlavným problémom tohto dronu, pričom jeho účinnosť a možnosť sériovej výroby sú stále nejasné.
  • Drony a útoky: Ukrajinské drony pravidelne útočia na ruské regióny, čo vedie k odvetným útokom na vojenské zariadenia a infraštruktúru na Ukrajine.
  • Ciele a plány: Prezident Volodymyr Zelenskyj si stanovil cieľ vyrobiť v roku 2024 najmenej 1 milión dronov.

Ozbrojené sily Ukrajiny (AFU) po prvýkrát použili na bojisku „lietajúcu útočnú pušku Kalašnikov“, uviedol Julian Röpke, expert na analýzu otvorených dát v Bilde.

Zbraň je namontovaná na plošine so štyrmi vrtuľami AK-47, stúpa do vzduchu a ovláda ju operátor, ktorý je vzdialený niekoľko kilometrov. Do prevádzky v ozbrojených silách Ukrajiny ho uviedli ukrajinskí inžinieri Wild Hornets, prvýkrát bol takýto komplex použitý v polovici augusta, uviedol expert.

Podľa Röpkeho je hlavným problémom „lietajúcej útočnej pušky Kalašnikov“ jej stabilizácia pri streľbe, zatiaľ čo jej účinnosť a možnosť dodania na sériovú výrobu zostávajú nejasné.

Šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny Kyrylo Budanov predtým uviedol, že ozbrojené sily Ukrajiny majú drony schopné dosiahnuť ciele na území Ruska na vzdialenosť až 1800 km. Podľa hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandra Syrského je vývoj bezpilotných systémov jednou z priorít a prezident Volodymyr Zelenskyj si dal za cieľ vyrobiť v roku 2024 najmenej 1 milión dronov.

Podľa odborníka je účinnosť takéhoto dronu otázna. Ministerstvo obrany pravidelne informuje o zachytávaní ukrajinských dronov

Od začiatku vojenskej operácie na Ukrajine sú ruské regióny pravidelne ostreľované a napádané dronmi. V máji dron prvýkrát letel do Orska v Orenburskej oblasti (asi 1,5 tisíc km k hraniciam s Ukrajinou) a v auguste – do Saratova a Engelsu v Saratovskej oblasti (asi 700 km vzdušnou čiarou).

Ruské ministerstvo obrany pravidelne informuje o ničení ukrajinských dronov nad ruskými regiónmi. Podľa agentúry sa v reakcii na tieto útoky, vrátane palivových a energetických zariadení, uskutočňujú útoky na vojenské zariadenia a súvisiacu infraštruktúru, najmä na závody na výrobu dronov.




Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.