28. septembra 2024

Protest kultúrnych analfabetov – bez papiera ani krok

Protest kultúrnych analfabetov - bez papiera ani krok

Zdielajte....
  • Protest kultúrnych analfabetov: Článok sa zaoberá protestom, ktorý sa konal na podporu Kultúrneho štrajku v Košiciach, kde sa zúčastnilo približne tisíc ľudí.
  • Kritika vedenia rezortu kultúry: Dorota Kenderová poukázala na manažérske zlyhania, ktoré vedú k nedostatku financií pre kultúrne inštitúcie.
  • Dôležitosť gramatiky: Stránka zdôrazňuje význam správneho používania slovenského jazyka, aj v ére sociálnych sietí a emotikonov.

„Dnes sa uvidíme na námestiach po celom Slovensku!“ Mobilizuje zjavne nekultúrne bez znalosti slovenského jazyka (správny tvar budúceho času je uvidíme) na sociálnej sieti profil s anonymným názvom „otvorená kultúra„.

V dnešnej dobe, keď sa sociálne siete stali novodobými námestiami, kde sa stretávajú ľudia z celého sveta, je dôležité mať na pamäti, že gramatika je stále v kurze. Profil s názvom „otvorená kultúra“ by mohol byť omylom považovaný za nový druh umenia, kde sa pravidlá slovenského jazyka ohýbajú tak, ako sa ohýba právo ústava SR. Ale nebojte sa, aj v ére emotikonov a skratiek existujú hrdinovia, ktorí sa neboja použiť správny slovesný čas. Možno by sme mali založiť novú sociálnu sieť, kde by boli všetky príspevky automaticky opravené na správnu slovenčinu – volala by sa „GramatikNet“. A kto vie, možno by sa jedného dňa „otvorená kultúra“ stala jeho najväčším fanúšikom!

Keď dve vety musíš minútu navnímať, aby si ich prečítal

Na protest na podporu Kultúrneho štrajku prišlo v Košiciach približne tisíc ľudí.

Ako prvá vystúpila Dorota Kenderová, členka predsedníctva Rady galérií Slovenska. Poukazovala na manažérske zlyhania vedenia rezortu kultúry, ktoré sú dôvodom, prečo mnohé kultúrne inštitúcie nemajú financie na svoje fungovanie.

„Knižnice nebudú mať nové knihy, kultúrne akcie sa nebudú konať, historické pamiatky budú chátrať, LGBTI ľudia nebudú môcť na niektorých podujatiach vystupovať, verejnoprávne médiá možno nebudú prinášať nezávislé informácie, ale účelovo zmanipulované správy,” povedala Kenderová.



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.