18. októbra 2024

M. Kéry: V TÉME DŇA AJ O MLČANÍ VALÁŠKA Z PS

Po menšej pauze som prijal pozvanie moderátora Petra Bielika do diskusnej relácie televízie TA3 Téma dňa. Z pozície predsedu Zahraničného výboru NR SR som v debate s mojím opozičným oponentom Tomášom Valáškom z Progresívneho Slovenska

Zdielajte....
  • Mlčanie Valáška: M. Kéry: V TÉME DŇA AJ O MLČANÍ VALÁŠKA Z PS Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska neodpovedal na argumenty autora, čo autor považuje za súhlas.
  • Stretnutie s Lavrovom: Juraj Blanár sa stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom na Valnom zhromaždení OSN, čo autor článku oceňuje ako dôležité pre energetickú bezpečnosť Slovenska.
  • Porušenie medzinárodného práva: Autor kritizuje Ruskú federáciu za porušenie medzinárodného práva na Ukrajine, ale tiež spomína porušenia zo strany USA a NATO v minulosti.
  • Výroky českého prezidenta: Český prezident Petr Pavel vyzval Ukrajinu, aby bola realistická vo svojich vojenských cieľoch, čo autor článku považuje za dôležitý bod diskusie.

Po menšej pauze som prijal pozvanie moderátora Petra Bielika do diskusnej relácie televízie TA3 Téma dňa. Z pozície predsedu Zahraničného výboru NR SR som v debate s mojím opozičným oponentom Tomášom Valáškom z Progresívneho Slovenska najskôr vysvetľoval, prečo oceňujem stretnutie slovenského ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraja Blanára s jeho ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom na okraji 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. To vysvetlenie bolo jednoduché – hoc asi nie pre kolegu Valáška. Juraj Blanár sa v New Yorku stretol s viacerými rezortnými kolegami z Indie, Južnej Kórey, Azerbajdžanu, Filipín, Alžírska, Tuniska, ale napríklad aj so šéfom Úradu OSN pre boj s terorizmom Vladimírom Voronkovom. A teda hovoril aj s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

A prečo by s ním ako diplomat hovoriť nemal? Oceňujem odvahu Juraja Blanára, nebál sa lavíny kritiky zo strany opozičných poslancov a progresívno-liberálnych médií. Oceňujem a chválim odvahu nášho ministra, lebo je dôležité sa stretávať a riešiť s ruskými politikmi napríklad otázky týkajúce sa energetickej bezpečnosti Slovenska. Tranzit ropy, zemného plynu a jadrového paliva. Napriek tomu, že sa dlhšie snažíme o diverzifikáciu, máme záujem, aby sme mali prísun spomenutých surovín aj z Ruskej federácie. Čo iné, ako rokovanie vedie k pozitívnemu výsledku pre Slovensko v tomto bode?

M. Kéry: V TÉME DŇA AJ O MLČANÍ VALÁŠKA Z PS

V relácii Téma dňa sme hovorili aj o najnovšom vývoji na Ukrajine. Už asi stýkrát som zopakoval to, čo tvrdíme vo vládnej koalícii – a síce, že Ruská federácia vo februári 2022 hrubým spôsobom porušila medzinárodné právo. Ale rovno som spomenul tiež porušenie medzinárodného práva zo strany USA a NATO v roku 1999, pri bombardovaní územia bývalej Juhoslávie, tiež pri invázii do Iraku a ďalších vojenských akciách vedených USA a NATO. Američania a NATO v minulosti viackrát a opakovane porušili princípy medzinárodného práva a vyhodili bumerang, ktorý sa Západu teraz vracia. Asi som trafil klinec po hlavičke.

Tomáš Valášek nič relevantné proti týmto argumentom nevytiahol. Ale ani nebolo čo. Mlčal, a tým svedčil. A nerozhodila ma ani zmienka o tom, že prezident Pellegrini označil v New Yorku vojnu na Ukrajine zo strany Ruskej federácie za nevyprovokovanú. Ja na rozdiel od prezidenta Petra Pellegriniho tvrdím, že vojna na Ukrajine bola vyprovokovaná postupným rozširovaním sa NATO k ruským hraniciam. Z hľadiska medzinárodnej politiky však vo vzťahu koalície a prezidenta nevidím problém, keďže zhodu nachádzame vo všetkých zásadných medzinárodnopolitických bodoch.


Televízia TA3

Inak symptomatické bolo mlčanie Tomáša Valáška z Progresívneho Slovenska vtedy, keď boli v relácii spomenuté slová českého prezidenta Petra Pavla, že Ukrajina musí byť realistická pri svojich vojenských cieľoch a mala by prijať, že časť jej územia zostane, možno len dočasne, ale predsa, pod ruskou kontrolou. Podľa českého prezidenta je načase, aby sa Ukrajinci a ich priaznivci postavili čelom k tomu, čo je podľa neho realita. Ak by takéto niečo povedal Robert Fico, Juraj Blanár, alebo ja, okamžite by sme boli zasypaní obvineniami o šírení ruského naratívu. Keďže však tie slová vyšli z úst českého prezidenta, v minulosti politika, ktorý sa vyjadroval len za pokračovanie vyzbrojovania Ukrajiny a teda aj vojny, ani u nás hlasy podporujúce ďalšie pokračovanie vojny na Ukrajine nechápu. Ak chceme dosiahnuť mier, musí prísť ku kompromisu na obidvoch stranách. Inak sa k vytúženému mieru ani len nepriblížime.

Marián Kéry (Smer-SD)



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.