20. mája 2024

Global Times: NERVOZITA USA NA MAXIME – Rusko bez problémov prežilo vojnu proti celému NATO

0

USA/RUSKO/UKRAJINA/ČÍNA: USA opakovane tvrdia, že Čína sa pripravuje poskytnúť „smrtiacu vojenskú pomoc“ Rusku v prebiehajúcom konflikte na Ukrajine. To má podľa Global Times (GT) podnietiť západnú verejnú mienku, aby vytvorila tlak na Čínu. Čína obvinenia zo strany USA rozhodne odmietla. Čo majú USA robiť?

GT je presvedčený, že USA sa zapájajú do „preventívneho obvinenia“, aby zabránili Číne zvažovať konflikt. Vojna na Ukrajine trvá už viac ako rok. Podľa predchádzajúceho výpočtu Západu už malo Rusko dávno skolabovať. Nečakali, že Rusko sa dokáže udržať a v posledných dňoch napreduje v obkľúčení Bachmutu, kľúčového uzla pre zásobovaciu trasu ukrajinských jednotiek.

Ukrajina poskytuje vojakov, všetko ostatné dáva NATO

Túto vojnu už nemožno vnímať ako konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, je to konflikt, ktorý sa vyvinul do opotrebovacej vojny medzi Ruskom a Západom. Ukrajina poskytuje vojakov, všetky svoje vojenské zásoby vrátane munície dostáva od NATO. Zatiaľ čo NATO má byť oveľa silnejšie ako Rusko, situácia na mieste o tom nesvedčí. To na Západe vyvoláva obavy.

Napríklad v minulom roku ruská armáda spotrebovala asi 50 000 rôznych druhov nábojov denne, zatiaľ čo Ukrajina bola schopná vystreliť len 5 000 nábojov denne. Ku koncu roka ruská armáda strieľala viac ako 20 000 nábojov denne, zatiaľ čo Ukrajina stále strieľala 5 000 až 7 000 nábojov denne, čo je oveľa menej ako ruské jednotky, tvrdí GT.

To je jasný náznak priemyselného charakteru vojny: výsledok závisí od toho, ktorá strana dokáže vyrobiť viac tankov a munície pre delostrelectvo. Sto nábojov nemusí stačiť na elimináciu jedného nepriateľského vojaka.

Okrem toho Rusko zničilo ukrajinské továrne na zbrojenie ešte z čias Sovietskeho zväzu a denné vypálenie 5 000 nábojov zo strany Ukrajiny sa rovná ročnej zásobe malej krajiny NATO. Spojené štáty pôvodne nakúpili 15 000 nábojov mesačne, ale vypuknutie ukrajinskej vojny viedlo k prudkému nárastu nákupov. Západné médiá uviedli, že súčet nábojov všetkých krajín NATO nestačí na uspokojenie potrieb Ukrajiny na bojisku.

Aj keby ruská armáda vystrelila 20 000 nábojov denne, ich schopnosť zásobovania je pre Západ stále šokujúca. Odkiaľ pochádza táto munícia? Západ sa domnieva, že Rusko nakúpilo od Severnej Kórey nejaké „nekvalitné granáty“, no Severná Kórea nedokáže vyrobiť toľko nábojov.

Rusko preto nemožno podceňovať

Hoci jeho ekonomika nie je veľká a v očiach Západu je vnímaná ako chudobná, jej vojensko-priemyselné mobilizačné schopnosti sú zjavne silnejšie a efektívnejšie ako tie západné. Vojensko-priemyselná nadácia, ktorá zostala po druhej svetovej vojne a studenej vojne, bola aspoň čiastočne aktivovaná v kritických momentoch na zásobovanie muníciou pre jednotky v prvej línii.

Okrem toho má Rusko na Ukrajine vzdušnú prevahu a schopnosti raketových úderov dlhého doletu, ktoré môžu efektívnejšie ničiť ukrajinské muničné sklady, čo spôsobuje, že mnohé zbrane, ktoré Západ poskytol Ukrajine, sú zničené skôr, ako sa dajú použiť.

Poraziť Rusko je pre USA a Západ oveľa ťažšie, ako sa očakávalo

Podľa GT USA vedia, že Čína neposkytla Rusku vojenskú pomoc, a otázka, ktorá ich prenasleduje, znie: ak je už samotné Rusko také ťažké poraziť, čo ak Čína skutočne začne Rusku poskytovať vojenskú pomoc s využitím svojich rozsiahlych priemyselných kapacít? Zmenila by sa zásadne situácia na ukrajinskom bojisku? Navyše, samotné Rusko už čelí celému Západu na Ukrajine. Ak skutočne prinútia Čínu a Rusko, aby sa spojili, aké zmeny nastanú vo svetovej vojenskej situácii?

Poníženie pre USA a Západ

Nedávno ruský prezident Putin vyhlásil, že poraziť Rusko na bojisku je nemožné. Súčasná taktika Západu je problematická. Chcú pokračovať, kým sa Rusko nezrúti samo. Čo ak však ruská armáda spustí jarnú ofenzívu a podarí sa jej úplne vytlačiť ukrajinské jednotky z oblasti Donbasu? Už by to nebolo len zlyhanie Ukrajiny, ale aj poníženie pre USA a Západ.

Ak vojenská pomoc USA a Západu pomôže ukrajinským jednotkám odraziť ruskú armádu, neboja sa, že Putin použije jadrovú zbraň, keď bude zahnaný do kúta? Ak sa použije jadrová zbraň, vzor bojiska predtým vytvorený delostreleckými granátmi by sa mohol úplne resetovať a prepísať. Mnoho ľudí zo Západu sa toho skutočne obáv, tvrdí GT.

Takže je lepšie počúvať Čínu. Aj keď je situácia na mŕtvom bode, ale stále existuje priestor na manévrovanie, mali by sa uskutočniť rokovania o skoršom ukončení vojny v prospech všetkých.

AUTOR: Hu Xijin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *