20. mája 2024

Slávny astrofyzik je presvedčený, že žijeme v multivesmíre. Stavil by na to život, zatiaľ svojho psa

0

Cambridgeský kozmológ a astrofyzik Martin Rees je presvedčený o tom, že žijeme v multivesmíre. Veľký tresk, ktorého príčinu sa stále usilovne snažíme odhaliť, teda podľa neho zďaleka nemusel byť tak jedinečný, ako si myslíme.

„V podstate nemôžeme vedieť, či existujú ďalšie veľké tresky,“ uviedol. „Ale nie je to len metafyzika. Jedného dňa možno budeme mať dôvody veriť, že existujú.“

Kritici tvrdí, že teorie multivesmíru je nevědecká, protože i pokud jiné vesmíry existují, nelze je pozorovat. Rees nicméně argumentuje tím, že nedostatek pozorování nijak nebrání spekulacím např. o tom, co se odehrává uvnitř černých děr.

Co vsadíte?

Martin rovněž prozradil, že když se před více než deseti lety účastnil panelové diskuse ve Stanfordu, byl společně s dalšími přítomnými odborníky požádán, aby zodpověděl poměrně zajímavou otázku: zda by byl na existenci multivesmíru ochoten vsadit život své zlaté rybky, psa, nebo dokonce vlastní život.

„Řekl jsem, že jsem skoro na úrovni psa,“ zavzpomínal. „Fyzik Andrei Linde řekl, že by téměř byl ochoten vsadit svůj život.“

Jak ale poznamenal nositel Nobelovy ceny Steven Weinberg, Linde, Reesův pes a koneckonců i on sám budou bohužel všichni mrtví mnohem dříve, než se dozvíme odpověď.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *