20. mája 2024

Sudca ODMIETOL OBŽALOBU na Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela

0

Sudca Špecializovaného trestného súdu odmietol obžalobu na exministra vnútra Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela. Informuje o tom Plus 7 dní.

Úrad špeciálnej prokuratúry pod vedením Daniela Lipšica podal obžalobu 28. marca na Kaliňáka a Brhela za to, že údajne dorovnávali plat bývalému prezidentovi finančnej správy Františkovi Imreczemu. Zdá sa však, že sa mainstream a koalícia tešili predčasne. Sudca Peter Pulman totiž vec vrátil prokurátorovi s tým, že sú tam závažné procesné chyby a došlo k porušeniu práva na obhajobu. Postup vyšetrovateľky považuje za nekorektný.

Vyšetrovanie ako z rýchlika

Prokurátor podal obžalobu ani nie dva mesiace od vznesenia obvinenia v tejto veci. Znamená to, že závažnú trestnú činnosť, v rámci ktorej malo byť Imreczemu v minulosti vyplateného vyše milióna eur, sa OČTK malo podariť dôkazne zdokumentovať a objasniť v neuveriteľne krátkom čase.

Už po podaní obžaloby pritom mnohí upozorňovali, či sa prokurátor neuponáhľal, lebo vraj aj obyčajný priestupok šetria orgány dlhšie, píše portál.

Závažné chyby

Obžaloba bola pridelená sudcovi Petrovi Pulmanovi, ktorý však 3. apríla rozhodol, že vec vracia prokurátorovi z dôvodu závažných procesných chýb, najmä porušenia práva na obhajobu. 

,,Vrátenie veci prokurátorovi, nie je možné pre akékoľvek vady prípravného konania, ale len pre závažné vady týkajúce sa procesných pochybení orgánov prípravného konania, ktoré majú zvlášť vplyv na uplatnenie obhajobných práv obvineného a nemožno ich v konaní pred súdom sanovať,“ napísal sudca Pulman v uznesení, ktorým odmietol obžalobu na Kaliňáka a Brhela.  

V uznesení Peter Pulman dokonca priznal, že obžalobu odmietol ešte pred tým, ako na ňu stihli oficiálnym spôsobom zareagovať Kaliňák s Brhelom.

,,Samosudca nemal žiadny dôvod čakať na prípadnú reakciu obvinených na podanú obžalobu…, pretože sám zistil, že tu došlo k závažnému porušeniu práv na obhajobu a obvinení budú mať samozrejme možnosť vyjadriť sa k rozhodnutiu či už vo forme podania sťažnosti alebo vo forme vyjadrenia k sťažnosti prokurátora,“ priblížil Pulman, čím naznačil, že jeho rozhodnutie zrejme prokurátor napadne na Najvyššom súde SR.

Nekorektný postup vyšetrovateľky

V prípade Roberta Kaliňáka sudca podanej obžalobe vyčítal to, že mohlo byť porušené jeho právo vyjadriť sa k obvineniu, ale tiež k preštudovaniu spisu pred podaním obžaloby. Sudca tiež upozornil na postup vyšetrovateľky počas prípravného konania, ktorý označil za nekorektný. Najmä to, že OČTK mali problém umožniť obvineným predložiť návrhy na doplnenie dokazovania.

Vyšetrovateľka Kaliňákovým advokátom napríklad stanovila termín na podanie návrhu na doplnenie vyšetrovania na dňa 28. marca 2023, pričom v uvedenom čase už podával prokurátor obžalobu na súd. Sudca upozornil aj na to, že obvineným nebolo zo strany vyšetrovateľky umožnené klásť relevantné otázky svedkovi Imreczemu. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *