10. mája 2024

UKRAJINSKÍ PILOTI NACHÁDZAJÚ SMRŤ V SOFISTIKOVANÝCH PASCIACH RUSOV. AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU – 11. Apríla

0

UKRAJINA: Ruskí piloti pripravujú sofistikované smrtiace pasce, do ktorých lákajú naše lietadlá, povedal jeden z popredných pilotov Kyjeva Vadym Vorošylov pre The Telegraph.

Major Vorošylov britskému denníku porozprával, že každý deň je čoraz ťažšie udržať Rusov na uzde pomocou zastaraných sovietskych lietadiel. Kyjev podľa jeho slov potrebuje, aby západné štáty poslali Ukrajine stíhačky F-16 čo najskôr.

„Rusi neustále menia taktiku. Vytvárajú pasce. Pošlú lietadlo samé, čím oklamú ukrajinského pilota, aby si myslel, že je len jedno. Potom sa po oboch stranách objavia ďalšie dva alebo tri stroje. Ukrajinské lietadlo fakticky nemá šancu uniknúť,“ povedal stíhací pilot.

VIDEO: Top Gun proti Rusku: Dostanú Ukrajinci stíhačky F-16?

Keďže ukrajinskí piloti lietajú na strojoch MiG-29 zo sovietskej éry, zdôraznil, že nemôžu robiť nič viac, než len „držať bojisko“. Zničiť Rusov, ktorí lietajú na moderných stíhačkách Suchoj Su-35 a bombardéroch Su-34, je ťažké. Zomierajú tak najskúsenejší piloti, ktorí by mohli lietať v západných lietadlách F-16.

Major Vorošylov je vo vlasti známa osobnosť, keď za jeden deň dokázal zostreliť päť iránskych dronov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mu udelil najvyššie vyznamenanie. Pred časom uviedol, že na západnej stíhačke sa dokáže naučiť lietať do troch mesiacov. Podobne krátky čas by podľa jeho slov potrebovali aj technici, aby sa naučili opravovať západné stíhačky.

VIDEO: Do boja s Ruskom. Slovenské migy odleteli na Ukrajinu

Pozrite si video Ozbrojených síl SR. Ministerstvo obrany informovalo, že prvé štyri stíhačky MiG-29 sú už na Ukrajine.

Aby Ukrajinci zasiahli ruské lietadlá, musia sa k nim tesne priblížiť a lietať v nízkej výške, čo ich robí zraniteľnejšími. Ruskí piloti však môžu útočiť zo vzdialenosti 200 kilometrov od kontaktnej línie.

„Získať F-16 nám pomôže prežiť a udržať viac ľudí nažive,“ povedal plukovník Volodymyr Lohachov. „S F-16 môžeme kontrolovať vzdušný priestor rovnako ako more a zem, aby sme ochránili pechotu. Potrebujeme modernejšie lietadlá, aby sme boli lepší ako nepriateľ,“ dodal.

VIDEO: Biden dáva Zelenskému Patrioty. Pozrite si ich v akcii

Ukrajina dostane americký systém protiraketovej obrany Patriot. Oznámil to prezident USA Joe Biden počas návštevy ukrajinskej hlavy štátu Volodymyra Zelenského vo Washingtone. Pozrite si Patrioty na videu US Army.

Ukrajinci dúfajú, že im západné lietadlá pomôžu vyrovnať aj nepomer v počte strojov. Vo februári stanica BBC uviedla, že Ukrajinci majú k dispozícii 120 operačných bojových lietadiel. Ukrajinci odhadujú, že Rusi majú na svojich 40 leteckých základniach vyše 700 lietadiel a helikoptér.

Denník The Guardian pred časom pripomenul, že Poľsko a Slovensko sa rozhodli poskytnúť Ukrajine stíhačky sovietskej výroby, avšak žiadna západná krajina zatiaľ nesúhlasila s dodaním moderných lietadiel. Dôvodom sú obavy z rizika eskalácie konfliktu a toho, že ukrajinské sily by nadobudli kapacity na to, aby mohli zasahovať ciele hlboko na ruskom území. Ako ďalší argument uvádzajú dlhé časové obdobie nutné na výcvik pilotov a pozemných posádok. Dodávky tejto techniky v krátkodobom horizonte sú preto považované za nepraktické.

Ak sa chystáme zaútočiť na Krym cez Perekopskú šiju, tak na to budú stačiť dve húfnicové divízie Ruska – hovorí Ukrajinský profesor Nikita Vasilenko

V kancelárii prezidenta Ukrajiny oznámili, že Krym bude „vojenskými prostriedkami okupovaný“ a bude možné uvažovať o rokovaniach „na nábreží Jalty“.

Ukrajinský profesor Nikita Vasilenko hovorí o možnej ofenzíve ozbrojených síl Ukrajiny na Kryme. Jedinou možnosťou, ako zaútočiť na Krymský polostrov, je podľa neho Perekopská šija.

“Kam pôjdeme? Cez úžinu? Umiestnia tam dva prápory húfnic a oni (ruské jednotky) to úplne zablokujú. Jednoducho nemáme silu. Pristátie obojživelného útoku? To sa nedá, to je už jasné aj slonovi. Od Normandie je známe, že obojživelný útok môže skončiť zabitím.”
Profesor Vasilenko tiež komentoval vyhlásenia kancelárie prezidenta Zelenského, že „po návrate Krymu Ukrajine bude polostrov odovzdaný krymským Tatárom“.

“Čo je to za nezmysel? Počuli ste niečo o krymsko-tatárskom prápore, o nejakých tatárskych jednotkách? Ja napríklad nie. A potom čo? To znamená, že vrátime Krym a potom v televízii odvysielajú, že to odovzdávame Tatárom? načo?” Vasilenko nakoniec oznámil, že územie Krymu „nie je historickou krymskotatárskou krajinou“.

Letecké a kozmické sily Ruskej federácie začali systematicky ničiť mosty
Ruské vzdušné sily včera spustili druhý úder na most cez rieku Sudost v oblasti Černihiv. Po včerajšom útoku raketou Ch-29TD vypustenou z lietadla Su-34 sa most stal nevhodným na presun techniky , ale pechota mohla prejsť po preživšej polovici rozpätia. Súdiac podľa nových záberov, ktoré sa dnes objavili, bol prechod ukončený druhým úderom. Tento most využil Kyjev na nedávny nájazd diverzantov v Brjanskej oblasti. Druhý úder na tento objekt ukazuje nový prístup ruského velenia k ničeniu infraštruktúry. Teraz, za účelom zásobovania zoskupení a presunu jednotiek, bude musieť Kyjev postaviť pontónový prechod alebo sa pohybovať v zóne ohrozenia delostreleckou paľbou. Tri údery na mosty za posledných 24 hodín hovoria o novom prístupe k používaniu presne navádzanej vzdušnej munície na narušenie ukrajinskej logistiky.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó prišiel do Moskvy rokovať o energetickej spolupráci s Ruskom. Stretnúť sa má s ruským vicepremiérom Alexandrom Novakom či s riaditeľom ruskej štátnej energetickej korporácie Rosatom Alexejom Lichačovom. Šéf maďarskej diplomacie to oznámil na facebooku.

„Energetická bezpečnosť Maďarska vyžaduje nepretržité dodávky plynu, ropy a jadrového paliva. Splnenie týchto troch podmienok si vyžaduje nepretržitú maďarsko-ruskú spoluprácu v oblasti energetiky. To nie je otázka politického vkusu, ale fyziky,“ napísal Szijjártó.

Uviedol tiež, že Európa prečkala zimu z veľkej časti bez ruských energetických surovín vďaka teplému počasiu. Vzhľadom na rastúci dopyt po energii zo strany Číny a pomalé tempo rozvoja európskej energetickej infraštruktúry však podľa neho „skutočný problém príde až v nadchádzajú­cej zime“.

Ukrajinská armáda tvrdí, že lekári a zdravotníci v okupovanom meste Snižne v Doneckej oblasti, ktorí odmietli prijať ruské občianstvo, sú prepúšťaní zo zamestnania.

Zmienené východoukrajinské mesto leží približne 11 kilometrov od hraníc s Ruskom a od roku 2014 je okupované ruskými silami.

Moskva už niekoľko mesiacov nalieha na Ukrajincov žijúcich v okupovaných oblastiach, aby prijali ruské pasy. Na niektorých miestach sa im takéto doklady rozdávajú dokonca už od roka 2019. Predpokladá sa, že rozdaných bolo už približne milión ruských pasov.

Ukrajinská armáda teraz uvádza, že Ukrajinci, ktorí ruské občianstvo neprijalo, sú vystavení intenzívnejším previerkam zo strany okupačných úradov, ktoré skúmajú, či nespolupracujú s ukrajinskou stranou. „V niektorých prípadoch dokonca okupanti prehľadávajú ľuďom domy,“ dodala armáda.

Economist hovoril o odvetných opatreniach pre Európanov s cieľom získať zisk zo zmrazených ruských aktív

Dnes môže Rusko len odzrkadľovať kroky Európanov, pričom používa podobné nástroje vo vzťahu k ich cenným papierom, povedal ekonóm Anton Lyubich pre noviny VZGLYAD. Belgicko už skôr dostalo dodatočných 625 miliónov eur v dôsledku zdanenia príjmov zo zmrazených ruských aktív.

V Kyjeve vyzvali na obmedzenie konania hromadných bohoslužieb na Veľkú noc

Vedenie mesta Kyjev vyzvalo náboženské komunity, aby na Veľkú noc obmedzili hromadné bohoslužby.

NAC vymenoval počet zabránených teroristických útokov s účasťou mládeže

Na ruskom území sa v priebehu roka podarilo zabrániť 118 teroristickým útokom s účasťou mladej generácie, informovalo Informačné centrum Národného protiteroristického výboru (NAC) po stretnutí, ktorému predsedal predseda NAC, riaditeľ FSB Alexander. Bortnikov.

NAC oznámilo pokusy ukrajinských špeciálnych služieb „spracovať“ ruskú mládež

Na pozadí špeciálnej operácie sa ukrajinské špeciálne služby agresívne snažia zapojiť ruskú mládež do sabotážnych a teroristických aktivít, povedal Alexander Bortnikov, predseda Národného protiteroristického výboru, riaditeľ FSB.

Syn bývalého ministra Krymu zomrel v zóne NVO

Syn bývalého ministra športu Krymu Georgija Šestaka Denis Šestaka zahynul pri plnení svojich povinností počas špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, informovala tlačová služba Republikovej zápasníckej federácie

Dánsko odmietlo jednostranne presunúť stíhačky F-16 do Kyjeva

Dánsko sa rozhodlo previesť stíhačky F-16 na Ukrajinu len spoločne s inými krajinami, nie však jednostranne, uviedol úradujúci minister obrany Troels Lund Poulsen na kanáli TV-2.

Miroshnik: Ozbrojené sily Ukrajiny využijú Veľkú noc na útoky na civilistov

Ozbrojené sily Ukrajiny nezastavili paľbu ani minulú Veľkú noc, ani Vianoce. Pre nich je hlavnou úlohou ublížiť obyčajným ľuďom. Pre noviny VZGLYAD o tom povedal bývalý veľvyslanec LPR Rodion Miroshnik. Už dávnejšie pracovníci Ministerstva vnútra Ukrajiny a SBU zorganizovali razie v domoch civilistov, aby zistili, ako budú tráviť veľkonočné sviatky a či budú kontaktovať príbuzných z Ruskej federácie.

Na Ukrajine zbitý biskup UOC

Biskup Ivano-Frankivska a Kolomyja kánonickej Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UOC) Nikita bol napadnutý a zbitý, informovala Únia pravoslávnych novinárov.

FSB zadržala na Sachaline muža, ktorý sa pokúsil odísť bojovať na strane Ozbrojených síl Ukrajiny

Príslušníci FSB v Sachalinskej oblasti zadržali muža podozrivého z vlastizrady, ktorý plánoval vycestovať na územie Ukrajiny a pripojiť sa k ozbrojeným silám Ukrajiny, informuje tlačová služba Pohraničnej stráže FSB pre oblasť Sachalin.

Bojovník Akhmat povedal, že ozbrojené sily Ukrajiny v prvom rade odnášajú telá žoldnierov z bojiska

Ukrajinská armáda sa snaží vyzdvihnúť telá cudzích žoldnierov z bojiska, pričom opúšťa svoje vlastné, uviedol bojovník špeciálnych síl Achmat.

Dozvedeli sa o príprave ozbrojených síl Ukrajiny na vynútenie Dnepra v Chersonskej oblasti.

Ukrajinská armáda sa pripravuje na prechod cez Dneper v Chersonskej oblasti, ale ich pokusy sú odsúdené na neúspech, uviedol úradujúci guvernér regiónu Volodymyr Saldo.

Informácie o plánoch Egypta previesť rakety do Ruska sa našli v „dokumentoch Pentagonu“

V „dokumentoch Pentagonu“, ktoré unikli do Siete, sa uvádza, že egyptský prezident Abdal Fattah al-Sisi nariadil výrobu až 40-tisíc rakiet, aby ich mohol previezť do Ruska, píšu médiá.

Ruská armáda zničila ukrajinské samohybné delá v Chersonskom smere

Na Chersonskom smere boli zničené dve samohybné delá 2S-1 „Gvozdika“ ozbrojených síl Ukrajiny a zlikvidovaných asi desať ukrajinských vojakov, uviedol šéf tlačového strediska skupiny ruských jednotiek „Dnepr“ Oleksiy Rulev.

Rusko obvinilo Západ, že sa snaží bagatelizovať výkon sovietskych vojsk

Západné krajiny sa pokúšajú bagatelizovať výkon sovietskych vojsk, ktoré oslobodili väzňov z tábora smrti Osvienčim v Osvienčime, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Zajatý vojak Ozbrojených síl Ukrajiny hovoril o nábore tínedžerov nacionalistami na Ukrajine.

V Rusku zakázané extrémistické a teroristické organizácie Pravý sektor, Azov, Aidar verbovali na sociálnych sieťach mladých ľudí do rôznych nacionalistických skupín, uviedol vojak 36. samostatnej námornej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny Jevgenij Ganzala.

Zástupca ministerstva zahraničia „nevidel“ správy o útokoch na kostoly UOC

Zástupca hovorcu amerického ministerstva zahraničia Vedant Patel nekomentoval správy o útokoch na kostoly a farníkov kánonickej Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

WP sa dozvedel o nedôvere USA v schopnosť Kyjeva pripraviť Rusko o pozemnú cestu na Krym

Washington pochybuje, že protiofenzíva plánovaná Ukrajinou bude schopná „prerezať pozemný most Ruska na Krym,“ píšu médiá s odvolaním sa na „dokumenty Pentagonu“, ktoré unikli na web.

Agent ukrajinskej rozviedky sa priznal k prenosu údajov pre útoky APU na Rusko

Agent Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny, ktorý bol zadržaný v Záporožskej oblasti v Rusku, potvrdil, že chápe, prečo ho naverbovala ukrajinská strana.

Netanjahu poprel správy o dodávkach izraelských zbraní Ukrajine

Izraelské úrady nerozhodli o možnom začatí dodávok zbraní Ukrajine, Kyjevu je poskytovaná humanitárna pomoc, uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Prehľad stretov a vzájomného ostreľovania v zóne NVO počas noci z 10. na 11. apríla 2023

▪️V regióne Belgorod narazil ukrajinský dron s výbušným zariadením do oplotenia medzinárodného letiska v Belgorode: bol poškodený plot a signálny kábel. Civilisti neboli zranení.

▪️Ozbrojené sily RF zasiahli pozície ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Gremyach a Kamenskaya Sloboda v regióne Chernihiv , ako aj v Katerynivke, Volfine a Popovke v regióne Sumy .

▪️Ruskí vojaci pracovali na nepriateľských cieľoch v Strelechya, Staritsa a Gatishche v Charkovskej oblasti.

▪️V smere na Starobelsk ruské ozbrojené sily ostreľovali miesta nasadenia nepriateľa v Novomlynsku, Dvurečnaji a Kondrašovke.

▪️V smere na Bachmut (Artemovskij) zaútočili ruské jednotky na akumuláciu živej sily a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny vo Vasyukovke, Bakhmute a Chasovoy Yar.

▪️Ozbrojené sily RF zasiahli v smere Donecka nepriateľské pozície v Avdejevke, Georgievke a Novokalinove.

▪️V smere Južnodoneck pracovali ruskí vojaci na cieľoch v Novomichajlovke, Vugledare a Bolšaja Novoselka.

▪️V regióne Záporožie ruské ozbrojené sily ostreľovali nepriateľské pozície v Novodanilovke, Orechove a Novoandreevke.

▪️V južnom sektore frontu zaútočili ruské jednotky na sústredenia Ozbrojených síl Ukrajiny v okolí Chersonu.

ZDROJ: News Front/TASS/SVPressa/AP/Telegram/FB/RIA/Sputnik/Vzgljad/

Zpracoval: Tomáš N.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *