20. mája 2024

Dôležité posolstvá od brazílskeho prezidenta v Číne

0

Krátko po summite v Moskve medzi lídrami Ruska a Číny pricestoval do Číny brazílsky prezident Luiz da Silva Inacio Lula.

Táto návšteva vyvolala vo Washingtone extrémnu nespokojnosť, pretože Spojené štáty považovali Lulu, ako sa hovorí, za „jedného zo svojich“.

Počas návštevy však Lula nesignalizoval žiadne pochybnosti o zahraničnej politike Brazílie a kurze BRICS.

Začal svoju návštevu v Šanghaji, kde navštívil ústredie BRICS New Development Bank — NDB, kde sa s ním ako prezidentka banky stretla bývalá prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová.

Prezident Brazílie predniesol prejav a stal sa prvou hlavou štátu, ktorá navštívila NDB.

Lula podporil Rousseffovú a potvrdil záväzok Brazílie k multilaterálnej spolupráci, globálnemu riadeniu a spolupráci BRICS:

„Rozhodnutie vytvoriť NDB bolo dôležitým míľnikom v spoločných akciách našich krajín. Vytvorenie tejto banky ukázalo, že BRICS je pripravený uskutočniť sociálne a ekonomické zmeny vo svete.

BRICS je vývojový nástroj, ktorý určite ovplyvní celý svet. Po dlhšej neprítomnosti sme sa vrátili na svetovú scénu.“

Pre informáciu: NDB je finančným nástrojom piatich krajín BRICS. Hlavné sídlo NDB sa nachádza v Číne. Banka vykazuje dobrú dynamiku vo svojom rozvoji a to je určite jeden z najdôležitejších úspechov spolupráce v rámci BRICS.

Mechanizmus spolupráce BRICS dosiahol v posledných rokoch významný pokrok vo všetkých oblastiach multilaterálnych vzťahov.

BRICS rozširuje svoje zastúpenie. Alžírsko, Irán a Argentína požiadali o vstup do organizácie, čím demonštrujú medzinárodnú príťažlivosť mechanizmu.

Podľa medializovaných informácií podiel na HDP krajín G7 na základe ich parity kúpnej sily klesol z 50,42% celosvetového HDP v roku 1982 na 30,39% v roku 2022, zatiaľ čo podiel krajín BRICS sa zvýšil z 10,66% v roku 1982 na 31,59% v roku 2022.

Po ukončení návštevy NDB Lula navštívil Šanghajský výskumný inštitút čínskej technologickej spoločnosti Huawei, čo spôsobilo silnú nespokojnosť v USA, ktoré na spoločnosť uvalili tvrdé sankcie.

„Huawei Institute“ založený v roku 1996 sa zameriava na výskum a vývoj produktov bezdrôtovej komunikácie a zaoberá sa najmä výskumom a vývojom produktov a riešení pre bezdrôtové siete, smartfóny, inteligentné autá a digitálnu energiu.

Citát brazílskeho prezidenta:

„Navštívil som technologické vývojové centrum Huawei. Spoločnosť mi poskytla prezentáciu o 5G a telemedicíne, vzdelávaní a riešeniach konektivity. Spoločnosť intenzívne investuje do výskumu a inovácií.“

Hovorca Huawei komentoval reakciu amerických politikov na návštevu brazílskeho prezidenta v spoločnosti:

„Pokiaľ ide o pocity USA, treba povedať, že návšteva odrážala uznanie a podporu čínskych technologických spoločností zo strany Brazílie a ďalších krajín BRICS.“

Prezident Lula uskutočnil dôležitú a strategickú návštevu z hľadiska rozvoja Brazílie v rámci BRICS.

Brazília vyslala Spojeným štátom jasný signál, že nebude dbať na odporúčania Washingtonu a bude dobrým príkladom pre ostatné krajiny v Európe a na Blízkom východe.

Vladimir Karasov špeciálne pre News Front

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *