20. mája 2024

Slávny britský časopis SPECTATOR šokovaný: Čo sa to v Česku deje? Zásadný problém so slobodou slova

0

UK/ČESKO: Britský konzervatívny The Spectator venuje pozornosť situácii v Českej republike av súvislosti s protivládnymi demonštráciami Ladislava Vrábela a neskôr Henricha Rajchla hovorí o ruskom vpáde na Ukrajinu. Server si kladie otázku, či český štát nezachádza príliš ďaleko a či v srdci Európy nie je až príliš ohrozená sloboda slova, keď existujú prípady, keď ľudia za to, čo povedali o Rusku, stáli pred súdom.

„Podporovať brutálnu ruskú inváziu na Ukrajinu je teraz vo väčšine západného sveta spoločensky aj morálne za hranou. Dokonca aj obozretnosť voči dodávkam zbraní na Ukrajinu je na väčšine miest považovaná za zlú. V Českej republike sa však veci dostávajú ešte o krok ďalej, pretože tí, ktorí vyjadrujú kontroverzné názory na vojnu, sú stíhaní na základe zákonného obmedzenia slobody prejavu. Nejednoznačné zákony sú náhle používané na trestný postih názorov významnej časti obyvateľstva,“ uviedol server.

„Mladý muž, ktorý sa na začiatku roka zúčastnil protivládneho protestu v Prahe s batohom s nálepkou ‚Z‘ a bundou s vyšitým znakom skupiny Wagner, bol odsúdený na podmienečný trest odňatia slobody na šesť mesiacov, pokutu a – bizarne stredovekým spôsobom – na zákaz pobytu na území Prahy po dobu jedného roka. Polícia ho zadržala po tom, čo si symboly všimla na jeho batohu, a začala proti nemu vyšetrovanie za ‚popieranie, spochybňovanie, schvaľovanie a ospravedlňovanie genocídy‘, čo je trestný čin,“ rozviedol server myšlienku.

The Spectator upozornil, že podobných prípadov ku v Česku viac. Svoje o tom vie učiteľka jednej zo slovenských základných škôl, ktorá pri hodine slohu spochybňovala to, čo Rusi na Ukrajine vykonávajú. Má za to stáť pred súdom, nad čím pozdvihol obočie aj čestný predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Napriek tomu ma terajší vývoj v Českej republike trochu znepokojuje. Čítal som niekoľko rozsudkov, keď boli odsúdení ľudia, ktorí, priznajme, blbli na kvadrát a verejne vystupovali na ruskej strane proti Ukrajine a niekedy tvrdili vyslovené hovadiny. To je smutné, ale český prístup je kvôli tomu súdiť a zatvárať do väzenia považujem za trochu pochybný. Je mi predsa len bližší prístup Spojených štátov, kde je sloboda slova nadovšetko a môžete tvrdiť hociktoré blbosti, ako že zem je placka, alebo, a to je skutočne škaredé, dokonca umožniť legálnu existenciu nacistickej strany. Kým sa nejedná o zreteľné výzvy k násiliu a nabádanie k nemu a ide len o slová a tvrdenia, do väzenia by sa za to snáď zatvárať nemalo,“ konštatoval český politický matador, ktorý býval senátorom aj ministrom zahraničia.

Na jej kauzu ako prvý upozornil server Zoznam Správy. Dnes už učiteľka Martina Bednářová neučí. A podľa Schwarzenberga nie je nutné postihovať súdnou cestou.

Organizátor niekoľkých demonštrácií Ladislav Vrábel sa tiež ocitol pred súdom na šírenie poplašnej správy. Vrábel v jednom zo svojich vyhlásení tvrdil, že Česká republika použije proti Ruskej federácii jadrovej bomby. Česká republika však žiadny jadrový arzenál nevlastní.

„Právne obmedzenia slobody prejavu v Českej republike nie sú ničím novým. Vznikla ešte pred vojnou na Ukrajine a predtým sa používala na zamedzenie prejavov nacizmu vrátane zobrazovania hákového kríža. Teraz sa však nejednoznačné zákony, ktoré sa predtým používali proti nepatrnej menšine šialencov a výtržníkov, náhle používajú na kriminalizáciu názorov významnej časti obyvateľstva,“ uviedol k téme The Spectator a položil si otázku, či je to ešte demokraticky prijateľné.

„Iba niekoľko krajín napríklad oficiálne označilo ruské vojnové zločiny na Ukrajine za genocídu. Možno predpokladať, že stíhané osoby ani nevedeli, že český štát považuje ruskú inváziu za genocídu,“ upozornil aj server.

Podľa The Spectator sa sloboda slova v Česku stáva zásadnou politickou témou.

ZDROJ:  SPECTATOR/PL

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *