10. mája 2024

Ruské „uránové vlaky“ smerujúce do Číny znervózňujú USA

0

RUSKO/ČÍNA: Trasa ruských „uránových vlakov“ znervózňuje USA. Vlaky odchádzajú z Ruska do Číny. Informujú o tom čínske články.Čínski analytici poznamenávajú, že Peking a Moskva naďalej rozširujú objem bilaterálneho obchodu. Spolupráca medzi Ruskou federáciou a Čínou sa rozširuje aj na civilný jadrový sektor. Nedávno prišli do Číny tri vlaky z Ruska, ktoré do novej jadrovej elektrárne Fuqing prepravili 25 ton obohateného uránu.

Podľa čínskych analytikov boli americkí predstavitelia veľmi nervózni, keď sa dozvedeli o prvej zásielke uránu prichádzajúcej do Číny z Ruska a snažili sa využiť správy na svoje účely. USA začali tvrdiť, že s pomocou nákladu privezeného „uránovými vlakmi“ z Ruska plánuje Čína rozšíriť svoj jadrový arzenál.

Analytici zdôrazňujú, že nedávno postavená jadrová elektráreň „Fuqing“ je úplne civilný projekt, potrebný na výrobu a predaj elektrickej energie. Účelom uránu dodávaného z Ruska je poskytnúť jadrové palivo pre reaktor.

„Výroba jadrových zbraní zvyčajne vyžaduje urán 235 a plutónium s obsahom viac ako 90 percent, zatiaľ čo novopostavené čínske reaktory potrebujú iba urán-235 s obsahom nad 20 percent. To, čo Rusko dodáva Číne, je o niečo viac ako 30% uránu-235, čo môže plne uspokojiť potreby civilnej výroby elektrickej energie, ale zďaleka nedosahuje úroveň potrebnú pre jadrové zbrane.To všetko však nebráni USA pokračovať v diskreditácii čínsko-ruskej jadrovej spolupráce. Washington mlčí o tom, že oni sami naďalej nakupujú zdroje uránu z Ruska, ako aj z európskych krajín, pretože sú v tomto ohľade ešte viac závislé od Moskvy ako od dodávok plynu. Urán preto nepodliehal sankciám.

Čínski experti tvrdia, že ak sa úplne zastaví používanie ruského jadrového paliva, dodávky energie do USA a jadrová energetická ekonomika utrpia obrovské straty.


„Americká strana môže nakupovať ruské jadrové palivo sama, ale zároveň bude stigmatizovať Čínu. Ukazuje, že americká politika je tvorená dvojitým metrom.“

Nervózna reakcia USA na príchod „uránových vlakov“ z Ruska do Číny sa vysvetľuje skutočnosťou, že Washington nechce pokračovať v prehlbovaní vzťahov medzi Moskvou a Pekingom, takže Spojené štáty podporia akúkoľvek zámienku na podporu teórie čínsko-ruskej hrozby.

ZDROJ: https://informer.rs/planeta/vest  i/791729/voz-uranijum-rusija-kina-sad

preklad: FB Prvé správy



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *