13. mája 2024

Spoločensko-kultúrný vývoj na Slovensku. Na Bratislavskom hrade môžu návštevníci vidieť výstavu o bare Tepláreň

0

Dnes je posledný deň, počas ktorého môžu návštevníci Historického múzea zhliadnuť na Bratislavskom hrade výstavu s predmetmi z baru Tepláreň. 

Slovenské národné múzeum  – Historické múzeum na svojom webe uvádza, že „tento rok zriadilo zbierku Inklúzie,” ktorej cieľom je „pokryť dosiaľ marginalizované okruhy spoločensko-kultúrneho vývoja na Slovensku týkajúce sa komunít, hnutí a subkultúr formujúcich sa na Slovensku.”

Predmety z Teplárne sprístupnili na hrade v rámci prvej „pop-up” výstavy tejto zbierky a verejnosť ich mohla vidieť od stredy 17.5., čo bol Medzinárodný deň proti homofóbii, bifóbii a transfóbii. 

Ide o predmety, ktoré do zbierky daroval Roman Samotný, majiteľ kaviarne Tepláreň na Zámockej ulici. Je medzi nimi prestrelená tabuľa, ktorá stála v deň útoku pred podnikom, s nápisom „Hetero friendly“, ktorý napísala jedna z obetí útoku. 

Ďalším exponátom je šiltovka s umelými kvetmi a perlami, ktorú nosil Juraj Vankulič, druhý zo zastrelených, aj počas Dúhového pridu 2022 v Bratislave. Okrem toho je súčasťou zbierky aj nápojový lístok z Teplárne, vytvorený Romanom Samotným, s nápisom „Poď žiť. Nechaj žiť.”

Ministerstvo kultúry SR do zbierky darovalo dva bannery, ktoré po teroristickom útoku na Zámockej vystavili na budove. 

🤦‍♂️🤦‍♂️



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *