12. mája 2024

Predseda ruského parlamentu poslal Poľsku odkaz: Existujete len kvôli nám. A poslal účet

0

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin povedal, že Poľsko by malo zaplatiť viac ako 750 miliárd dolárov za oslobodenie na konci druhej svetovej vojny a následnú pomoc pri obnove krajiny. Podľa Volodina Poľsko sériou „nepriateľských činov“ nedávno „zradilo historickú pamäť“ oslobodenia krajiny od nacistického Nemecka Sovietskym zväzom. Poľský premiér Mateusz Morawiecki to nazval typickým ruským propagandistickým trikom, keď je historická realita úplne obrátená, naopak, Sovietsky zväz podľa premiéra stojí za neskorším zničením „materiálneho rozvoja Poľska“.

Volodin v nedeľu vyzval v Štátnej dume na zákaz prejazdu poľských kamiónov cez ruské územie v reakcii na nepriateľské správanie Poľska. Podľa neho by Poľsko prišlo o 8,5 miliardy eur a prinútilo by dvetisíc poľských firiem zamestnávajúcich 20 <> vodičov zbankrotovať. Podľa neho bude Duma o tejto otázke diskutovať tento týždeň.

Predseda dolnej komory ruského parlamentu potom povedal, že Poľsko by malo finančne kompenzovať Moskvu za oslobodenie krajiny Sovietskym zväzom počas druhej svetovej vojny a jej účasť na jej obnove. Podľa Volodina Poľsko „zradilo historickú pamäť“ oslobodenia krajiny od nacistického Nemecka Sovietskym zväzom.

„Poľsko existuje ako štát len kvôli našej krajine, Varšava by mala Rusku zaplatiť viac ako 750 miliárd dolárov ako kompenzáciu za sovietske investície v krajine po druhej svetovej vojne,“ povedal Volodin.

Volodin, ktorý je lídrom strany Jednotné Rusko Vladimira Putina, tiež povedal, že Poľsko musí vrátiť územie, ktoré dostalo v rámci povojnového urovnania. „Tretina súčasných území Poľska… sa stal súčasťou Poľska po druhej svetovej vojne len vďaka našej krajine,“ povedal Volodin, ako uvádza Notesfrompoland.com.

„Keďže Poľsko opustilo spoločnú históriu a znesvätilo pamiatku našich vojakov, musí vrátiť územia získané v dôsledku druhej svetovej vojny a vrátiť našej krajine finančné prostriedky, ktoré na ňu boli vynaložené vo vojnových a povojnových rokoch,“ povedal Volodin.

Poľsko získalo pôdu na západe od Nemecka ako súčasť povojnového vyrovnania. Zároveň však stratilo ešte viac územia na východe, ktoré sa stalo súčasťou Sovietskeho zväzu. Okrem toho Poľsko ako člen východného bloku pod dohľadom Sovietskeho zväzu stratilo pomoc podľa Marshallovho plánu a desaťročia komunistickej vlády spôsobili, že Poľsko a ďalšie krajiny východného bloku ekonomicky zaostávali za Západom.

V reakcii na to poukázal poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý označil Volodinove slová za typickú ruskú propagandu. „Ruská propaganda bola po stáročia skvelá v prekrúcaní histórie. Je to absurdný a typický sovietsky a teraz ruský propagandistický trik,“ povedal šéf poľskej vlády podľa spravodajského servera Polskieradio24.pl.

Morawiecki pripomenul, že „Sovietsky zväz, predchodca Ruska, je zodpovedný za obrovské straty spojené s materiálnym rozvojom Poľska“. Takéto vyhlásenia Moskvy o poľskom premiérovi len odvádzajú pozornosť od súčasných krokov Ruska. „Rusko bude určite musieť zaplatiť obrovské reparácie Ukrajine a ďalším krajinám za spáchanie vojnových zločinov a spôsobenie obrovských ekonomických strát,“ povedal.

ZDROJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *