11. mája 2024

Českí a slovenskí farmári odišli do Bruselu. Spolu s ďalšími európskymi poľnohospodármi protestovali proti ukrajinskému dovozu

0

Niekoľko desiatok českých farmárov sa pripojilo ku kolegom zo Slovenska, Poľska, Maďarska, Rumunska a Bulharska, aby protestovali proti ukrajinskému dovozu poľnohospodárskych produktov pred Európskou komisiou.

Poľnohospodárov znepokojuje skutočnosť, že zásoby ukrajinských obilnín a olejnín končia na európskom trhu namiesto toho, aby smerovali do tretích krajín v rámci takzvaných koridorov solidarity. Skutočnosť, že dovoz z Ukrajiny prechádzajúci cez EÚ nie je kontrolovaný, vytvára priestor pre podvodníkov a špekulantov, ktorí predávajú obilie a olej do EÚ.

„Českí poľnohospodári chcú pomôcť ukrajinským poľnohospodárom, ale nesmie to byť za cenu zničenia ich živobytia a zhoršenia kvality potravín ponúkaných európskym zákazníkom. Spolu s kolegami z krajín Vyšehradskej skupiny, Rumunska a Chorvátska, sme vyzvali Európsku komisiu, aby dala trh s poľnohospodárskymi komoditami do poriadku a trvala na dodržiavaní koridorov solidarity,“ povedal Jan Doležal, predseda Agrárnej komory Českej republiky, ktorý sa sám zúčastnil protestu.

Podľa neho má byť hlavnou témou demonštrácie „protest proti predĺženiu bezcolnej dohody s Ukrajinou za súčasných podmienok“.

Agrárna komora Českej republiky uvádza, že v Českej republike máme o 40 percent vyššie zásoby obilnín a olejnín ako pred rokom. Prebytočné zásoby potom vyvíjajú tlak na nákupné ceny, čo ohrozuje schopnosť poľnohospodárov predávať a skladovať svoje produkty s blížiacou sa žatvou. Okrem toho komora uvádza, že má informácie o miešaní obilnín a olejnín z Ukrajiny s európskou produkciou s cieľom znížiť riziko zachytenia látok, ktoré nie sú povolené v EÚ.

„Špekuluje sa aj o prebalení ukrajinských vajec a hydinového mäsa v Poľsku alebo na Slovensku s cieľom označiť európsky pôvod na obale výrobku a zakryť ten pravý, pretože dovoz týchto komodít do EÚ je povolený len zo schválených závodov na Ukrajine,“ uviedla komora vo vyhlásení.

Predseda Agrárnej komory Českej republiky Ján Doležal hovorí na proteste východoeurópskych poľnohospodárov v Bruseli 21. mája 2023. (Agrárna komora Českej republiky)

Už koncom apríla poľnohospodári zo strednej a východnej Európy vyzvali Európsku komisiu, aby zlepšila mechanizmus kontroly ukrajinského dovozu cez EÚ, ale bez odpovede, a preto podnikli ďalší krok a protestovali pred budovou Európskej komisie.

Európska komisia teraz zvažuje, ako stanoviť parametre kompenzácie pre európskych poľnohospodárov, ktoré sú však určené len pre poľnohospodárov z krajín hraničiacich s Ukrajinou.

„Odškodnenie poľnohospodárov nič nerieši, len ďalej deformuje trh. Ukrajinskí poľnohospodári potrebujú, aby sa obilie prepravovalo do hlavných európskych prístavov a ďalej do Afriky a na Blízky východ, na čo by sa mala vyčleniť podpora Európskej komisie. Preto vidíme riešenie v uvádzaní a financovaní humanitárnych koridorov do severoafrických prístavov, ktoré by Ukrajine pomohli s predajom produkcie a nasýtením krajín, kam pôvodne smerovala,“ apeloval v tlačovej správe predseda Poľnohospodárskeho zväzu Českej republiky Martin Pýcha.

Objem vývozu českých obilnín do zahraničia, ktorý považuje za znepokojujúci trend, podľa neho klesá.

„Najväčší pokles zaznamenali českí poľnohospodári vo vývoze do Poľska, kde sa im podarilo predať len štvrtinu „obvyklého“ množstva pri porovnaní prvých dvoch mesiacov roka… Bohužiaľ, kvalitné české zrno určené na spracovanie na potraviny nenájde uplatnenie na zahraničných trhoch ani za výrazne nižšie ceny,“ sťažoval sa Pýcha.

Protestujúcich prišli podporiť aj českí europoslanci Martin Hlaváček, Ondřej Knotek, Kateřina Konečná a Michaela Šojdrová.

UVEREJNIL POUŽÍVATEĽ Ondřej Horecký

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *