15. mája 2024

Pepe Escobar, Strategic Culture: HEGEMÓN ZAHÁJI HYBRIDNÚ VOJNU PROTI BRICS

0

Pepe Escobar – Strategic Culture: Hybridná vojna 2.0 proti globálnemu Juhu sa ešte ani nezačala. Váhavé štáty, všetky ste boli varované.

Americkí hackeri z Think Tank Landu nie sú práve oboznámení s Montaignom: „Na najvyššom tróne sveta stále sedíme len na svojom vlastnom dne.

Pýcha vedie týchto jedincov k domnienke, že ich ochabnuté zadky sa týčia vysoko nad ostatnými. Výsledkom je, že charakteristická zmes arogancie a ignorancie vždy nakoniec demaskuje predvídateľnosť ich prognóz.

Americké think-tanky – opojené svojou aurou moci, ktorú si samy vytvorili – vždy vopred telegrafujú, čo majú za lubom. Tak to bolo aj v prípade projektu 9/11 („Potrebujeme nový Pearl Harbor“). Tak to bolo aj v prípade správy RAND o nadmernej expanzii a narušení rovnováhy Ruska. A teraz je to prípad prichádzajúcej americkej vojny proti BRICS, ako ju načrtol predseda Eurasia Group so sídlom v New Yorku.

Vždy je bolestivé trpieť intelektuálne plytké mokré sny Think Thank Landu, ktoré sa maskujú ako „analýzy“, no tentkrát si kľúčoví aktéri globálneho Juhu musia byť jasne vedomí toho, čo ich čaká.

Predvídateľne sa celá „analýza“ točí okolo blížiaceho sa ničivého poníženia hegemóna a jeho vazalov: čo sa stane ďalej v krajine 404

1

, známej, zatiaľ, ako Ukrajina.

Brazília, India, Indonézia a Saudská Arábia sú odmietané ako „štyria hlavní zástancovia“, pokiaľ ide o zástupnú vojnu USA a NATO proti Rusku. Je to stále ten istý starý stereotyp „buď ste s nami, alebo proti nám“.

Potom sa nám však predstaví šesť hlavných vinníkov z globálneho Juhu: Brazília, India, Indonézia, Saudská Arábia, Južná Afrika a Turecko.

V ďalšom hrubom, provinčnom remixe frázy, ktorá sa vzťahuje na americké voľby, sú tieto štáty kvalifikované ako „váhave štáty“, ktoré bude hegemón potrebovať zviesť, obmäkčiť, alebo zastrašiť, aby si zabezpečil dominanciu v „medzinárodnom poriadku založenom na pravidlách“.

Saudská Arábia a Južná Afrika sa pridávajú k predchádzajúcej správe zameranej na „štyroch hlavných strážcov plota“ (Brazília, India, Indonézia a Turecko).

V manifeste váhavých štátov sa uvádza, že všetky sú členmi skupiny G-20 a „aktívne pôsobia v geopolitike aj geoekonomike“ (Ach, naozaj? To je nejaká prevratná správa). Neuvádza sa v ňom však, že traja z nich sú členmi BRICS (Brazília, India, Južná Afrika) a ďalší traja sú vážnymi kandidátmi na vstup do BRICS+. Rokovania budú mať raketový štart na nadchádzajúcom samite BRICS v Južnej Afrike v auguste.

Je teda jasné, o čo v manifeste váhavých štátov ide: o výzvu do zbrane na americkú vojnu proti BRICS.

Takže BRICS nemá veľkú silu…

V manifeste „váhavých štátov“ sa snívajú sny o „priateľskej podpore“, ktoré ich vzďaľujú od Číny. To je nezmysel – posilnený obchod v rámci BRICS+ bude odteraz na dennom poriadku, najmä s rozšírenou praxou obchodovania v národných menách (pozri Brazília-Čína alebo v rámci ASEAN), čo je prvý krok k rozsiahlej dedolarizácii.

Váhavé štáty sú charakterizované ako „nie nová inkarnácia“ Hnutia nezúčastnených krajín (NAM) alebo „iných zoskupení, v ktorých dominuje globálny Juh, ako sú G-7 a BRICS“.

Hovoríme o exponenciálnom nezmysle. Ide o BRICS+, ktorý má teraz nástroje (vrátane NDB, banky BRICS) na to, aby dokázal to, čo NAM

2

počas studenej vojny nikdy nedokázali: vytvoriť rámec nového systému obchádzajúceho Bretton Woods a vzájomne prepojené donucovacie mechanizmy hegemóna.

Pokiaľ ide o tvrdenie, že BRICS „nemá veľkú silu“, to len odhaľuje kozmickú neznalosť amerického Think Tanku Landu o tom, o čo ide v BRICS+.

Postavenie Indie sa posudzuje len z hľadiska členstva v štvorici – definovaného ako „úsilie pod vedením USA o vyváženie Číny“… či presnejšie, o zadržiavanie Číny.

Pokiaľ ide o „voľbu“ váhavých štátov, ktoré si vyberajú medzi USA a Čínou v oblasti polovodičov, umelej inteligencie, kvantových technológií, 5G a biotechnológií, nejde o „voľbu“, ale o to, do akej miery sú schopné udržať tlak hegemóna na démonizáciu čínskych technológií.

Napríklad tlak na Brazíliu je oveľa silnejší ako na Saudskú Arábiu alebo Indonéziu.

Nakoniec sa však všetko vráti k hlavnej relikvii straussovskej neokonzervatívnej posadnutosti – Ukrajine. V rôznej miere sú na vine štáty, ktoré sa stavajú proti sankčnej demencii alebo ju podkopávajú. Napríklad Turecko je obviňované z toho, že do Ruska posiela tovar „dvojakého použitia“. Ani slovo o americkom finančnom systéme, ktorý zlomyseľne núti turecké banky, aby prestali prijímať ruské platobné karty MIR.

Pokiaľ ide o želania, spomedzi mnohých vyniká táto perla: „Zdá sa, že Kremeľ verí, že sa môže uživiť tým, že obráti svoj obchod na juh a východ.“

Nuž, Rusko sa už výborne živí v celej Eurázii a na obrovskom území globálneho Juhu.

Ekonomika sa znovu naštartovala (hnacím motorom je domáci cestovný ruch, strojárstvo a kovopriemysel); inflácia je len na úrovni 2,5% (nižšia ako kdekoľvek v EÚ); nezamestnanosť je len na úrovni 3,5% a šéfka centrálnej banky Elvira Nabiullina uviedla, že do roku 2024 sa rast vráti na úroveň spred SVO.

Americký Think Tank Land je vrodene neschopný pochopiť, že aj keď krajiny BRICS+ môžu mať ešte niekoľko vážnych problémov s obchodným úverom, ktoré treba vyriešiť, Moskva už ukázala, ako sa aj implicitná tvrdá podpora meny môže ukázať ako okamžitá zmena hry. Rusko zároveň podporuje nielen rubeľ, ale aj jüan.

Medzitým karavána dedolarizácie globálneho Juhu neúnavne postupuje ďalej, akokoľvek hyeny zástupnej vojny vyjú v tme. Keď sa naplno – v ohromujúcom rozsahu – prejaví poníženie NATO na Ukrajine, pravdepodobne do polovice leta, dedolarizačný rýchlovlak bude plne obsadený a bude švihať bez prestávky.

Návnada „Ponuka, ktorú nemožno odmietnuť“ láka opäť

Aby to všetko ešte nebolo dosť hlúpe, v manifeste sa zdvojnásobuje obvinenie z „budúcich rizík (jadrového) šírenia“: najmä – kto iný – Irán.

Mimochodom, Rusko je definované ako „stredná mocnosť, ktorá však upadá“. A navyše je „hyperrevizionistická“. Ach jaj: s takýmito „expertmi“ Američania ani nepotrebujú nepriateľov.

A áno, teraz už možno chápať, že sa dusíte od smiechu: Čína je obviňovaná z pokusu riadiť a kooptovať BRICS. „Návrh“, alebo „ponuka, ktorú nemôžete odmietnuť“ v mafiánskom štýle pre váhavé štáty znie: Nemôžete vstúpiť do „Čínou riadeného a Ruskom podporovaného orgánu, ktorý aktívne vystupuje proti Spojeným štátom“.

Odkaz je jednoznačný: „Hrozba čínsko-ruskej kooptácie rozšíreného BRICS – a prostredníctvom neho aj globálneho Juhu je reálna a treba sa ňou zaoberať.“

A tu sú recepty na jej riešenie. Pozvať väčšinu štátov na G-7 (to bol žalostný neúspech). „Viac návštev kľúčových amerických diplomatov na vysokej úrovni“ (vitajte u roznášačky koláčov Vicky Nulandovej). A v neposlednom rade mafiánska taktika „svižnejšej obchodnej stratégie, ktorá rozlúskne oriešok prístupu na americký trh“.

Manifest váhavého štátu nemohol nevypustiť z vreca mačku a predpovedal, či skôr sa modlil, aby „napätie medzi USA a Čínou dramaticky vzrástlo a zmenilo sa na konfrontáciu v štýle studenej vojny“. To sa už deje – rozpútal ju hegemón.

Čo by malo teda nasledovať? Toľko želané a o život roztočené „oddelenie sa“, ktoré by prinútilo váhavé štáty, aby sa „tesnejšie spojili s jednou alebo druhou stranou“. Opäť to „buď si s nami, alebo proti nám“.

Tak to tu máme. Surovo a naostro, so zahalenými nastraženými hrozbami. Hybridná vojna 2.0 proti globálnemu Juhu sa ešte ani nezačala. Váhavé štáty, boli ste varované.

Preložené z článku “The Hegemon Will Go Full Hybrid War Against BRICS+“, 10.6. 2023

1

ironický odkaz na známy počítačovy chybový oznam “Súbor/zdroj nenájdený“

2

nezaradené štáty – štáty nenaviazané priamo na žiadnu veľmoc

AUTOR: Pepe Escobar

ZDROJ/ Preklad:  KSB Správy



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *