14. mája 2024

Putin: Obraciam sa na Rusov, vojenské a bezpečnostné zložky a na tých, ktorí boli podvodom a hrozbami dotlačení na cestu ozbrojenej vzbury

0

Apelujem na občanov Ruska, na personál ozbrojených síl, orgánov činných v trestnom konaní a špeciálnych služieb, na vojakov a veliteľov, ktorí teraz bojujú na svojich bojových pozíciách, odrážajú nepriateľské útoky a robia to hrdinsky – viem, hovoril som včera večer opäť veliteľom všetkých smerov. Apelujem aj na tých, ktorí boli klamstvom alebo vyhrážkami vtiahnutí do kriminálneho dobrodružstva, tlačení na cestu závažného zločinu – ozbrojenej rebélie.

Rusko dnes zvádza tvrdý boj o svoju budúcnosť, odrážajúc agresiu neonacistov a ich pánov. Prakticky celá vojenská, ekonomická a informačná mašinéria Západu je namierená proti nám. Bojujeme za život a bezpečnosť našich ľudí, za našu suverenitu a nezávislosť. Za právo byť a zostať Ruskom – štátom s tisícročnou históriou.

Tento boj, keď sa rozhoduje o osude našich ľudí, si vyžaduje zjednotenie všetkých síl, jednotu, upevnenie a zodpovednosť. Keď musíme odhodiť všetko, čo nás oslabuje, všetky spory, ktoré naši vonkajší nepriatelia môžu a používajú na to, aby nás podkopali zvnútra.

A preto činy, ktoré rozdeľujú našu jednotu, sú v skutočnosti odpadlíctvom od našich ľudí, od našich spolubojovníkov, ktorí teraz bojujú na fronte. Toto je bodnutie do chrbta našej krajiny a našich ľudí.

Bola to taká rana, ktorá bola zasadená Rusku v roku 1917, keď krajina viedla prvú svetovú vojnu. Víťazstvo jej však bolo ukradnuté. Intrigy, škriepky, politikárčenie za chrbtom armády a ľudu sa zmenili na najväčší šok, zničenie armády a rozpad štátu, stratu obrovských území. V dôsledku toho tragédia občianskej vojny.

Rusi zabíjali Rusov, bratov – bratov a všelijakých politických dobrodruhov a cudzích síl, ktorí si krajinu rozdelili, roztrhali, brali sebecky.

Nedopustíme, aby sa to opakovalo. Budeme chrániť našich ľudí aj našu štátnosť pred akýmikoľvek hrozbami. Vrátane – z vnútornej zrady.

A to, čomu čelíme, je práve zrada. Prehnané ambície a osobné záujmy viedli k zrade. Zradiť našu krajinu, náš ľud a vec, za ktorú spolu s našimi ďalšími jednotkami a podjednotkami bojovali a umierali bojovníci a velitelia skupiny Wagner. Hrdinovia, ktorí oslobodili Soledar a Arťomovsk, mestá a mestečká Donbasu, bojovali a položili svoje životy za Novorossko, za jednotu ruského sveta. Ich meno a slávu zradili aj tí, ktorí sa snažia zorganizovať rebéliu, tlačiacu krajinu k anarchii a bratovražde. Nakoniec poraziť a vzdať sa.

Opakujem, každý vnútorný nepokoj je smrteľnou hrozbou pre našu štátnosť, pre nás ako národ. Toto je rana pre Rusko, pre našich ľudí. A naše kroky na ochranu vlasti pred takouto hrozbou budú ťažké. Všetci, ktorí sa zámerne vydali na cestu zrady, ktorí pripravili ozbrojenú rebéliu, vydali sa na cestu vydierania a teroristických metód, budú trpieť nevyhnutným trestom, budú sa zodpovedať pred zákonom aj pred našimi ľuďmi.

Ozbrojené sily a ďalšie vládne agentúry dostali potrebné rozkazy a v Moskve, Moskovskej oblasti a mnohých ďalších regiónoch sa teraz zavádzajú ďalšie protiteroristické opatrenia. Prijmú sa aj rozhodujúce opatrenia na stabilizáciu situácie v Rostove na Done. Zostáva to ťažké, v skutočnosti je práca civilných a vojenských orgánov zablokovaná.

Ako prezident Ruska a vrchný veliteľ, ako občan Ruska urobím všetko pre obranu krajiny, ochranu ústavného poriadku, životov, bezpečnosti a slobody občanov.

Ten, kto organizoval a pripravoval vojenské povstanie, kto zdvihol zbrane proti svojim spolubojovníkom, zradil Rusko. A budú sa za to zodpovedať. A vyzývam tých, ktorí sú zaťahovaní do tohto zločinu, aby neurobili fatálnu a tragickú, jedinečnú chybu, aby urobili jediné správne rozhodnutie – prestali sa podieľať na kriminálnych činoch.

Verím, že si zachováme a ubránime to, čo je nám drahé a sväté, a spolu s našou Vlasťou prekonáme akékoľvek skúšky, staneme sa ešte silnejšími.

Zdroj



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *