14. mája 2024

Slovensko čakajú desiatky žalôb na ESĽP kvôli zneužitiu inštitútu kajúcnikov zo strany justičnej mafie, na čele s Lipšicom (VIDEO)

0

Milá špeciálna prokuratúra, pravdu neumlčíte. Vy striháte meter a vyberáte si, ktorý spis chcete ešte pred odchodom z Pezinka falšovať

SLOVENSKO: Valér Ferko (Hlas-SD) je ďalším v rade tých, ktorým sa nepáči nadužívanie inštitútu spolupracujúceho obvineného a pripomína, že už aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) riešil niekoľko prípadov zo Slovenska, v ktorých boli ľudia odsúdení na základe výpovedí práve „kajúcnikov“.

Ferko hovorí o tom, že Špeciálna prokuratúra (ŠP) a Špecializovaný trestný súd (ŠTS) úplne štandardne akceptujú aj niekoľko výpovedí tzv. kajúcnikov v jednom prípade a svoje tvrdenie opiera o rozhodnutie  ESĽP, ktorý rozhodol vo veci človeka, ktorý „si odsedel“ 11 rokov práve na základe výpovedí spolupracujúcich obvinených. Advokát Martin Ribár upozorňuje, že ešte aj po tomto rozhodnutí ŠTS rozhodol nesprávne a opravil sa až na základe príkazu.

Neriadená zbraň

Ferko upozorňuje na fakt, že tento inštitút je za ostatné tri roky „neriadenou, no veľmi populárnou zbraňou“. Obvinení sú vo vidine beztrestnosti, klamlivo vypovedajú pod prísahou.

„Špeciálna prokuratúra a Špecializovaný trestný súd im tieto výmysly s radosťou akceptujú. Takýto je súčasný obraz politicky motivovaných procesov dnešných dní,“konštatuje Ferko.

Prepustený na základe ESĽP

Ferko hovorí o prepustení človeka, ktorý v Leopoldove strávil jedenásť rokov a o jeho prepustení rozhodol až Európsky súd pre ľudské práva.

„Ten konštatoval, že boli zásadným spôsobom porušené jeho práva na spravodlivý proces,“hovorí Ferko a dôvodom väzby boli podľa Ferka účelové výpovede spoluobvinených. Tí uzatvorili dohodu o vine a treste.

„Osem ľudí si užívalo na slobode, kým obvinený Mucha strávil na základe výpovedí týchto kajúcnikov dekádu života za múrmi väznice,“ vysvetľuje Ferko s tým, že v jeho veci rozhodovali zaujatí sudcovia, ktorým neprekážali účelové výpovede.

Medzinárodná hanba

„Ako sa s týmto precedensom chce vysporiadať slovenská justícia? Budeme naďalej dávať priestor kajúcnikom, ktorí sú pre vlastné vyvinenie ochotní zapredať hádam aj vlastnú matku?,“  pýta sa Ferko a varuje pred medzinárodnou hanbou pri dokázaní, že súčasné procesy sú postavené na rovnakých základoch.

„Alebo nás v budúcnosti čakajú spory o odškodné od štátu, ktoré budeme na záver platiť my, daňoví poplatníci,“uzatvára Ferko, pričom sa pýta, či toto je tá Matovičov, Hegerov a Mikulcov právny štát.

Výrazný dosah do budúcna

O prípade Mucha verzus Slovenská republika, ESĽP rozhodol v novembri 2021. V auguste 2022  ŠTS nepovolil Pavlovi Muchovi obnovu konania. Nerešpektoval závery rozhodnutia ESĽP, no v novembri ŠTS bolo rozhodnutie zrušené a ŠTS dostal príkazom rešpektovanie záverov rozhodnutia ESĽP.

„Apríl 2023 – ŠTS rozhodol o povolení obnovy konania a zároveň prepustil Pavla Muchu z výkonu trestu odňatia slobody (Pavol Mucha je podrobený dohľadu probačného úradníka a je monitorovaný technickým zariadením, tzv. „elektronickým náramkom“),“ vysvetlil pre Veci verejné advokát Martin Ribár s tým, že toto rozhodnutie bude mať dosah na trestné konania v SR, pretože „závery uvedeného rozhodnutia ESĽP laicky povedané výrazne spochybňujú využívanie tzv. „kajúcnikov“ a využívanie inštitútu dohody o vine a treste.“

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *