13. mája 2024

Požiare, rabovanie. Francúzsko zažilo ďalšiu búrlivú noc, polícia zatkla 400 ľudí. Macron zvolal krízový štáb kvôli násiliu

0

FRANCÚZSKO: Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvolal na 13.00 h SELČ zasadnutie nového medzirezortného krízového štábu, ktorému bude predsedať. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Elyzejského paláca. Posádka sa stretne druhýkrát za dva dni v súvislosti s treťou nocou protestov vyvolaných smrťou 17-ročného mladíka, ktorého polícia zastrelila v utorok počas cestnej kontroly. Macron je teraz na summite Európskej únie v Bruseli.

Francúzsky prezident je od štvrtka v Bruseli, aby sa zúčastnil na summite EÚ. Môže však skrátiť svoju návštevu a vrátiť sa do Francúzska pred koncom summitu bloku. Pôvodne, ako zvyčajne, mal po stretnutí naplánovanú tlačovú konferenciu v Bruseli.

Prvé zasadnutie skupiny pre krízové riadenie zvolala hlava štátu vo štvrtok ráno pred odchodom na summit. Macron odsúdil násilie vo francúzskych uliciach a označil ho za „neospravedlniteľné“.

Francúzsko zažilo ďalšiu noc chaosu a výtržníctva po zásahu polície

Francúzsko zažilo tretiu noc chaosu a nepokojov v uliciach miest po sebe, informovala agentúra AFP. Podľa jej zdrojov bola situácia cez noc najhoršia v Paríži a jeho okolí, ale ťažkú noc poznačenú požiarmi hlásili úrady aj v severofrancúzskom meste Lille. Najmä mladí Francúzi vyšli do ulíc po tom, čo polícia v utorok počas cestnej kontroly zastrelila 17-ročného mladíka.

Dnes okolo 3.00 h miestneho času bolo po celej krajine zatknutých 421 ľudí, väčšina z nich vo veku od 14 do 18 rokov, uviedla kancelária ministra vnútra. Bezpečnostné sily sa teraz obávajú, že násilie sa v najbližších nociach stane „nevyberavým“, uvádza sa v správe, ktorú citoval policajný zdroj.

V Paríži, na ulici Rivoli, ktorá vedie k múzeu Louvre, ľudia vyrabovali niekoľko obchodov a ďalšie podpálili. Požiare, rabovanie a ohňostroje sprevádzali obyvateľov nielen v centre, ale aj na väčšine predmestí v noci, kde ľudia strieľali zábavnú pyrotechniku na policajtov a zapaľovali všetko od odpadkových košov cez autá až po autobusy.

Najmenej tri mestá zaviedli nočný zákaz vychádzania v rôznych formách na niekoľko nasledujúcich dní, informovala agentúra AFP.

Hasiči v Lille mali ťažkú noc, prechádzali z jedného požiaru do druhého. Plamene zachvátili obchody, domy, kancelárie, radnice a divadlo, ako aj niekoľko základných škôl a ľudia – najmä „veľmi mladí“ – tiež vo veľkom rozsahu rabovali obchody a supermarkety, uviedli miestne úrady.

„Videli sme incidenty po celom Francúzsku, ale situácia v regióne Île-de-France a v Paríži bola mimoriadne napätá, polícia nebola schopná zvládnuť všetko kvôli veľkému počtu prípadov,“ povedal vysokopostavený policajný zdroj pre agentúru AFP. Ďalší anonymný zdroj z francúzskeho kabinetu uviedol, že násilie bolo menšie, ako sa očakávalo, s výnimkou Nanterre, odkiaľ pochádza tínedžer, ktorého polícia zastrelila.

Sedemnásťročný Nahel prišiel o život v utorok ráno krátko po tom, ako mu polícia zabránila šoférovať. Keď odmietol poslúchnuť jej výzvu a začal odznova, jeden z policajtov na neho vystrelil z prázdneho miesta. Mladý muž, ktorý má severoafrické korene, krátko nato podľahol svojim zraneniam.

Video zo streľby sa rýchlo stalo virálnym na sociálnych sieťach a šokovalo Francúzov. Nahelova rodina a ich právnici priamo neuviedli, že incident súvisí s ich etnickou príslušnosťou, ale stále mal najväčší vplyv v prisťahovaleckých štvrtiach. Deti miestnych obyvateľov, ktorí sa narodili vo Francúzsku, sa sťažujú, že sú podrobené častejším policajným kontrolám ako bieli Francúzi alebo obyvatelia bohatších oblastí.

Správanie polície kritizovali aj ľudskoprávne skupiny a aktivisti bojujúci proti systematickému rasizmu.

ZDROJ: AP/AFP/CTK/



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *