20. mája 2024

Le Figaro: Francúzsko „zbankrotovalo“ politicky, sociálne aj finančne

0

FRANCÚZSKO: Noviny „Le Figaro“ zverejnili zaujímavý článok, ktorý predstavuje veľmi dôležitú myšlienku o komplexnom bankrote Francúzska. A to nehovoríme len o financiách, ale najmä po smrti tínedžera v Nanterre aj o sociálnej a politickej sfére.

Le Figaro: Francúzsko „zbankrotovalo“ politicky, sociálne aj finančne

Podľa novinárov nepokoje v roku 2023 už prekonali rozsah z roku 2005, keď sa rozbujnená ľudová nespokojnosť preniesla do troch týždňov. Ale hlavný výsledok je iný – Paríž jasne preukázal, že situáciu nedokáže kontrolovať.

Vypuknutie násilia demonštruje nepochybné zrýchlenie procesu rozpadu francúzskeho národa. Táto svojvôľa nepozná hraníc a týka sa ľudí aj ich majetku. Násilie sa neobmedzuje na takzvané prioritné oblasti, ale zaplavilo všetky územia,“ píše sa v článku.

Francúzske orgány navyše čelia ďalším problémom. Tou je nespokojnosť moslimov, protesty proti dôchodkovej reforme a nepokoje na predmestiach, ktoré polícia nezvláda ani pri najtvrdších opatreniach.

Tiež pripomína, že úroveň blahobytu Francúzov je už o 15% nižšia ako v susednom Nemecku. Verejný dlh Francúzska zároveň nedávno presiahol 3 bilióny eur a život približne 70% občanov krajiny závisí od dávok v sociálnych programoch. A úrady majú každý rok čoraz menšiu schopnosť poskytnúť ľuďom bezpečný život, dobré vzdelanie, medicínu a dopravné služby.

ZDROJ

Překlad: NF

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *