20. mája 2024

Jiří Vyvadil: Von der Leyenová rozbila sedemročný rozpočet EÚ len za 2 roky

0

EÚ: Blížia sa voľby do Európskeho parlamentu. Tieto voľby, rovnako ako komunálne voľby alebo voľby do Senátu, sú inak voľbami druhého rádu. V súčasnej situácii je to však prvý možný signál, ak ich výsledok ukáže nenávidenej koalícii päťky, že ľudia už toho majú dosť. Ale nielen to: Európska únia sa zmenila na totalitný model európskeho riadenia, založený na zvyčajne neuskutočniteľných zelených plánoch, ktoré krajiny EÚ robia neschopnými vonkajšej konkurencie a ktoré teraz začínajú byť masívne kritizované, napríklad najsilnejším klubom EÚ – Ľudovou stranou. Ako metóda presadzovania cieľov sa používa trestanie tých, ktorí myslia. EÚ zároveň rozhodujúcim spôsobom prispela k medzinárodnému napätiu uvalením sankcií, ktoré mali rozdrviť Rusko, ale v skutočnosti oveľa viac rozdrvia samotnú EÚ. A potom prichádza plytvanie zdrojmi, o čom svedčí nasledujúci príspevok.

… Bohaté balíky pomoci EÚ“ sa skončili: „Zelená dohoda“ je prvou obeťou

Alastair Crooke, Al Mayadeen Slovenčina, 16. júla 2023

Ako von der Leyenová objasnila, krajiny EÚ musia do rozpočtu EÚ prispieť ďalšími 66 miliardami EUR, a to len na prechod do roku 2023.

Zelená dohoda EÚ mala stáť 620 miliárd eur. Všetko bolo dohodnuté. Ako však uvádza Eurointelligence, dohoda je teraz takmer úplne nefinancovaná – kvôli „bohatej“ pomoci Ukrajine. Komisia vyčlenila „len“ 82,5 miliardy EUR. Arašidy! Takže zelená agenda sa politicky vytráca.

Minulý týždeň prezident Macron (odrážajúc ekonomickú realitu) začal ustupovať od zelených opatrení: Európa „zašla dosť ďaleko,“ povedal. Tento týždeň Európska ľudová strana údajne zvažuje stiahnutie podpory pre zelenú dohodu Európskej komisie, ktorá zahŕňa napríklad celoeurópsky cieľ eliminovať čisté emisie uhlíka do roku 2050.

V roku 2020 sa však EÚ dohodla na sedemročnom rozpočte vo výške 1,1 bilióna EUR. O dva roky neskôr bola táto suma pridelená už päť rokov predtým. „Len 2 roky po sedemročnom rozpočte Bruselu sa peniaze míňajú,“ zdôraznil premiér Viktor Orbán: „Ako sa to môže stať? Čo sa stalo s ekonomikou? Kde sú peniaze?“

Zdá sa, že Komisia už tiež vyčerpala všetky svoje rezervné fondy pridelené do sedemročného rozpočtu EÚ (spolu 30 miliárd EUR v rezervách), ktorý mal trvať do roku 2027. To znamená, že ministri financií EÚ budú musieť poskytnúť nové príspevky do rozpočtu Spoločenstva, uviedla predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová.

Kam išli peniaze? (Orbán, samozrejme, dobre pozná odpoveď): „kým bude táto vojna [na Ukrajine] zúriť, stiahli sme z rozpočtu EÚ 30 miliárd eur [t.j. všetky rezervy] na finančnú podporu Ukrajine… Tieto rezervy sú teraz vyčerpané.“

Ako von der Leyenová objasnila, krajiny EÚ musia do rozpočtu EÚ vyčleniť ďalších 66 miliárd EUR – len na uskutočnenie prechodu do roku 2023. Z dodatočných 66 miliárd EUR je však 50 miliárd EUR už vyčlenených na úvery a granty pre Ukrajinu (viac ako 72 miliárd EUR, ktoré už boli poskytnuté Kyjevu a programom pre utečencov na Ukrajine a utečencom vo výške 5 miliárd EUR). Na zlepšenie konkurencieschopnosti EÚ je vyčlenená len 1 miliarda EUR.

Ďalším veľkým problémom, hovorí von der Leyenová, je, ako podporiť Ukrajinu do roku 2027. Komisár pre rozpočet Johannes Hahn už absolvoval žobrácku cestu po hlavných mestách a teraz žiada viac peňazí – a oveľa viac na roky 2024-2027. Vážená pani predsedajúca, chce ďalších 72 miliárd EUR (pri 18 miliardách EUR ročne) dodatočných príspevkov na financovanie rozpočtu Ukrajiny a potrieb v oblasti infraštruktúry od roku 2024 do roku 2027.

Táto výzva na financovanie je prvýkrát, čo bola Európska komisia nútená začať žiadať o dodatočné financovanie od krajín EÚ už po dvoch rokoch sedemročného rozpočtu. Výdavkový rámec EÚ sa potvrdzuje každých sedem rokov, naposledy v júli 2020. Zmeny rozpočtu EÚ „sa majú schváliť“ jednomyseľným rozhodnutím všetkých členských štátov. Napríklad Maďarsko si kladie otázku, či bude jednomyseľné rozhodnutie rešpektované.

Nemecký minister financií Christian Lindner povedal 16. júna pre Die Welt, že Nemecko si nemôže dovoliť platiť viac peňazí do rozpočtu EÚ: „Kvôli nevyhnutným škrtom v našom štátnom rozpočte v súčasnosti nie sme schopní dodatočne prispievať do rozpočtu Európskej únie,“ povedal Linder novinárom v Bruseli a dodal, že ostatné členské štáty dospeli k rovnakému záveru.

Koncom mája Lindner predstavil prísne ciele úspor pre nemecké ministerstvá, aby odstránili existujúcu medzeru vo financovaní vo výške 20 miliárd eur. Odvtedy Lindner trochu zmiernil svoj úsporný prístup. Škrty sú kontroverzné a diskusie o dodatočnom financovaní z rozpočtu EÚ sa neskončili, zdôraznila neskôr kancelária kancelára Olafa Scholza.

Lindner vysvetlil, že EÚ vyčerpala svoj dlhodobý rozpočet do roku 2027, najmä v dôsledku bohatých balíkov pomoci Ukrajine.

Lindner vysvetlil, že hoci je Nemecko tradične najväčším prispievateľom bloku, je nútené robiť škrty, pretože jeho ekonomika sa zmenšuje. Po desaťročí zvyšovania výdavkov prijala nemecká vláda plány na zníženie budúcoročného rozpočtu o 30,6 miliardy eur, čo ovplyvní oblasti od zdravotnej starostlivosti po starostlivosť o deti a verejnú dopravu, čo vyvolalo tvrdé politické boje vo vládnej koalícii a naprieč politickými rozdielmi.

Rastúci verejný dlh v dôsledku pandémie koronavírusu a energetickej krízy vyvolanej ruskou vojnou na Ukrajine znamenajú, že drastické škrty sú teraz nevyhnutné, uviedol minister financií Lindner. Trval na tom, aby sa krajina vrátila k prísnejšej fiškálnej politike, ktorá rešpektuje ústavne zakotvený dlh krajiny.

Ako vždy, sú to vojnové výdavky, ktoré nakoniec zrútia impériá! Mohli by sme sa čudovať, koľko občanov EÚ si plne uvedomuje rozsah výdavkov Ursuly von der Leyenovej na Ukrajinu? V konečnom dôsledku, samozrejme, budú znášať náklady.

Jiří Vyvadil: Pravdepodobne prvýkrát budem hlasovať za našich zástupcov v Európskom parlamente. Realisticky viem, že sú len kvapkou v mori a je ťažké niečo zmeniť. Bohužiaľ, Petr Fiala, najnenávidenejší politik v Českej republike, ale aj v Európe, bude mať oveľa väčšie slovo pri rokovaniach o zložení komisie, ale je schopný opäť podporiť Ulriku von der Leyenovú. Obaja si padli do oka, obaja vôbec nerozumejú ekonomike, ale obaja chcú poraziť nenávidené Rusko a vidia to ako jediný účel svojej politiky. Jediné, čo môžeme privítať, je, že fanatickí Timmermanovci, ktorí možno povýšili niektoré zo správnych myšlienok na úroveň diktatúry, odpadnú.

UVEREJNIL POUŽÍVATEĽ Jiří Vyvadil

ZDROJ

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *