8. septembra 2024

VIDEO-Politológ o Čaputovej: Keby som mal zlé úmysly, nekonal by som inak.

RNDr. Ján Baránek

Zdielajte....

SLOVENSKO: Politický analytik Ján Baránek je presvedčený, že rozhodnutie prezidentky Čaputovej nekandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách nemusí byť konečné. Baránek si totiž myslí, že Čaputová v určitom momente naberie „druhý dych“ a všetko môže byť úplne inak, ako to vyzerá dnes.

Baránek vysvetľuje, prečo má obavy z povolebného vývoja, pričom sa neopiera o nejaké klebety, ale o reálne konanie prezidentky Zuzany Čaputovej. Analytik totiž vysvetľuje, že keby on sám mal nejaké nekalé úmysly, konal by presne rovnako, ako koná prezidentka. Neverí ani tomu, že hoci sa Fico javí, ako víťaz volieb, bude zostavovať vládu. Prezidentka totiž nemá ústavnú povinnosť poveriť zostavením vlády víťaza volieb. A je dosť možné, že aj s kandidatúrou si to Čaputová môže rozmyslieť, hoci aktuálne tvrdí opak.

30. septembra sa báť netreba

Podľa Jána Baránka na mieste sú obavy z vývoja, ktorý príde po tomto dátume. Poznajúc množstvo nezmyselných prezidentkiných krokov neverí jej slovám, že zostavovaním vlády poverí víťaza volieb, ktorým je podľa dlhodobých prieskumov preferencií Smer-SSD.

Nespráva sa ako suverénna hlava štátu

„Tak, ako sa správa ona, sa nespráva suverénny prezident suverénnej krajiny,“ upozorňuje Baránek s tým, že vôbec nehovorí o klebetách typu „pokyny z americkej ambasády“. Keby tak konala, tak Štefan Hamran dávno nie je policajný prezident a Juhász nie je poverený vedením policajnej inšpekcie, ale sú vyšetrovaní.

„Prezidentka potrebuje takýchto vagabundov práve pre prípad, že po voľbách bude treba robiť niečo, čo nebude celkom, ako bratia Židia hovoria, kóšer. Z tohto pramení moja obava,“vysvetľuje Baránek svoje obavy z povolebného vývoja.

Nebude kandidovať?

Baránek si myslí, že rozhodnutie Zuzany Čaputovej nekandidovať plynie z toho, že jej je jasné, že by musela robiť nepopulárne kroky. Baránek síce pripomína, že to sú len jeho špekulácie, ale takéto špekulácie si práve prezidentka svojim konaním „pýta“.

Ústava ju k tomu nezaväzuje

„Fico vyhrá voľby, ale ona mu to poverenie na zostavenie vlády dať nemusí, lebo Ústava ju k tomu vôbec nezaväzuje. Neverím tomu, že Fico dostane moc, aj keď voľby vyhrá,“ hovorí Baránek. Súčasné vedenie štátu mu moc odovzdať nemôže a rozhodne nie kvôli jeho nadávaniu na Brusel. Baránek sa domnieva, že tlak na to, aby Fico nezostavoval vládu nebude z EÚ, či z USA, ale z domácej politickej scény.

„Keby som chcel ten výsledok volieb nejakým spôsobom nerešpektovať, vediac, že to môže vyvolať nevôľu obyvateľstva, asi by som sa správal podobne,“ hovorí Baránek a vysvetľuje, že práve preto bol odvolaný minister vnútra, s ktorým sa nedalo rátať, „keď treba robiť chrapúňstva“.

Kandidovať nemieni

„Dokončím teda posledný rok svojho mandátu a moja služba v tejto funkcii bude naplnená. Ďalej sa už o druhé volebné obdobie nebudem uchádzať,“ povedala Zuzana Čaputová ešte 20. júna 2023 a svoje rozhodnutie odôvodnila okrem iného aj tým, že po poctivom zvážení si uvedomuje, že na ďalší prezidentský mandát by nemala dostatok síl.

Ak všetko dopadne „dobre“…

Baránek však ide ešte ďalej. Za jednu z možností považuje aj to, že Zuzana Čaputová po zostavení progresívnej vlády zmení svoje rozhodnutie nekandidovať po druhýkrát a v budúcoročných voľbách hlavy štátu spomedzi kandidátov budeme môcť krúžkovať aj meno Zuzana Čaputová.

ZDROJ:  FB Ján Baránek

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.