20. mája 2024

J. Macfarlane: Je Vladimír Putin génius?

0

RUSKO: Ktorý iný štátnik môže potvrdiť svoje úspechy? Žiadny iný líder za storočie nebol schopný zvrátiť príliv, zmeniť krajinu uviaznutú v chaose a korupcii a pokračovať týmto tempom v priebehu niekoľkých rokov.

Zo zlyhávajúceho štátu sa Rusko stalo dostatočne silným na to, aby sa postavilo americkému impériu a Európe v zástupnej vojne na Ukrajine – a v globálnej ekonomickej a diplomatickej vojne – a vyhralo oba prípady. Rusko spolu s Čínou vytvára nový, spravodlivejší multipolárny medzinárodný poriadok.

Áno, tieto čísla sú len za rok 2013.

Ekonomická vojna

Putin dosiahol stabilný pokrok. Všetko sa zmenilo.

V roku 2014 impérium pod vedením Baracka Obamu uvalilo sankcie a rok čo rok pokračovalo vo vedení ekonomickej vojny.

Ekonomický útok však urobil opak toho, čo bolo zamýšľané: prehĺbil ekonomický úpadok Západu a zároveň urýchlil rast ruskej infraštruktúry a priemyslu.

Ak sa pozriete na čísla zverejnené na internete, uvidíte, že Západ vidí ruskú ekonomiku cez prizmu neoliberálnej ekonomiky.

Faktom je, že americké sankcie obmedzili ruský dovoz takým spôsobom, že Rusko bolo nútené vytvoriť autarchickú, do značnej miery sebestačnú ekonomiku, ktorá je každým rokom silnejšia. Z čistého dovozcu potravín sa Rusko stalo čistým vývozcom.

Dnes, aj keď dovoz zo Západu klesol, Rusko dostáva všetko, čo potrebuje v kľúčových odvetviach, od iných dodávateľov, zatiaľ čo jeho vývoz sa zvýšil. Rozvíjajú sa nové priemyselné odvetvia, ktoré nahradia výrobky, ktoré predtým dodávali západné spoločnosti.

Pod rokom 2022.

Trpí Rusko?

Moskva uznaná OSN ako najlepšie mesto na svete v indexe prosperity mesta – UN-HABITAT.

(Program OSN pre ľudské sídla (UN-Habitat) zverejnil globálny rebríček úrovne rozvoja mestskej infraštruktúry a kvality života. A Moskva bola na prvom mieste. Spolu s ruským hlavným mestom patria medzi 3 najlepšie v kategórii „rozvoj infraštruktúry“ Hongkong a Paríž.

Index prosperity miest je nástroj na hodnotenie a monitorovanie úrovne blahobytu a vyváženého rozvoja svetových miest. Experti OSN analyzujú a vyhodnocujú rôzne údaje z päťdesiatich najväčších metropol.

Moskva sa umiestnila na prvom mieste v dvoch kategóriách. Sú to „rozvoj infraštruktúry“ a „kvalita života“.

Podľa odborníkov bola prvá pozícia ruského hlavného mesta definovaná takými zložkami kvality mestského prostredia, ako je prístup k elektrine a čistej vode, hygiena, prístup k zdravotnej starostlivosti, prístup k internetu a rozsah dopravnej siete. Mesto dosiahlo svoje prvé miesto aj vďaka úrovni rozvoja zdravotníctva, školstva, vedy a techniky, kultúry, voľného času a bezpečnosti.)

Experti OSN analyzovali vývoj v 29 veľkých mestách po celom svete: infraštruktúra, spravodlivosť a sociálne začlenenie, kvalita života, produktivita, environmentálna udržateľnosť a správa miest a legislatíva.

Moskva sa umiestnila na prvom mieste v rebríčku dimenzií kvality života, ktorý zohľadňuje celkovo 14 ukazovateľov, ako sú zdravie, vzdelávanie, voľný čas, bezpečnosť a ďalšie.

Ľutujeme, New York nie je ani v rebríčku.

Ako Rusko industrializuje, Spojené štáty dedolarizujú, hoci účinky ešte nie sú zjavné. Veľká recesia v americkej ekonomike však… Ehm… Spôsobí to chaos!

Keď podiel dolára klesne na 40%, americká ekonomika, ktorá je extrémne drahá, s narušenou priemyselnou infraštruktúrou a vesmírnym dlhom, by sa mohla zrútiť.

KVALITA ŽIVOTA? Zabudni na to!

Finančný kolaps by mohol viesť k vnútorným sporom – niečomu, čo už vidíme, keď sa krajina čoraz viac rozdeľuje.

Je to samozrejme zlé pre Spojené štáty, ale je to tiež nebezpečné pre svet, vzhľadom na stav americkej kultúry a prezidenta, ktorý neustále zamieňa kľúče od auta s jadrovými kľúčmi.

Samozrejme, pokiaľ USA nezačnú odpaľovať jadrové rakety – čo je menej pravdepodobné ako občianska vojna alebo invázia do Kanady alebo Mexika – alebo niečo rovnako šialené – svet ako celok na tom bude lepšie.

Bolo to hlavne vďaka jednému mužovi, Vladimírovi Putinovi, ktorý bol ochotný ísť proti globálnemu tyranovi.

V pouličnej bitke nie vždy vyhrá tá najväčšia. Dokonca ani trénovaní boxeri alebo bojovníci MMA. Je to preto, že v pouličných bitkách neexistujú žiadne pravidlá. Stratégia je dôležitá.

Tao Vladimíra Putina

Jeden z mojich prvých článkov pre Substack „Tao Vladimíra Putina“ bol mimoriadne populárny a bol znovu publikovaný na Medium.com, Global Research, Dissident Voice a ďalších stránkach.

(Uvádza sa v ňom najmä, že… Vladimír Putin získal jedno z úžasných strategických vojenských víťazstiev v histórii.

Putin používa taktiku „šermu bez meča“, ako Bruce Lee opísal štýl „Jeet Kune Do“ – spôsob obmedzenia dvojitých pästí.

Američania sa na druhej strane spoliehajú na hrubú silu, zvyčajne v gangoch – ehm… „aliancie“.

Taktika gangu NATO nevyhnutne zahŕňa „šok a údiv“, bezohľadné bombardovanie B52, použitie uránovej munície – so snahou zachrániť životy vlastných vojakov na úkor žien a detí v napadnutých oblastiach. Na každého zabitého bojovníka zomrie asi 9 alebo 10 žien a detí.

Bezhlavé bombardovanie splošťuje infraštruktúru a pripravuje ľudí o životné potreby. Používanie uránovej munície otravuje životné prostredie, čo neskôr vedie k masívnemu nárastu rakoviny. Výsledkom je sociálna aj ekologická katastrofa.

Ale šoku a úžasu zvyčajne predchádza alebo sprevádza ekonomická vojna, ktorá nakoniec odsúdi milióny ľudí na smrť hladom a chorobami. Irak. Afganistan.

Dávno predtým, ako Joe Biden a jeho skorumpovaný syn Hunter pravdepodobne počuli o Kyjeve, Putin plánoval odísť do dôchodku v prospech Medvedeva. Potom sa Medvedev vykreslil ako atlantik, keď sa nepostavil proti vojne v Líbyi v roku 2011. Putin zmenil názor. Podľa všetkého bol skutočne šokovaný spôsobom Kaddáfího smrti… Sodomizované bajonetom.

Urobil veľa pre Rusko, ale ak by nechal krajinu v rukách atlantikov, Rusko by bolo odsúdené rovnako ako Líbya.

Internet je plný psychologizácie o Putinovi. Je to údajne narcista, psychopat a rôzne ďalšie veci, úplne mu chýba empatia kvôli nepriazni osudu v ranom detstve.

Mickey Rourke nazval Putina „mužom empatie“.

Vzal nás do veľmi známeho múzea v Petrohrade,“ povedal Rourke o stretnutí s Putinom.

„A neskôr ma vzal do detskej onkologickej nemocnice. A išli sme tam a navštívili sme naozaj, naozaj choré, malé, maličké deti. Pozrel som sa na neho a videl som ho … A nikto to nebude chcieť počuť, ale videl som muža s empatiou, ktorý bol skutočne dojatý tým, čím tieto deti prechádzali,…..“

Porovnajte to s Hillary Clintonovou, ktorá sa smeje ako zlá čarodejnica, keď hovorí o Kadáfiho smrti – alebo s Obamom, ktorý sa chváli tým, aký dobrý bol v zabíjaní bezpilotnými lietadlami – 90% žien a detí, samozrejme. Alebo Madeline Albrightová, ktorá nežmurkla okom, keď zavraždila pol milióna detí, a ktorá ho opisuje ako „plaza„. Poznámka redakcie.)

Putin sám povedal, že jeho skúsenosti s bojovými umeniami – najmä džudom, ale aj bojovým sambom – mu zmenili život.

Judo zmenilo môj spôsob myslenia, môj pohľad na život a moje interakcie s ostatnými.

Žil som mnoho rokov v Japonsku a študoval som džudo, Akiko’Karate a Shorinji Kenpo (zmes kung-fu a aiki-jutsu). Každé bojové umenie má výhody a nevýhody, ako poznamenal Bruce Lee. Ale ako povedal, to, na čom skutočne záleží, je stav mysle. Alebo možno len „myseľ“. Vaše osobné „Tao“.

Zatiaľ čo Spojené štáty a NATO sú nominálne oveľa silnejšie ako Rusko, Rusko vyhráva vďaka svojej stratégii.

Samozrejme, niektorí povedia, že nevyhráva ani tak Rusko, ale skôr jeho nepriatelia, ktorí prehrávajú kvôli prílišnej dôvere a nedostatku reflexie.

Ak má Putin „génia“, je to jeho schopnosť myslieť holisticky, nielen v krátkodobom horizonte, ako na Západe, ale v dlhodobom horizonte. Spája bodky dohromady.

Putin má víziu. Rovnako ako všetci géniovia. Amerika potrebuje svojho Putina.

UVEREJNIL POUŽÍVATEĽ Julian Macfarlane

ZDROJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *