27. júla 2024

Uhrík obvinil Hamrana z podpory nelegálnej migrácie a zneužitia právomoci. Podal na neho trestné oznámenie na GP. Fico žiada mimoriadnu schôdzu parlamentu.

Zdielajte
  • Uhrík obvinil Hamrana z podpory nelegálnej migrácie a zneužitia právomoci
  • Podal na neho trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre
  • Fico žiada mimoriadnu schôdzu parlamentu, aby sa prerokovala situácia na hraniciach
  • Tvrdí, že vláda je zodpovedná za ohrozenie bezpečnosti krajiny

Nelegálna migrácia je jednou z najväčších výziev, ktorým čelí Európska únia. V posledných rokoch sa zvýšil počet ľudí, ktorí sa snažia dostať do Európy cez nebezpečné trasy a bez platných dokladov. Táto situácia má vážne dôsledky pre bezpečnosť, sociálnu súdržnosť a ľudské práva.

V Slovenskej republike sa nelegálna migrácia stala aj politickou témou. Predseda strany Smer-SD Robert Fico obvinil ministra vnútra Romana Hamrana z toho, že nedokáže zabezpečiť ochranu hraníc a spolupracuje s mimovládnymi organizáciami, ktoré podporujú migráciu. Fico požiadal o mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej by sa malo diskutovať o tejto problematike.

Na druhej strane, poslanec Národnej rady SR za stranu Republika Milan Uhrík podal na Hamrana trestné oznámenie vo veci neplnenie úloh pri ochrane bezpečnosti a obyvateľov štátu. Uhrík tvrdí, že Hamran umožnil vstup do krajiny niekoľkým tisícom migrantov bez riadnej kontroly a identifikácie. Uhrík tiež žiada odstúpenie Hamrana z funkcie.

V tomto príspevku sa pokúsime analyzovať argumenty oboch strán a poukázať na fakty .

Predseda hnutia Republika Milan Uhrík informoval na svojom FB profile, že jeho hnutie podáva trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru, proti policajnému prezidentovi Štefanovi Hamranovi, vo veci neplnenie úloh pri ochrane bezpečnosti a obyvateľov štátu.

Vec podľa Uhríka súvisí s neustále sa zhoršujúcou situáciou v otázke nelegálnych imigrantov, ktorí sa v posledných týždňoch zhromažďujú na našom území.

Predseda hnutia Republika Milan Uhrík vyzval policajného prezidenta Hamrana, aby začal okamžite konať. Juhozápad Slovenska je podľa neho dnes plný nelegálnych migrantov.

Nech sa Hamran aj so svojou partiou prestanú predvádzať na tlačovkách v bielych košeliach a konečne začnú strážiť hranice pred nelegálnymi migrantmi

uviedol Uhrík

Na situáciu zareagovala aj strana Smer-SSD. To, čo sa v súčasnosti deje v južných okresoch Slovenska, je zásadný obrat vládnej politiky a štátu voči nelegálnej migrácii. Na nedeľňajšej tlačovej konferencii Smeru-SD to uviedol jeho predseda Robert Fico. K téme chce zvolať mimoriadne rokovanie Národnej rady SR.

Súčasnú situáciu nehodnotí ako výsledok benevolencie, ale priamo zámer súčasnej vlády. “Robí všetko pre to, aby sa na územie Slovenska dostalo čo najviac migrantov,” vyhlásil Fico, poukazujúc na to, že namiesto ochrany pred infiltráciou sa situácia rieši legalizáciou pobytu migrantov.

Líder Smeru zároveň spochybňuje to, že všetci migranti sú vojnoví utečenci, poukazuje na to, že väčšinu z nich nemožno hodnoverne identifikovať. “Všetci sú Sýrčania, všetci sú z Aleppa, všetci sa narodili 1. januára,” komentuje a odvoláva sa aj na osobné skúsenosti z Veľkého Krtíša. Obrázky z blízkosti koncentračného centra, v ktorom sú migranti umiestnení, premietal počas tlačovej konferencie. Poukázal pritom na katastrofálne podmienky, v ktorých migranti existujú. “Okrem cisterny s vodou a prenosných toaliet nemajú nič, spia na zemi,” upozornil.

Obáva sa, že počet nelegálnych migrantov môže na Slovensku stúpať. “Toto tu smrdí jednou humanitárnou krízou,” upozornil. Oznámil, že v pondelok podá strana podnet na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Zároveň ocenil snahu veľkokrtíšskej samosprávy riešiť situáciu, rovnako tak aj prístup prítomných policajtov.

Predseda mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd Mikuláš Dzurinda v reakcii na tlačovú konferenciu obvinil Roberta Fica zo zneužitia strachu a obáv ľudí na získavanie politických bodov. “Žiaľ, živnú pôdu mu k tomu vytvára nečinnosť vlády a neschopnosť najvyšších ústavných činiteľov zaujať k dianiu v južných oblastiach včasné, zrozumiteľné stanovisko, opreté o konkrétne opatrenia,” skonštatoval.

Viaceré strany vyzvali počas víkendu predsedu vlády SR Ľudovíta Ódora a prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana, aby situáciu neodkladne riešili a informovali verejnosť o reálnom stave i prijatých konkrétnych opatreniach na zamedzenie nelegálnej migrácie.

Ministerstvo vnútra i polícia oznámili, že pri riešení situácie nasadili všetky dostupné sily a prostriedky. Zároveň upozornili, že doteraz zo strany migrantov neprišlo k žiadnym narušeniam verejného poriadku. “Každé podozrenie je preverované,” zdôraznili. Obyvateľov žiadajú o strpenie. Pripomínajú, že ide o ľudí, ktorí utekajú pred vojnou ďalej na západ. “Na území SR zostať nechcú a zotrvávajú len na nevyhnutný čas, počas ktorého prechádzajú kontrolou v slovenských a európskych systémoch,” dodávajú.

Milan Uhrík FB/R.Fico FB/JNS


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *