27. júla 2024

Ľuboš Blaha -11.SEPTEMBER – NEZABÚDAJME NA AMERICKÉ ZLOČINY, + Ľubošova obľúbená

Victor Jara - Venceremos

Victor Jara - Venceremos

Zdielajte
  1. SEPTEMBER – NEZABÚDAJME NA AMERICKÉ ZLOČINY

Smrť tisícov nevinných ľudí. Oheň, plamene, zničené životy. 11. september… Pred 50 rokmi v Čile.

  1. Americká CIA zvrhla demokraticky zvoleného prezidenta Salvadora Allendeho, ľavičiara, ktorý pre mňa ostáva hrdinom. Tak ako pre všetkých socialistov.
  2. Na jeho miesto si Američania dosadili fašistického generála Pinocheta, ktorý nechal povraždiť a zmiznúť tisíce ľudí, ľavičiarov, odborárov, kohokoľvek, kto mal iný názor.
  3. Allendeho stúpencov mučili na štadiónoch. Slávnemu hudobníkovi Victorovi Jarovi polámali všetky prsty, aby nemohol hrať na gitare svoju pieseň Venceremos.
  4. Potom ho surovo zbili a zastrelili. Rovnako ako mnohých ďalších. Zomrel aj Allende a členov jeho vlády buď pozabíjali alebo poslali do koncentračných táborov.
  5. Pinochetov fašistický režim potom s podporou USA zavádzal brutálne neoliberálne reformy, z ktorých si potom brali príklad naši pravičiari ako Ódor či Kaník.
  6. Ukázalo sa, aké je nebezpečné spojenie fašizmu a neoliberalizmu. A aká aktuálna je dodnes hrozba toho, čomu hovoríme – liberálny fašizmus.
  7. Perzekúcie opozície, poklonkovanie sa USA a do toho liberálne reformy v prospech tých najbohatších. Pripomína vám to niečo?
  8. Pamätám si, ako sme pred rokom v Košiciach spoločne skandovali slová krásnej čilskej revolučnej piesne – Národ zjednotený nebude porazený. El Pueblo Unido.
  9. Nech sa páči, tu je iná pieseň. Slávna ľavicová hymna Venceremos, ktorá stála Victora Jarru život. Spomínajme na 11. september 1973, na zločiny USA.
  10. A nezabúdajme na to, že si musíme chrániť demokraciu a suverenitu pred neoliberálnymi fašistami.
  11. Musíme spozornieť vždy, keď sa polícia zneužíva na prenasledovanie opozície, vždy, keď útočia na slobodu slova, vždy, keď vlastných občanov označujú pravičiari za „svine“.
  12. Musíme spozornieť vždy, keď Spojené štáty túžia po tom, aby zvrátili výsledok demokratických procesov. Z dejín vieme, čoho všetkého sú schopní.

Buďme na pozore, Slováci

VENCEREMOS! ZVÍŤAZÍME!


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *