27. júla 2024

Severokórejský vodca Kim Čong-un prvýkrát po štyroch rokoch opustil územie svojho štátu a prišiel svojim obrneným vlakom do Ruska.

Kim Čong-un dorazil vlakem do Ruska, sejde se s Vladimirem Putinem - CNN

Kim Čong-un dorazil vlakem do Ruska, sejde se s Vladimirem Putinem - CNN

Zdielajte

SEVERNÁ KÓREA/RUSKO: Severokórejský vodca Kim Čong-un prvýkrát po štyroch rokoch opustil územie svojho štátu a prišiel svojim obrneným vlakom do Ruska. Podľa agentúry AFP to dnes uviedli juhokórejskí činitelia a následne aj ruská agentúra RIA. Kremeľ pred očakávanou schôdzkou Kima s prezidentom Vladimirom Putinom odkázal do Spojených štátov, že ho nezaujímajú hrozby Washingtonu, aby Rusko nekupovalo severokórejské zbrane.

Severokórejské štátne médiá v pondelok potvrdili, že Kim vyšiel vlakom z Pchjongjangu a mieri do Vladivostoku, kde by sa mal stretnúť s Putinom. Termín schôdzky zatiaľ zostáva nejasný. Zatiaľ čo niektoré zdroje hovoria už o dnešku, hovorca Kremľa uviedol, že k nej dôjde v najbližších dňoch.

Podľa skorších informácií denníka The New York Times bude Putin od Kima žiadať delostrelecké granáty a protitankové strely. Severokórejský vodca sa bude zase usilovať o pokročilé technológie pre satelity a ponorky s jadrovým pohonom, o potravinovú a energetickú pomoc a tiež podporu na medzinárodnej scéne. Washington sa domnieva, že potreba kupovať zbrane od KĽDR je dôkazom zlyhania ruskej invázie na Ukrajinu.

„Keď napĺňame vzťahy s našimi susedmi vrátane Severnej Kórey, sú pre nás dôležité záujmy našich dvoch krajín, nie varovania z Washingtonu, povedal podľa Reuters hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Narážal tým na výzvu USA, aby Moskva zbrane od Pchjongjangu nekupovala.

Pre Kima je to prvá zahraničná misia od začiatku pandémie covidu-19, počas ktorej KĽDR úplne uzavrela svoje hranice. Schôdzka by sa mala odohrať vo Vladivostoku, kde je Putin prítomný ekonomickému fóre končiacemu sa v stredu. Práve v meste na samom východe Ruska sa Kim s Putinom zišli aj v roku 2019.

Podľa serveru BBC News má Kimov vlak 20 nepriestrelných vagónov, je ťažší ako bežné železničné súpravy a jeho rýchlosť je okolo 50 kilometrov za hodinu. Kvôli pomalému tempu odhadla britská stanica dobu jeho cesty z ruskej hranice do Vladivostoku na päť hodín.

obrázok: Obrnený vlak severokórejského vodcu Kim Čong-un prišiel do Ruska, kde sa Kim zíde s prezidentom Vladimirom Putinom. 12. septembra 2023

ZDROJ: AFP / RIA / ČTK


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *