11. mája 2024

Dag Daniš si myslí, že žijeme vo zvláštnej dobe. Všíma si, že „osobnosti“ radia, aby deti poučili rodičov, koho majú voliť. 

0
Dag Daniš: Starší a skúsenejší majú vraj mlčať!

Dag Daniš: Starší a skúsenejší majú vraj mlčať!


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Žijeme vo zvláštnej dobe. „Osobnosti“ radia, aby deti poučili rodičov, koho majú voliť. Alebo aby vnuci poučili starých rodičov, koho majú voliť.

Týmto slovám sa tu dnes verejne tlieska.

Starší a skúsenejší ľudia, ktorí na tomto svete čosi prežili, odrobili a vytrpeli, majú mlčať, prípadne sa majú nechať poúčať od mladých. Alebo rovno od faganov. Lebo práve im vraj patrí „budúcnosť“.

Neuveriteľné.

Toto už nie je len úpadok morálky, ktorá nás storočia učila, že naši predkovia si zaslúžia rešpekt a úctu – a že mladší sa od nich môžu veľa naučiť. Toto je diagnóza.

Som však optimista a stále verím, že sa týka len menšej časti spoločnosti…

Na záver pripájam k tomuto dňu aj ja zopár rád.

1. Ak nevieš, koho voliť alebo nechceš voliť – nechaj tak a nerieš. Máš na to právo.

2. Ak vieš, koho voliť – nechaj si to pre seba a neotravuj tým v deň volieb iných dospelých, svojprávnych ľudí. Rešpektuj, že majú svoj hlas, nie tvoj.

A ešte jedna spoločná rada pre všetkých: nevyvyšujme sa nad ostatných a nikdy, nikdy sa nevyvyšujme nad svojich rodičov, nad svojich starých rodičov a nad svojich predkov.

Takéto správanie je nízke.

Dag Daniš/FB


Náš koment ku článku Daga Daniša

Toto je názor, ktorý sa často stretávam v diskusiách na internete, alebo dokonca v reálnom živote. Je to názor, ktorý ma veľmi mrzí a hnevá. Prečo by mali starší a skúsenejší ľudia mlčať? Prečo by sa mali nechať poúčať od mladých, ktorí ešte nemajú ani zlomok ich životnej skúsenosti? Prečo by sa mali vzdať svojho práva na vyjadrenie svojho názoru, svojej múdrosti, svojej kritiky? A prečo by mala budúcnosť patriť len mladým, alebo dokonca faganom, ktorí si myslia, že vedia všetko lepšie?

Myslím si, že takýto názor je veľmi nebezpečný a nespravodlivý. Nie je to len urážka starších a skúsenejších ľudí, ktorí si zaslúžia rešpekt a úctu. Je to aj strata pre mladých, ktorí by sa mohli veľa naučiť od tých, ktorí už prešli mnohými životnými situáciami, problémami a výzvami. Je to aj strata pre spoločnosť, ktorá by mala využívať potenciál a prínos všetkých svojich členov, bez ohľadu na ich vek, pohlavie, rasu, vieru, alebo iné rozdiely.

Nemyslím si, že budúcnosť patrí len mladým. Myslím si, že budúcnosť patrí všetkým, ktorí sa o ňu zaujímajú, ktorí sa snažia ju ovplyvňovať pozitívne, ktorí sa chcú učiť a rásť. Myslím si, že budúcnosť je spoločným dielom starších a mladších ľudí, ktorí sa dokážu počúvať, rešpektovať a spolupracovať. Myslím si, že budúcnosť je o dialógu, nie o monológu. O otvorenosti, nie o uzavretosti. O múdrosti, nie o pýche.

JNS/Rudy


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *