10. mája 2024

Usáma bin Ládin: nový guru americkej mládeže

0

Usáma bin Ládin: nový guru americkej mládeže


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Americké komando síce dostalo Usámu bin Ládina v roku 2011, ale tento ultraterorista ešte zďaleka nepovedal posledné slovo. Aspoň medzi americkou mládežou.

Progresivistickí závisláci na TikToku objavili bin Ládinov „List Amerike“ z roku 2002, v ktorom vysvetľuje, prečo rozkázal vykonať útok z 11. septembra. A mnoho z nich sa vyznáva z osvietenia, precitnutia, existenčného momentu a úplnej zmeny svetonázoru. Po prečítaní bin Ládinovej epištoly totiž dospeli k tomu, že mal pravdu.

V čase, keď si trend všimli médiá, na TikToku obiehalo 274 týchto videí, ktoré videlo až približne 14 miliónov ľudí.

Je to veľa? Málo? Iste to nie je väčšina americkej mládeže. A nie všetci, ktorí videá videli, s nimi súhlasia. Napriek tomu predstava, že po USA pobehuje niekoľko miliónov ľudí, ktorým stačí vidieť niekoľkominútový klip a dôjsť k názoru, že najhorší teroristický útok v dejinách bol oprávnený, je celkom desivá. Na porovnanie: Reklamy, ktoré vytvorili Rusi na Facebooku, ktoré údajne ovplyvnili americké voľby, a hlavne vyvolali všeobecnú paniku, videlo 10 miliónov ľudí.

Je to o to desivejšie, že bin Ládinova esej sa rozhodne nezaradí na úroveň Montesquieua, amerických otcov zakladateľov či Démosthena ako príklad brilantnej polemiky, ktorá donúti sa zamyslieť aj svojich nepriateľov. Sú to táraniny na úrovni horšieho študenta strednej školy. Prekvapivé sú iba dve veci. Bin Ládin má strach z globálneho otepľovania.

„Svojím priemyselným odpadom a plynmi ste zničili prírodu viac ako ktorýkoľvek iný národ v histórii. Napriek tomu odmietate podpísať Kjótsku dohodu, aby ste mohli zaistiť zisk svojich chamtivých spoločností a priemyselných podnikov,“ píše zakladateľ al-Kájdy. Kjótský protokol z roku 1997 je jednou z prvých medzinárodných zmlúv o potrebe znížiť skleníkové plyny.

Po druhé, bin Ládin bol pohoršený kauzou Moniky Lewinskej, teda stážistky, s ktorou mal prezident Bill Clinton sexuálny styk a následne o tom klamal. „Kto môže zabudnúť na nemorálne činy vášho prezidenta Clintona, ktorých sa dopustil v oficiálnej Oválnej pracovni? Potom ste ho ani nepostavili pred súd, len ste vyhlásili, že „urobil chybu“, a všetko sa to zaobišlo bez trestu. Existuje azda horší druh udalosti, pre ktorú vaše meno vojde do dejín a budú si ho pamätať národy?“ pohoršuje sa bin Ládin.

Možno tieto pasáže vysvetľujú, prečo sa bin Ládin tak zapáčil mladým progresivistom. Je to ekofanatik ako oni a prekáža mu sexuálne obťažovanie na pracovisku. Určite by podporil hnutie MeeToo.

Zvyšok listu mieša náboženské dôvody pre terorizmus s politickými. Bin Ládin spomína celý rad údajných amerických zločinov, ktoré sa nijako nelíšia od zoznamu, ktorý by dokázal vyplodiť socialistický študent prvého ročníka univerzity pod vplyvom marihuany. Bin Ládin to navyše mieša so slušnou dávku antisemitizmu. „Váš zákon je zákonom bohatých a zámožných ľudí, ktorí majú vplyv v politických stranách a z ich darov financujú volebné kampane. Za nimi stoja Židia, ktorí ovládajú vašu politiku, médiá a ekonomiku,“ myslí si bin Ládin.

Vôbec veľká časť listu sa zaoberá Palestínou a údajnou rolou Spojených štátov v konflikte. Čo je zrejme ďalší dôvod, prečo tento list v prostredí mladých teraz tak rezonuje. Jednoducho zistili, že bin Ládin mal podobné názory na konflikt na Blízkom východe, na klímu a na vzťah k ženám a ich záverom nie je, „možno by som mal prehodnotiť svoje názory“, ale „bin Ládin musel byť ten dobrý“.

Celá kauza demonštruje, že červeno-zelená koalícia, teda spojenie radikálnych ľavičiarov a islamistov (zelená je farba islamu), je reálna. Dej románu Michela Houellebecqa Podvolenie, v ktorom sa socialisti spoja so Stranou Moslimského bratstva a rýchlo islamizujú Francúzsko, nie je taký neskutočný, ako by sa mohlo zdať.

List predsa len skrýva jedno odhalenie. Po prečítaní nikto nemôže zostať na pochybách, že primárnym motívom na páchanie ukrutností bolo pre bin Ládina jeho poňatie islamu. Sekularizovaný Západ máva snahu hľadať v konaní teroristov nejaké racionálne dôvody. Terorizmus je výsledkom zlej hospodárskej situácie, sociálneho vylúčenia, kolonializmu a historických pochybení. Bin Ládin síce tieto argumenty využíva, ale je hlavne presvedčený, že vraždiť je jeho náboženská povinnosť.

Podobné je to s Hamasom. Názory, že útok zo 7. októbra bol logickou reakciou na situáciu v Gaze, sú celkom časté. „Hamasovci“ však úprimne veria, že zničenie Izraela je ich náboženskou povinnosťou. Preto s nimi nemožno rokovať. Ale tento problém má vojenské riešenie. Pomýlenosť mládeže nie.

Text pôvodne publikovali na webe Echo24.
Ondřej ŠmigolO autorovi Ondřej Šmigol Štandard


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *