27. júla 2024

Čurilla z NAKA tvrdí, že jeho diskreditáciu riadi exvyšetovateľ kauzy Gorila (1. časť)

Savenna Mounteloup Pán Zápalka a Dráčik Čurilláčik

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Júlia Piraňa Mikolášiková

Policajný funkcionár má status chráneného oznamovateľa, vypovedal, že po zdroji operatívnych informácií nepátral.

Ján Čurilla bol dlhoročný vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), počas jeho kariéry na elitnom útvare zomrelo najmenej desať obvinených, má nevyberaný slovník.

V marci 2021 z neho vtedajší šéf NAKA Branislav Zurian, dnes riaditeľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), urobil vedúceho oddelenia s právomocou kontrolovať pracovnú skupinu Očistec, ktorá riešila exponované kauzy.

Krátko po tom, ako v septembri 2020 obvinili exriaditeľa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa,  ktorý sa po zadržaní rozhodol spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, sa vo viacerých médiách objavila správa, že ešte predtým vraj plánoval vraždu Jána Čurillu. Jedným z dôvodov mala byť pomsta aj záhadnú smrť takáčovca Martina Mikulca. Prvotnú informáciu mal policajtom poskytnúť kriminálnik Peter Petrov alias Tiger.

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci a  Ľudovíta Makóa začali aj odpočúvať.  Napokon sa ukázalo, že išlo o výmysel a začiatkom roka 2021 trestné stíhanie zastavili. „Vyšetrovaním boli zadovážené dôkazné prostriedky, ktoré bezpečne vylučovali vyjadrený predpoklad pri začatí trestného stíhania vo vzťahu k otázke prípravy vraždy poškodeného,“ informovali z policajného prezídia. Inak povedané, Jána Čurillu nechcel nikto zavraždiť.

Až oveľa neskôr sa ukázalo, že Ľudovít Makó po odchode z Kriminálneho úradu Finančnej správy SR prešiel do Slovenskej informačnej služby (SIS) po intervencii vtedajšieho premiéra Igora Matoviča (SLOVENSKO).

V máji 2021 však obvinili exriaditeľa NAKA Branislava Zurina (v súčasnosti riaditeľ ÚIS). Dnes už bývalému námestníkovi SIS Borisovi Beňovi mal vraj v lete 2020 vyzradiť, že Ľudovít Makó je odpočúvaný v súvislosti so spomínanou prípravou vraždy Jána Čurillu. Vyšetrovateľ ÚIS u Branislava Zurina urobil aj domovú prehliadku. Prokuratúra však obvinenie zrušila a ústavný súd skonštatoval, že Okresný súd Bratislava 1vydal príkaz na domovú prehliadku v rozpore so zákonom a došlo k porušeniu práv Branislava Zuriana. 

V septembri 2021 Jána Čurillu aj spolu s kolegami obvinili za to, že si mali vymýšľať trestné stíhanie policajtov z ÚIS okolo vtedajšej šéfky tímu Oblúk Diany Santusovej (dnes funkcionárka ÚIS) a tiež Petra Košča alias pána X, Branislava Zuriana, exšéfa bratislavských operatívcov NAKA Jána Káľavského (dnes neprávoplatne odsúdeného za korupciu,  v súčasnosti pracovníka požičovne elektrobicyklov v Bosne a Hercegovine) a bývalého príslušníka SIS Martina Ciriaka (dnes právoplatne odsúdeného za korupciu). Ján Čurilla aj jeho kolegovia boli aj niekoľko dní vo väzbe, následne sa normálne vrátili do svojich kancelárií, pracovali ďalej a dočkali sa aj povýšení.

Pár dní pred voľbami vďaka prokurátorovi zo špeciálnej prokuratúry Matúšovi Harkabusovi dostal Ján Čurilla (a aj viacerí jeho kolegovia) status chráneného oznamovateľa protispoločenskej činnosti, vypovedá totiž ako svedok v kauze Rozuzlenie.

Keď nastúpil do úradu nový minister vnútra Matúš Šutaj – Eštok (HLAS –SD) postavil Jána Čurillu dočasne mimo výkon služby. Dôvodom je práve obvinenie z úmyselného trestného činu. (Rovnako postupoval v iných prípadoch.) 

Ján Čurilla sa obrátil na Mestský súd Bratislava 4 s návrhom na vydanie neodkladného opatrenia. Úspešný nebol. Sudca totiž dospel k záveru, že nemôže nariadiť neodkladné opatrenie, lebo by tým zasiahol do kompetencie iného orgánu verejnej moci – v tomto prípade ministerstva vnútra. Jána Čurillu odkázal na podanie rozkladu proti rozhodnutiu ministra – čo aj urobili – a následnú správnu žalobu. Toľko  stručne k tomu, kto je Ján Čurilla.

Čo je kauza Rozuzlenie?

Policajti NAKA z odboru Bratislava (Ján Čurilla a spol.) začali v prípade Rozuzlenie vyšetrovanie. Neskôr, vlani 8.marca, spis odstúpili na NAKA odbor Východ a z „Východu“ na NAKA odbor Stred ho poslali minulý rok 22. decembra. Až napokon tamojší vyšetrovateľ tento rok 17. augusta vzniesol obvinenie Petrovi Koščovia alias Pánovi X, niekdajšiemu riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, jeho nástupcovi Michalovi Aláčovi, Jánovi Káľavskému a Martinovi Ciriakovi. 

Prípad je pokračovaním vojny v bezpečnostných zložkách. Podľa uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré uniklo na verejnosť, pán X riadil zločineckú skupinu, ktorá chcela diskreditovať našich chlapcov so správnym morálnym kompasom bojujúcimi s temnými silami okolo Jána Čurillu. A partia okolo pána X mala aj ovplyvňovať priebeh trestných konaní. Takmer tri mesiace sa v prípade nič nedialo, pred pár dňami začal vyšetrovateľ vypočúvať svedkov. Medzi nimi aj Jána Čurillu. 

Kajúcnici a kriminálnici

Celá jeho výpoveď je zjavne predmetom toho, z akého dôvodu dostal status chráneného oznamovateľa. V úvode výsluchu, ktorý mám k dispozícii, to naznačuje samotný vyšetrovateľ prípadu Rozuzlenie. Advokátom totiž objasnil, že dostal pokyn od prokurátora zo špeciálnej prokuratúry vypočuť Jána Čurillu v akomsi  širšom kontexte. Svedok sa totiž vyjadroval aj k veciam, ktoré vôbec nie sú predmetom samotného obvinenia.

Ján Čurilla spolu s kolegami vraj získavali informácie od rôznych osôb, ktoré spolupracovali v rámci vyšetrovaní v pracovnej skupine Očistec. Ako napríklad bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó,  expríslušník SIS František Böhm, pomerne významným zdrojom informácií bol vraj bývalý námestník SIS Boris Beňa.

Informácie nadobudli aj od kriminálne závadových osôb, napríklad, od takáčovca Mateja Zemana alias Zemáka, Petra Petrova. Čo sa týka informácií z ÚIS, dosť „podstatné informácie“ policajtom okolo Jána Čurillu údajne poskytovali operatívní pracovníci zaradení v pracovnej skupine Reštart, ktorí mali „svoje zdroje“. 

Po zdroji operatívnych informácií nepátral

Ján Čurilla po zákonnom poučení vypovedal, že ľudia okolo Petra Košča vraj na diskreditáciu jeho i jeho kolegov a aj svedkov mali mať k dispozícii určitý finančný balík v hodnote niekoľkých miliónov eur.  „Finančné prostriedky majú slúžiť aj na zaplatenie prokurátorov, ktorých nato mal zabezpečiť generálny prokurátor Maroš Žilinka,“ tvrdil pri výsluchu Ján Čurilla s tým, že je za tým strana SMER – SSD.

 „Išlo vyslovene o operatívne informácie, ktoré nadobúdali operatívni pracovníci vlastnou činnosťou, pričom mám vedomosť, že operatívni pracovníci majú svoje zdroje informácií aj v priamo v SIS. Jednalo sa o všeobecné informácie, po zdroji ktorých som nepátral, v tom čase som tomu neprikladal nejaký veľký význam, bral som to ako bežnú prax zločineckých skupín, s ktorou som sa stretával aj v minulosti a nejednalo sa o nejakú prevratnú myšlienku, ktorá by prinášala nejaké nóvum v konaniach obvinených respektíve podozrivých osôb,“ vyjadril s Ján Čurilla k tomu, ako informácie, o ktorých vypovedá, získal.

 K preverovaniu operatívnych informácií však už vraj  nedošlo. „Vďaka nezákonnému zásahu Jozefa Kanderu (námestník generálnej prokuratúry),“ myslí si Ján Čuriila. Jozef Kandera, totiž podľa už známeho paragrafu 363 Trestného poriadku v auguste 2021 najskôr zrušil uznesenie o začatí  trestné stíhanie vo veci.

Je to síce pravda, generálna prokuratúra zrušila uznesenie o začatí trestné stíhania vo veci, to však nemôže brániť policajtom vyhľadávať trestnú činnosť a vykonávať ďalšiu operatívno – pátraciu činnosť v zmysle zákona o Policajnom zbore SR a teda preverovať informácie.

Exvyšetovateľ kauzy Gorila v službách SIS

„Osobne na diskreditáciu mojej osoby sa podľa mojich informácií veľmi proaktívne podujal vtedy vysoko postavený príslušník SIS pán Branislav Jendrušák, ktorý v snahe získať ku mne čo najviac informácií uviedol, že toto dokáže aj prostredníctvom svojej manželky, ktorá bola v kamarátskom vzťahu s mojou manželkou, keďže kedysi spolupracovali na jednom pracovisku v rámci policajného zboru. Je pravdou, že niekedy v tomto období sa pani Jendrušáková aj ozvala mojej manželke, čo bolo pre moju manželku veľmi prekvapivé, keďže s ňou nebola minimálne pol roka v kontakte,“ uviedol svedok – poškodený Ján Čurilla v kauze Rozuzlenie. Branislav Jendrušák má dnes v spravodajskej službe riadiť útvar, ktorý začal spravodajské rozpracovanie policajtov NAKA a svedkov.

A kto je vlastne Branislav Jendrušák? Bývalý policajt, ktorý pôsobil na Úrade boja proti korupcii (predchodca NAKA), pracoval aj v tíme Gorila, tiež pôsobil aj Okresnom riaditeľstve Bratislava 4 a aj na Úrade kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru SR. Skamarátil sa aj s novinárom Tomom Nicholsom, ktorý o kauze Gorila písal ako prvý.

V čase keď pracoval v radoch polície, mal Branislav Jendrušák akýsi pocit, že ho kvôli prípadu  Gorila prenasledujú. A nie len jeho, ale aj jeho brata, ktorý bol tiež policajt i jeho vtedajšiu družku pracujúcu v radoch ministerstva obrany. Napokon však našla uplatnenie v kancelárii ministra vnútra, bolo to v čase, keď rezort viedol Daniel Lipšic (dnes špeciálny prokurátor) a Branislav Jendrušák si vybudoval dobrý vzťah s Vladimírom Pčolinským (vtedy šéf kancelárie ministra vnútra).

Priazeň si získal aj u iných žurnalistov, ktorí dnes už pôsobia v treťom sektore a dostávali od neho informácie aj z prostredia SIS, ktoré sa týkali aj politikov a nominantov súčasnej vlády. V spravodajskej službe našiel uplatnenie vďaka Vladimírovi Pčolinskému v druhej polovici roka 2020. Branislav Jendrušák na moje otázky nereagoval.

Mŕtvy Františk Böhm

Ján Čurilla si na výsluchu ako svedok – poškodený  v kauze Rozuzlenie spomenul aj viacero rozhovorov, v rámci ktorých policajtom z NAKA bývalý príslušník SIS František Böhm opisoval praktiky spravodajskej služby. „Rád sa usmieval nad tým, že pokiaľ si myslíme, že mečiarizmus zo služby vymizol, tak sme na veľkom omyle,“  uviedol.

František Böhm bol podnikateľ. V minulosti pracoval v bezpečnostných zložkách a to až do roku 2010. Za éry Ivana Lexu v SIS pôsobil aj v 52. oddelení pod vedením Dušana Keményho alias Pastuchu, ktoré bolo zamerané na kompromitáciu politikov a novinárov. NAKA ho obvinila v septembri 2020 a začal spolupracovať, vypovedal aj proti bývalému policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému, ktorého následne v decembri 2020 obvinili pri akcii Judáš. Napokon zomrel vo väzbe. 

Zomrel však aj František Böhm. Pravdepodobne pre výčitky svedomia sa zastrelil so zbraňou, ktorú mu zabudol po obvinení zaistiť vtedajší vyšetrovateľ NAKA Pavol Ďurka (neskôr funkcionár ÚIS, dnes dočasne postavený mimo službu), za čo je aj trestne stíhaný.

„Bolo to v rámci rozhovorov, napríklad počas prestávky vo výsluchu alebo pri sprevádzaní obvineného (Böhma), tak ako bežne komunikujú s vyšetrovateľmi aj iné stránky vrátane obhajcov,“ opisoval rozhovory Ján Čurilla. František Böhm ich vraj varoval, že sa ich kvôli vyšetrovaniu exponovaných káuz budú snažiť zdiskreditovať a rovnako vraj pôjdu aj proti svedkom. Tvrdil, že služba ich bude odpočúvať a monitorovať.

O tom, či operatívni pracovníci spracovali nejaký záznam z vyťaženia Františka Böhma vraj musia vedieť oni. „Ja osobne ako vyšetrovateľ sa zameriavam na spracovanie zápisnice z procesného úkonu, tu však chcem dodať, že v zmysle príslušných interných predpisov, operatívny pracovník po vyťažení osoby spravidla spracuje úradný záznam. Nie je to jeho povinnosť spracovať úradný záznam z každého rozhovoru s kriminálne závadovou osobou a nie je to ani reálne možné“, vysvetľoval Ján Čurilla.



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *