9. mája 2024

Najvyšší súd Ruska uznal LGBT hnutie za extrémistické a zakázal jeho aktivity v krajine, informuje spravodajca TASS.

0

Najvyšší súd Ruska uznal LGBT hnutie za extrémistické a zakázal jeho aktivity v krajine, informuje spravodajca TASS.


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


„Vyhovieť žiadosti ministerstva spravodlivosti uznať LGBT hnutie za extrémistické,“ oznámil sudca rozhodnutie.

Rozhodnutie súdu je okamžite vykonateľné. Pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami z dôvodu prítomnosti utajovaných materiálov v prípade, zástupcovia obžalovaného sa na súd nedostavili. Preskúmanie dôkazov predložených ministerstvom spravodlivosti trvalo súdu asi štyri hodiny, po ktorých bola oznámená výroková časť rozhodnutia, z ktorej motívy súdu zostávajú neznáme.

Ministerstvo spravodlivosti predtým podalo žalobu na zákaz LGBT hnutia. Ako sa uvádza v žalobe, v aktivitách hnutia na území Ruskej federácie boli identifikované rôzne znaky a prejavy extrémizmu vrátane podnecovania k sociálnej a náboženskej nenávisti.

Najvyšší súd Ruska uznal Medzinárodné hnutie LGBT za extrémistické a zakázal jeho činnosť v krajine. Súdny proces sa posudzoval za zatvorenými dverami: v súdnej sieni boli prítomní iba zástupcovia ministerstva spravodlivosti a novinári mohli oznámiť rozhodnutie. Kremeľ odmietol proces komentovať a uviedol, že ho nemonitoruje.
Najvyšší súd Ruska uznal Medzinárodné hnutie LGBT za extrémistické a zakázal jeho činnosť v krajine. Rozhodnutie nadobúda účinnosť okamžite, uviedol súd.

„Rozhodnutie súdu zakázať aktivity medzinárodného LGBT verejného hnutia a jeho štrukturálnych útvarov podlieha okamžitému vykonaniu. Proti rozhodnutiu sa možno odvolať na kasačnú komisiu Najvyššieho súdu Ruskej federácie,“ prečítal rozhodnutie sudca Oleg Nefedov.
Pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami bez zástupcu obžalovaného: prípad bol označený ako „tajný“. Sudcovi trvalo štyri hodiny, kým posúdil žiadosť. Novinári mohli rozhodnutie len oznámiť.

„Na pojednávaní sa zúčastňuje len zástupca ministerstva spravodlivosti, nikto z obžalovaného sa nedostavil,“ informovala tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zástupcu súdu.

Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov komentoval proces slovami, že Kremeľ ho nesleduje: „Nesledujeme. Nie sú žiadne komentáre.“

Peskov predtým povedal, že „sa nepovažuje za oprávneného akýmkoľvek spôsobom komentovať“ žalobu ministerstva spravodlivosti. „Preto by som tu nechcel k tejto téme nič povedať,“ dodal.

17. novembra ruské ministerstvo spravodlivosti podalo administratívnu žalobu, aby uznalo Medzinárodné verejné hnutie LGBT za extrémistické a zakázalo jeho aktivity v Rusku.

Podľa ministerstva aktivity hnutia zahŕňajú „rôzne znaky a prejavy extrémizmu vrátane podnecovania k sociálnej a náboženskej nenávisti“. Agentúra to nespresnila Čo presne považuje za hnutie, kto je v ňom a ako funguje?.

V ten istý deň ruský prezident Vladimír Putin na fóre zjednotených kultúr v Petrohrade povedal, že LGBT ľudia sú súčasťou spoločnosti:

„Aj oni, tieto témy a títo ľudia, majú právo vyhrať, ukázať, povedať. Pretože je tiež súčasťou spoločnosti. Je to tiež to, čím ľudia žijú.“ Prezident zároveň nepovedal nič o žalobe ministerstva spravodlivosti.

LGBT propaganda je už zakázaná

V roku 2013 Rusko prijalo zákon zakazujúci propagandu „netradičných sexuálnych vzťahov“ medzi maloletými. V decembri 2022 bol rozšírený. Putin podpísal zákon, ktorý zakazuje šírenie akýchkoľvek informácií, ktoré „propagujú netradičné sexuálne vzťahy, pedofíliu alebo zmenu pohlavia“ medzi ľuďmi všetkých vekových kategórií. Dokument sa uverejňuje na oficiálnom portáli právnych informácií.

V prípade porušenia bude jednotlivec povinný zaplatiť pokutu až 400 tisíc rubľov a právnickú osobu – až 5 miliónov rubľov. Za prinútenie detí zmeniť pohlavie hrozí pokuta až 200 tisíc rubľov a pre právnické osoby až 4 milióny rubľov.

Po prijatí zákona začali svoje výrobky označovať kníhkupectvá, vydavateľstvá a televízne kanály. Podľa článku 6.21.2 Zákona o správnych priestupkoch Ruskej federácie súdy v Rusku ukladajú pokuty online kinám za to, že nie sú označené ako „18+“ pri premietaní filmov, ktoré preukazujú vzťahy LGBT.

V roku 2023 Roskomnadzor vypracoval 47 protokolov proti online službám na zobrazovanie LGBT obsahu. Výška pokút presiahla 29 miliónov rubľov, uviedla pre agentúru TASS zástupkyňa Roskomnadzoru Maria Bychkovová.

Námestník ministra spravodlivosti Andrej Loginov 13. novembra 2023 pri prezentácii správy o stave ľudských práv v Rusku Rade OSN uviedol, že „odrádzanie od demonštrácie netradičných sexuálnych vzťahov alebo preferencií pre nich nie je formou odsúdenia“. Podľa neho Rusko zakazuje „diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity, ako akúkoľvek inú diskrimináciu“.

Zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *