13. mája 2024

Fiala používa Fica ako štít na zakrytie vlastnej neschopnosti

0

Fiala používa Fica ako štít na zakrytie vlastnej neschopnosti


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Je to smutné rozhodnutie, ale súčasná česká vláda nie je kritériom skutočne ničoho. Je to historicky najmenej dôveryhodná vláda u našich susedov a podobné kroky na jej postavení nič nezmenia. Po skončení jej mandátu sa za Fialom zavrie voda a zostane len smutná spomienka. Premiér, ktorý o protestnej akcii vlastných farmárov povie, že je skôr akciou „protivládnych proruských síl“, si nič iné ani nezaslúži.

Rozhodnutie českej vlády o zrušení naplánovaných konzultácii so slovenskou vládou je totiž do veľkej miery odpútavanie pozornosti od vlastnej neschopnosti, príkladov ktorej je aj v oblasti zahraničnej politiky neúrekom. Pred mesiacom bola napríklad predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová na návšteve v Arménsku a Azerbajdžane. Dorazila najskôr do Arménska, kde tamojších politikov uistila o silnej podpore z Českej republiky a sľúbila, že v ďalšej destinácii, Azerbajdžane, vysloví podporu arménskemu ľudu. V Baku ale urobila pravý opak. Podľa tamojších zdrojov sa vyslovila, že Česko plne rešpektuje územnú celistvosť Azerbajdžanu a uznáva Náhorný Karabach za ich územie. Dokonca aj odsúdila Arménsko.

Minulý rok zrušili premiérovi Fialovi na poslednú chvíľu prijatie v Nigérii, ministra Síkelu zase nedávno odmietli prijať v Saudskej Arábii, hoci bolo už všetko dohodnuté. To všetko je výsledkom hurá diplomacie ministra zahraničných vecí Lipavského, o ktorom sociológ výstižne napísal: „Jedinou devízou toho mladého muža je prerastené sebavedomie.“

Do tohto kontextu plne zapadajú aj hlúpe vyjadrenie ministerky obrany Černochovej, keď po nešťastnom dopade ukrajinskej rakety na poľské územie v roku 2022 okamžite vedela, že ide o raketu ruskú a požadovala náležitú odozvu, alebo keď požadovala odchod ČR z OSN.

No a aktuálne opäť pobavil minister zahraničných vecí ČR Lipavský, keď v rozhovore pre Právo o výsledkoch svojej pracovnej cesty do indopacifikej oblasti povedal: „Jsem velmi spokojený s výsledky cesty, protože se nám v Austrálii, Japonsku i Indii podařilo dosáhnout základního cíle, tedy sdělit zprávu o tom, že nám záleží na vztazích se všemi třemi zeměmi.“ Pokiaľ bol skutočne základný cieľ cesty „sdělit zprávu“, že Česku „záleží na vztazích“, tak to mohol napísať na pohľadnicu a poslať ju.

Z tohto pohľadu je potrebné položiť si otázku, či by názory a postoje súčasnej českej politickej reprezentácia skutočne mali byť meradlom kredibility našej zahraničnej politiky.

Česká republika – a každý náš partner – má, samozrejme, právo vyjadriť svoje výhrady k našej zahraničnej politike. Otázkou ale je, či zvolený krok je tým najlepším možným riešením, alebo či nejde najmä o odpútanie pozornosti ľudí od vlastnej neschopnosti a o získavanie bodov v protirusky naladenej časti českej verejnosti. Pretože to je asi to jediné, čím ešte dokáže zaujať.

Rovnako oprávnené je pýtať sa, či to nie je účelový krok smerom k našim prezidentským voľbám: podporiť týmto krokom argumenty slovenskej opozície o neprijateľnosti zahraničnej politiky súčasnej vlády u našich partnerov a nepriamo tak vyslať signál v prospech Korčoka. Tento mentorský postoj ale môže mať dopad presne opačný, pretože presvedčených nepresvedčí a postoj „staršieho brata“ skôr vyvolá odmietnutie u nerozhodnutých voličov.

Česko-slovenská spolupráca by nemala byť limitovaná rozdielnym postojom na nejaký medzinárodný problém, pretože táto spolupráca má oveľa širší presah. Ruská agresia na Ukrajine má zásadný dopad na európsku bezpečnosť, ale dalo by sa uviesť množstvo príkladov, kde sa aj tzv. „hodnotovo“ orientovaná česká vláda správa pokrytecky a jej činy sú v rozpore s tým, čo deklaruje. Názorným príkladom môže byť to, že minister Lipavský nemal problém v máji 2023 navštíviť Saudskú Arábiu, ktorá pred niekoľkými rokmi nechala beštiálne zavraždiť novinára Džamála Chášukdžího. Amnesty international uvádza: „Podľa oficiálnej vyšetrovacej správy OSN bol Džamál Chášukdží obeťou úmyselnej a premyslenej popravy, za ktorú nesie zodpovednosť Saudská Arábia. Nešlo o samostatne konajúcu skupinu agentov, ktorí ho mali presvedčiť k návratu do svojej vlasti a následne ho usmrtili pri potýčke, ako tvrdia predstavitelia Saudskej Arábie, ale išlo o agentov podliehajúcich priamo kráľovskej rodine a vykonávajúcich rozkaz popraviť novinára.“ Toto je presne tá deklarovaná hodnotová politika v praxi, keď hodnoty platia. len keď sa to hodí a reálne kroky sú ako z učebnice pokrytectva.

Fiala sa potom pohoršuje, že pred úrad vlády vysypali poľnohospodári hnoj. Samozrejme, takéto teatrálne prístupy nikdy nič neriešili, ale Fiala v podstate urobil to isté a nasypal hnoj do česko-slovenských vzťahov len preto, aby ukázal, aký je „borec“. Nebol, nie je a nikdy nebude…

AUTOR: Roman Laml ZDROJ: Nové slovo


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *