17. mája 2024

Video: “Na sudcov sa aktívne hľadala špina,” tvrdí Marcela Kosová

0

“Na sudcov sa aktívne hľadala špina,” tvrdí Marcela Kosová


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Chránil sudkyňu Pamelu Záleskú, potrestal sudcu Miľana, ktorý odmietal pojednávať v rúšku, zastal sa Juraja Klimenta, ktorému premiér kázal zbaliť si kufre. Ján Mazák ako síce vo funkcii skončil, nemusí to však byť definitívne.

Zisťoval si informácie o sudcoch nad rámec toho, čo zákon povoľuje. Dôkazy o jeho konaní sa našli po previerke sedemnástich spisov, z ktorých deväť bolo problémových.

“Tých spisov sú v registratúre stovky. Išla som sa na to fyzicky pozrieť aj s riaditeľom sekcie. Bolo mi umožnené nahliadnuť do 17 spisov, z toho sme v deviatich identifikovali spomínané porušenia, ktoré sú súčasťou návrhu na odvolanie Jána Mazáka. Bude však treba urobiť audit toho, čo tam všetko je a koľko toho je,” konštatuje členka Súdnej rady Marcela Kosová a na rovinu hovorí, že na sudcov sa aktívne hľadala špina. Zákon pritom hovorí jasne.

“Súdna rada má zo zákona kontrolné komisie, ktoré preverujú majetky sudcov prostredníctvom sekcie vyhľadávania. Má to svoju právnu úpravu a tá dáva záruky, aby nemohli tieto mechanizmy byť zneužité, aby sa na sudcov aktívne hľadala špina v súvislosti s ich odbornými a kritickými názormi, alebo kauzou, ktorá im prišla na stôl,” hovorí Kosová a dodáva, že Súdna rada môže zisťovať, či sudca nemá kontakty s organizovaným zločinom, či nenadobudol majetky, ktoré nadobudnúť nemal.

“Je vylúčené, aby mohol predseda Súdnej rady robiť to, čo Ján Mazák ako predseda Súdnej rady robil,” komentuje Kosová s tým, že takéto konanie má aj trestnoprávnu rovinu.

Odvolaný predseda Súdnej rady Ján Mazák avizuje, že sa bude brániť na Ústavnom súde. Nie je vylúčené dokonca ani to, že sa na ďalšie zasadanie Súdnej rady ešte môže vrátiť ako jej predseda. Sumár kauzy odvolaného predsedu Jána Mazáka priniesla sudkyňa a členka Súdnej rady Marcela Kosová v najnovšej epizóde relácie

TERAZ TAKTO s Ankou Žitnou


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *