16. septembra 2024

Sudca Truban uznal že Dušan Kováčik je vinný v korupčnej kauze

Sudca Truban uznal že Dušan Kováčik je vinný v korupčnej kauze

Zdielajte....
  • Verdikt: Dušan Kováčik bol uznaný vinným z prijatia úplatku vo výške 50-tisíc eur v druhej korupčnej kauze.
  • Trest: Súd sa rozhodol neuložiť ďalší trest, pretože považuje existujúci trest z prvej kauzy za adekvátny.
  • Verejná mienka: Tento prípad môže ovplyvniť verejnú dôveru v justičný systém a vnímanie korupcie medzi verejnými činiteľmi.
  • Právny systém: Prípad poukazuje na fungovanie trestného práva a potrebu právnej reformy na boj proti korupcii.

Špecializovaný trestný súd pod vedením sudcu Michala Trubana uznal bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika za vinného z prijatia úplatku vo výške 50-tisíc eur. Súd sa rozhodol neuložiť ďalší trest, pretože považuje existujúci trest z prvej kauzy za adekvátny.

Bývalý špeciálny prokurátor žiadal oslobodenie spod obžaloby.

V súčasnom právnom prostredí Slovenska sa odohráva významný prípad, ktorý má potenciál ovplyvniť verejnú dôveru v justičný systém. Špecializovaný trestný súd, vedený sudcom Michalom Trubanom, uznal bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika za vinného z prijatia úplatku vo výške 50-tisíc eur. Tento rozsudok nasleduje po predchádzajúcom odsúdení Kováčika v inej korupčnej kauze, kde bol už právoplatne odsúdený. Súd sa rozhodol neuložiť ďalší trest, čo môže byť interpretované ako uznanie, že existujúci trest je dostatočným odstrašujúcim faktorom a zároveň reflektuje na zásadu nebis in idem, ktorá zabraňuje opätovnému súdeniu za ten istý skutok.

Úplatok v knihe

Obžaloba tvrdí, že prijal úplatok 50-tisíc eur skrytý v knihe s vyrezanými stranami. Podnikateľ Peter Košč, s kontaktmi na bezpečnostné zložky vrátane SIS, mal byť tým, kto ho podplatil. Jeho cieľom bolo presvedčiť vtedajšieho špeciálneho prokurátora, aby zabezpečil, že trestné stíhanie v dvoch prípadoch povedie do slepej uličky. V prvom prípade bol vyšetrovaný sám Košč v súvislosti s podozreniami z pozemkových podvodov. V druhom prípade mal zasahovať v prospech svojho priateľa, policajta Jozefa Reháka, ktorý v minulosti viedol policajné odposluchy a bol podozrivý zo spolupráce s mafiou.

Tento prípad je zložitý nielen z právneho hľadiska, ale aj z pohľadu verejnej mienky. Kováčik, ktorý bol kedysi na čele špeciálnej prokuratúry, je teraz stredobodom pozornosti v dvoch korupčných prípadoch. Jeho vinu v najnovšej kauze, ktorá sa týka prijatia úplatku, sudca Truban potvrdil, čo môže mať dopad na vnímanie korupcie a integrity verejných úradníkov. Zároveň je dôležité poznamenať, že Kováčik vinu popiera a jeho obhajoba poukazuje na politické motivy za jeho stíhaním.

V kontexte slovenského právneho systému je tento prípad príkladom fungovania trestného práva a jeho schopnosti riešiť korupčné správanie na vysokej úrovni. Rozhodnutie súdu neuložiť ďalší trest môže byť vnímané ako prejav súdnej zdržanlivosti, ktorá môže mať za cieľ zabrániť nadmernému trestaniu a zabezpečiť, aby tresty boli primerané a spravodlivé. Tento prípad tiež poukazuje na dôležitosť právnej reformy a potreby posilnenia právneho rámca na boj proti korupcii.

V širšom kontexte, tento prípad môže slúžiť ako varovanie pre ostatných verejných činiteľov, že korupčné konanie nebude tolerované a bude stíhané. Je to tiež pripomenutie, že právny štát si vyžaduje neustálu ostražitosť a angažovanosť všetkých občanov, aby sa udržala dôvera v súdny systém a zabezpečila spravodlivosť pre všetkých. Prípad Dušana Kováčika je tak dôležitým milníkom v histórii slovenského právneho systému a jeho vývoja.




Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.