28. septembra 2024

Blinken: Zmeny v ruskej jadrovej doktríne sú „nezodpovedné“

Blinken: Zmeny v ruskej jadrovej doktríne sú "nezodpovedné"

Zdielajte....
  • Blinkenova kritika: Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken označil zmeny v ruskej jadrovej doktríne za „nezodpovedné“ a „predčasné“.
  • Putinove návrhy: Ruský prezident Vladimir Putin navrhol rozšírenie kategórií štátov a vojenských aliancií, proti ktorým sa vykonáva jadrové odstrašovanie.
  • Kremeľ vyslal signál: Kremeľ uviedol, že tieto zmeny sú varovaním pre západné krajiny pred dôsledkami útoku na Rusko.
  • Medzinárodné reakcie: Blinken vyzval na odsúdenie ruskej „jadrovej rétoriky“ a zdôraznil potrebu väčšieho odzbrojenia a nešírenia jadrových zbraní.

Blinken považuje zmeny ruskej jadrovej doktríny, ktoré navrhol prezident Putin, za „nezodpovedné“ a „predčasné“. Kremeľ označil ohlásené zmeny za „signál“ pre Západ.

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken považoval zmeny jadrovej doktríny krajiny, ktoré navrhol ruský prezident Vladimir Putin, za „nezodpovedné“ a „predčasné“. Uviedol to na MSNBC.

Blinken vyzval na odsúdenie „jadrovej rétoriky“ ruských úradov. „Poradil by som vám, aby ste to urobili teraz, najmä keď sa celý svet hovorí o potrebe väčšieho odzbrojenia a nešírenia jadrových zbraní,“ povedal s odkazom na Valné zhromaždenie OSN.

Za spoločný útok na Rusko sa navrhuje najmä agresia akéhokoľvek nejadrového štátu, ale s účasťou alebo podporou jadrového štátu.

Deň predtým, 26. septembra, Putin na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN navrhol zmenu ruskej jadrovej doktríny. Návrh novej verzie dokumentu tak rozširuje kategóriu štátov a vojenských aliancií, proti ktorým sa vykonáva jadrové odstrašovanie, a dopĺňa zoznam vojenských hrozieb na neutralizáciu, ktoré „jadrové odstrašujúce opatrenia“ sa vykonávajú.

Za spoločný útok na Rusko sa navrhuje najmä agresia akéhokoľvek nejadrového štátu, ale s účasťou alebo podporou jadrového štátu. Rusko môže tiež prejsť na jadrové zbrane, ak dostane spoľahlivé údaje o „masívnom odpálení leteckých útočných zbraní“ a ich prekročení štátnej hranice. Putin objasnil, že hovoríme okrem iného aj o dronoch.

Anthony Blinken označil zmeny v ruskej jadrovej doktríne za „nezodpovedné“ a „predčasné“

Rusko môže odpovedať jadrovými zbraňami aj v prípade útoku naň alebo Bielorusko ako člen Zväzového štátu. „Všetky objasnenia sú hlboko overené a primerané moderným vojenským hrozbám a rizikám voči Ruskej federácii,“ zdôraznil Putin.

Kremeľ uviedol, že tieto zmeny možno považovať za určitý signál pre západné krajiny, ktorý ich varuje „pred dôsledkami, ak sa zúčastnia útoku na našu krajinu rôznymi prostriedkami, a nie nevyhnutne jadrovými“. Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov objasnil, že rozhodnutie o zverejnení zmien jadrovej doktríny bude prijaté neskôr. Dodal, že o plánoch na vybudovanie jadrového arzenálu sa nediskutovalo.

Koncom februára Čína prišla s iniciatívou pre jadrové krajiny, aby uzavreli zmluvu o prvom použití jadrových zbraní. Ruské ministerstvo zahraničných vecí odpovedalo, že táto myšlienka „sa musí posudzovať vo všeobecnom kontexte vojensko-politickej reality a v spojení s ďalšími významnými faktormi ovplyvňujúcimi medzinárodnú bezpečnosť a strategickú stabilitu“.

Zdroje v texte



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.