18. októbra 2024

Prof. Peter Staněk s Dr. Josefem Skálou : Válka na Blízkém východě a geopolitická křižovatka

Prof. Peter Staněk s Dr. Josefem Skálou : Válka na Blízkém východě a geopolitická křižovatka

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Prof. Peter Staněk s Dr. Josefem Skálou : Válka na Blízkém východě a geopolitická křižovatka

Prof. Peter Staněk s Dr. Josefem Skálou : Válka na Blízkém východě a geopolitická křižovatka

V tomto článku se podíváme na současnou situaci na Blízkém východě a její dopady na globální politiku a ekonomiku. Zvláště se zaměříme na roli Izraele, USA, Ruska, Číny a Íránu v regionu a jejich vzájemné vztahy. Budeme také analyzovat možné scénáře budoucího vývoje a rizika eskalace konfliktu.

Blízký východ je geopolitickou křižovatkou, kde se střetávají zájmy mnoha států a náboženských skupin. Je to také oblast s velkými zásobami ropy a plynu, které jsou klíčové pro energetickou bezpečnost světa. V posledních letech se region stal ještě více nestabilním kvůli občanským válkám v Sýrii, Iráku, Jemenu a Libyi, teroristické hrozbě Islámského státu, nukleárnímu sporu s Íránem a rostoucímu napětí mezi Izraelem a jeho sousedy.

Izrael je jedinou demokracií na Blízkém východě a spojencem USA. Izrael si klade za cíl udržet svou vojenskou a technologickou převahu nad svými nepřáteli a zabránit vzniku jakékoli regionální jaderné mocnosti. Izrael má dlouhodobé konflikty s Palestinci, Libanonem, Sýrií a Íránem, které mohou kdykoli vyvolat válečný konflikt. Izrael také sleduje s obavami vzestup Číny jako globálního hráče, která posiluje své ekonomické a politické vazby s arabskými zeměmi.

USA jsou tradičním ochráncem stability na Blízkém východě a největším dodavatelem zbraní do regionu. USA podporují Izrael jako svého strategického partnera a zároveň se snaží udržet dobré vztahy s arabskými spojenci, jako jsou Saúdská Arábie, Egypt a Jordánsko. USA také vedou mezinárodní koalici proti Islámskému státu a usilují o omezení íránského jaderného programu. USA však čelí rostoucím výzvám od Ruska a Číny, které se angažují na Blízkém východě více než kdy dříve.

Rusko je tradičním spojencem Sýrie a Íránu a zásadním hráčem v syrské válce. Rusko poskytuje vojenskou pomoc režimu Bašára Asada, který bojuje proti opozici podporované Západem, Tureckem a některými arabskými zeměmi. Rusko také spolupracuje s Íránem a jeho spojenci, jako jsou Hizballáh a šiítští milicionáři v Iráku. Rusko si chce udržet svůj vliv na Blízkém východě jako protiváhu USA a zabezpečit si přístup k ropným a plynovým zdrojům.

Čína je největším dovozcem ropy z Blízkého východu a zároveň největším obchodním partnerem regionu. Čína se snaží rozšířit svou přítomnost na Blízkém východě v rámci své iniciativy Pásu a cesty, která zahrnuje stavbu infrastruktury, investice do energetiky a spolupráci v oblasti bezpečnosti. Čína se také podílí na mezinárodních jednáních o íránském jaderném programu a podporuje politické řešení syrské války. Čína se však vyhýbá přímému vojenskému zapojení do regionálních konfliktů a preferuje pragmatický a nezaujatý přístup.

Írán je hlavním rivalem Izraele a Saúdské Arábie na Blízkém východě a cílem mezinárodních sankcí kvůli svému jadernému programu. Írán podporuje šiítské skupiny v Sýrii, Iráku, Libanonu, Jemenu a Bahrajnu, které bojují proti sunnitským vládám a jejich spojencům. Írán také vyvíjí balistické rakety, které mohou ohrozit Izrael a americké základny v regionu. Írán se snaží prosadit svůj vliv na Blízkém východě jako regionální mocnost a odolat tlaku Západu.

Válka na Blízkém východě je tedy složitou hrou, ve které se mísí ideologické, náboženské, etnické, ekonomické a strategické motivy. Je to také hra s velkými sázkami, která může mít dalekosáhlé důsledky pro celý svět. Jak se bude situace vyvíjet? Jaké jsou možnosti mírového řešení? Jaké jsou rizika eskalace konfliktu? Na tyto otázky se pokusíme odpovědět v dalších článcích této série.



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.