20. mája 2024
Macron v Pekingu nepochodil

Macron v Pekingu nepochodil

ČÍNA/FRANCÚZSKO: Politico: Macronovi sa nepodarilo presvedčiť Si Ťin-pchinga o Rusku a Ukrajine.

Francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi sa počas návštevy Pekingu nepodarilo presvedčiť čínskeho prezidenta Si Tin-pchinga, aby zmenil svoj postoj k ozbrojenému konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Píše o tom denník Politico.

Si trvá na svojom

Na druhý deň Macronovej štátnej návštevy v Číne zopakoval Si Tin-pching svoj postoj k činom Ruska na Ukrajine. Povedal, že „všetky strany“ majú „odôvodnené obavy o bezpečnosť“. Podľa novín, ani v najmenšom nenaznačil, že by svoj vplyv využil na ukončenie konfliktu. Si poukázal na potrebu nájsť politické riešenie ukrajinskej otázky a odporučil vybudovať vyváženú, efektívnu a udržateľnú európsku bezpečnostnú štruktúru. Odporučil tiež dodržiavanie zásady nešírenia jadrových zbraní v kontexte ukrajinského konfliktu. Podľa francúzskeho lídra by v konflikte na Ukrajine nemalo by dovolené použiť jadrové zbrane.

Macron sa pokúšal

Podľa francúzskeho diplomata, ktorý je oboznámený s rokovaniami, Macron počas súkromného stretnutia s čínskym lídrom vyjadril obavy Západu, že Peking dodá zbrane Moskve. „Prezident vyzval Si Tin-pchinga, aby Čína neposielala do Ruska dodávky, ktoré by mu pomohli vo vojne proti Ukrajine. Si povedal, že táto vojna nie je jeho vecou,“ vyhlásil diplomat a anonymne opísal súkromný rozhovor medzi oboma vodcami. Rozhovory, ktoré hovorca Elyzejského paláca označil za „úprimné a konštruktívne“, trvali hodinu a pol.

Čína opäť vyzýva

Predtým sa objavila správa, že prezident Čínskej ľudovej republiky Si Tin-pching, v rámci stretnutia s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vyzval svetové spoločenstvo, aby čo najskôr obnovilo mierové rozhovory s cieľom vyriešiť konflikt na Ukrajine.

ZDROJ

Překlad: H.D.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *