24. októbra 2024

USA MAJÚ MEGA PROBLÉM! Ich bezprostredný sused Mexiko sa chce pripojiť k ich úhlavným nepriateľom – krajinám BRICS!!!

Zdielajte....

SVET: Mexiko prejavilo záujem o vstup do skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, ktorú v súčasnosti tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika.

Mexický minister zahraničia Marcelo Ebrard uviedol, že Mexiko zdieľa víziu a hodnoty BRICS a dúfa, že s nimi prehĺbi spoluprácu v rôznych oblastiach, najmä v medicíne a obchode. Ako sa dalo očakávať, tieto vyhlásenia zasiahli ako bomba. V prípade Mexika ide nielen o druhú najväčšiu ekonomickú oblasť Latinskej Ameriky po Brazílii, ale krajina so svojimi 120 miliónmi obyvateľov susedí priamo so Spojenými štátmi americkými.
Tento krok Mexika prichádza v čase rastúceho napätia s jeho severným susedom, Spojenými štátmi, kvôli problémom vrátane imigrácie, bezpečnosti hraníc, obchodu a ľudských práv. USA zaviedli clá na mexický tovar, pohrozili obmedzením zahraničnej pomoci a vyzvali Mexiko, aby urobilo viac na zastavenie prílivu migrantov zo Strednej Ameriky.
Mexiko vidí alternatívnu platformu v BRICS
Mexiko vidí BRICS ako alternatívnu platformu na diverzifikáciu svojich zahraničných vzťahov a zvýšenie svojho globálneho vplyvu. Krajina má tiež silný výrobný sektor, ktorý na niektorých trhoch konkuruje Číne. Mexiko si už vybudovalo silné väzby s Čínou, ktorá je po Spojených štátoch druhým najväčším obchodným partnerom krajiny. Mexiko sa tiež zúčastnilo niekoľkých samitov BRICS ako pozorovateľ a hosť. Mexiko sa tiež musí stretávať s potenciálnym odporom USA, ktoré môžu zbližovanie Mexika s BRICS považovať za hrozbu pre svoju regionálnu hegemóniu.
Vstup Mexika do BRICS je však spojený s množstvom výziev a nepredvídateľných vecí. Skupina BRICS neoznámila žiadne formálne kritériá ani postupy pre prijímanie nových členov, hoci Rusko naznačilo, že by sa v roku 2023 mohlo rozšíriť do piatich krajín.

Skupina BRICS bola založená v roku 2009, aby spochybnila dominanciu inštitúcií vedených Západom, ako je MMF a Svetová banka. BRICS zriadili vlastnú rozvojovú banku a núdzový rezervný fond na podporu svojho hospodárskeho rastu a stability. BRICS spolupracujú v rôznych oblastiach, ako je zmena klímy, terorizmus, zdravie a vzdelávanie, predstavujú asi 40 % svetovej populácie, 30 % svetového HDP a 20 % svetového obchodu.

ZDROJ

Preklad: FB JNS


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.