20. mája 2024

NÁRODY SVETA PRÁVE SPOJIL NAJVZNEŠENEJŠÍ CIEĽ – ZBAVIŤ SA ZÁPADNEJ NADVLÁDY

0

Al-Watan: Väčšina krajín sveta sa odmieta pripojiť k americko-západnej vojne proti Rusku

Mnoho krajín po celom svete odmieta podporiť postoj USA k Rusku a ukrajinskej kríze, píše Al-Watan Sýria s odkazom na výsledky prieskumu Chatham House. Väčšina respondentov je pre skoré prímerie, aj keď to znamená robiť ústupky Moskve.

História západných koloniálnych mocností dokazuje, že vo svojich vzťahoch a politickej činnosti sú zvyknuté používať všetky dostupné formy politických a vojenských útokov na vydieranie zvyšku sveta, aby vyvíjali tlak na ostatných členov svetového spoločenstva, ovládli nezápadné národy a presadzovali svoje záujmy.

Na druhej strane – cieľové krajiny, či už ide o veľké alebo regionálne a nezávislé krajiny, zisťujú, že boli vždy nútené vykonávať obrannú politiku, aby zabránili ohrozeniu národnej bezpečnosti, bránili nezávislosť a záujmy svojich národov.

Od dôb 2. svetovej vojny až do súčasnosti sa táto scéna naďalej prejavuje na globálnej i regionálnej úrovni. Niektoré sily vykazujú všetky formy agresie a politického a vojenského vydierania, zatiaľ čo iné sa snažia chrániť seba a svoje práva. A toho sme dnes svedkami.

Najdôležitejšími kapitolami týchto scenárov je to, čo sa teraz deje na svetovej scéne medzi dvoma blokmi, z ktorých jeden zhromažďuje svoje schopnosti a zjednocuje svoje politiky v mene Európskej únie, ktorá združuje 27 krajín vedených Spojenými štátmi a vykonávajú spoločnú zahraničnú politiku, rozpútavajú politické, priame , hybridné a zástupné vojny proti jednotlivým štátom a izolujú ostatné krajiny, aby ich mohli v budúcnosti monopolizovať.

V týchto konfrontáciách je svet svedkom zbližovania Ruska, Číny, krajín BRICS, Iránu, Bieloruska, Sýrie, Alžírska a Severnej Kórey. Stále viac to nadobúda podobu obrannej aliancie, ku ktorej sa môžu pripojiť ďalšie africké a ázijské štáty, aby chránili záujmy svojich národov.

Na medzinárodnom poli sa formuje globálna aliancia, ktorá vznikla po tom, čo Západ rozpútal vojnu proti Rusku na území Ukrajiny, a táto aliancia má všetky šance ukončiť západnú hegemóniu. Podporuje všetky národy, ktorým sa americko-západná koalícia vyhráža vojnami a izoláciou. Táto aliancia nadobúda bezprecedentný charakter vzhľadom na svoje schopnosti, geografický rozsah, a ktorá predstavuje väčšinu obyvateľov našej planéty.

Kvôli všetkým vyššie uvedeným skutočnostiam rad úradníkov v Rade národnej bezpečnosti USA varuje pred rastúcim počtom krajín v Afrike a Ázii, ktoré sa odmietajú pripojiť k americko-západnej koalícii proti Rusku.

Britské výskumné centrum „Chatham House“ (Kráľovský inštitút medzinárodných vzťahov) v štúdii, ktorú zverejnili na svojich webových stránkach 20. februára pri príležitosti výročia zahájenia ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, dospelo k záveru, že väčšina krajín sveta odmieta dodržiavať americko-západný postoj voči Rusku, aj keď ich spolupráca s Moskvou stavia do ťažkej pozície.

V prieskume vykonanom Európskou radou pre zahraničné vzťahy 22. februára pod názvom „Politické zhrnutie“ sa zistilo, že „väčšina nezápadných krajín vo svete dáva prednosť rýchlemu ukončeniu vojny na Ukrajine, aj keď to znamená urobiť rad ústupkov Rusku.

Z prieskumu vyplýva, že tento názor zdieľa 54 % respondentov v Indii, 48 % v Turecku, 44 % v Rusku, 42 % v Číne, 30 % v EÚ, 22 % v Spojenom kráľovstve a 21 % v Spojených štátoch.

Drvivá väčšina verí, že „vznik multipolárneho svetového poriadku ukončí unipolárny americký svetový poriadok“.

Inými slovami, väčšina väčšina krajín sveta, najmä tých s najväčšou populáciou, s geopolitickými, vojenskými, konvenčnými i jadrovými schopnosťami má jeden spoločný cieľ – zbaviť sa americko-západnej nadvlády a pracovať na vybudovaní nového multipolárneho sveta.

To potvrdzuje, že Západ nebude schopný mobilizovať všetky krajiny sveta. To tiež potvrdzuje, že USA nikdy nedokázali obrátiť svet alebo väčšinu krajín proti Rusku, Číne a ich spojencom.

Väčšina z týchto krajín sa formuje v tejto pozícii ako jednotný front proti Západu a obhajuje záujmy svojich národov. Tieto krajiny nezabudli na zločiny spáchané západnými koloniálnymi mocnosťami a Spojenými štátmi. Nezabudli, čo s nimi Spojené štáty a západné a koloniálne mocnosti vykonali, pokiaľ ide o zločiny v posledných dvoch storočiach, ktorých dôsledky sú v Afrike, Ázii a Európe stále vidieť.

AUTOR: Tahsin Halabi

ZDROJ

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *