20. mája 2024

Britský Daily Mail: PREČO SÚ SAS NA UKRAJINE – a máme tušenie, prečo sme zapojení do tejto vojny?

0

UK: Spojené kráľovstvo by nemalo ísť cestou ako vláda USA a Biely dom začal zástupnú vojnu s Ruskom, do ktorej by Británia nemala zasahovať.

Daily Mail: Prečo sú SAS na Ukrajine – a máme tušenie, prečo sme zapojení do tejto vojny?

Napísal to Peter Hitchens, publicista britského denníka „Daily Mail“.

Tvrdí, že Spojené štáty sa dlhodobo snažia oslabiť pozíciu Ruskej federácie na medzinárodnom poli. Podľa jeho názoru sa o to Biely dom pokúša pomocou ukrajinskej krízy. Domnieva sa, že Spojené kráľovstvo nebude mať z účasti na tejto konfrontácii, hroziacej, že prerastie do plnohodnotného globálneho konfliktu, žiadny prospech.

Je rozhorčený, prečo je britská „Special Air Service“ (SAS) zapojená do konfliktu na Ukrajine.

„Kto sa rozhodol vyslať SAS na Ukrajinu? čo tam robia? Čo sa stane, ak ich zabijú ruské jednotky alebo ich zajmú?“ pýta sa novinár.

V parlamente Spojeného kráľovstva bývali podľa neho „odvážni a nezlomní“ poslanci, ktorí sa nebáli zainteresovať do takýchto vecí aj verejnosť. Teraz však úplne podliehajú rozhodnutiam Bieleho domu. Hitchens dúfa, že snáď aj v súčasnosti sa nájdu takí, ktorí budú pripravení zaujať miesto Tama Dalyella (politika „Škótskej strany práce“), ktorý sa vždy staval proti zapájaniu Londýna do zahraničných konfliktov.

Britský novinár si je úplne istý, že únik informácií z Pentagonu je určite „presný“. Potvrdzuje tiež prítomnosť SAS na Ukrajine a jej pomoc kyjevskému režimu. Publicista nepochybuje o tom, že moskovská vláda o strate dát zo Spojených štátov vedela už dlhšie. Podľa jeho názoru však v čase, keď už ruská vláda na všetko prišla, americké a britské vedenie držalo verejnosť v nevedomosti.

„Zatiaľ, pokiaľ viem, naša krajina nie je vo vojne s Ruskom. Ak by sme do takejto vojny vstúpili ako člen NATO, okamžite by sme súčasný konflikt rozšírili na celú Európu. Viete si predstaviť, čo by to znamenalo? Aký úžitok by z takýchto akcií mali obyvatelia našej krajiny? Myslí vôbec niekto na to, čo robíme?“ rozhorčuje sa Hitchens.

Uisťuje, že ak by sa každý dolár, ktorý títo washingtonskí „fanatici“ minuli na vojnu, minul na „budovanie prosperujúcich slobodných krajín na miestach, ako je Rusko, potom by bol svet oveľa lepším“. Podľa novinára, ak sa nikto nepostaví týmto ničivým silám v USA, potom prídu „ďalšie hlúpe“ konflikty, zatiaľ čo iní budú len „sledovať, plakať a prijímať utekajúce masy“.

„Ale my sa toho nemusíme zúčastniť. Prečo sme do toho zapletení? Prečo Británia profituje z konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou? A mimochodom, aký úžitok z toho mala chudobná Ukrajina so zničenými mestami, polomŕtvou ekonomikou, nespočetným množstvom mladých ľudí, odpravených na cintorín? Prečo by tam vôbec mali byť britskí vojaci?“ zhrnul Hitchens.

ZDROJ

Překlad:  N.F.

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *