20. mája 2024

GÉNIUS MATOVIČ, MULTITALENT HEGER A ICH HLAVNÝ GURU ČAPUTOVÁ

0

GÉNIUS MATOVIČ, MULTITALENT HEGER A ICH HLAVNÝ GURU ČAPUTOVÁ

V roku 2019 nám tu vyrástol úžasný politický talent Zuzana Čaputová. Toto tvrdila pani Tódová už aj skôr, ale potvrdila svoje slová aj v relácii „Večera s Havranom“, ktorá bola odvysielaná dňa 18. apríla 2023 na RTVS. Tak sa skúsme pozrieť, ako prezieravo sa pani prezidentka postavila k zostavovaniu vlády počas svojho funkčného obdobia.

Najskôr vymenovala Igora Matoviča za predsedu vlády SR. Vraj „ústavné tradície“ (až neskôr sa Ústavný súd SR vyjadril, že „to, čo v ústave nie je výslovne napísané, tak sa nesmie“ – dobré, čo?!). Keď svojimi deštrukčnými eskapádami rozbil Matovič svoju prvú vládu a už ani jeho nohsledi, pritakávači a za výkon vlády spoluzodpovední členovia družiny ako Sulík, Remišová, Kolíková, Krajniak a spol. sa mu nedokázali ďalej klaňať, postavila Zuzana Čaputová do vedenia výkonnej moci druhú vládu. Tentokrát na čele s Eduardom Hegerom ako predsedom vlády SR. Génia Igora Matoviča však vymenovala na post ministra financií. Vraj „tam nebude škodiť“.

NO TAK SA NA TO POZRIME PODROBNEJŠIE:

V skratke: Minister financií rozhoduje o tom, koľko ktoré ministerstvo „dostane“, čiže ktorý rezort koľko môže minúť a hlavne kedy! To určuje podpis ministra financií SR. Ak by napríklad bol na niektorého svojho kolegu z vlády nahnevaný, tak s tým podpisom bude otáľať. To by však úžasný Igor Matovič nikdy neurobil, všakáno!

Ďalej je minister financií personálnym substrátom čiže súčasťou a spolurozhoduje v týchto európskych štruktúrach:

  1. Rada ECOFIN – formát, v ktorom sa stretávajú ministri financií členských štátov EÚ, ktorý „koordinuje hospodárske politiky na úrovni EÚ a rozhoduje o tom, či členský štát môže prijať euro“.
  2. EUROSKUPINA – formát, v ktorom sa stretávajú ministri financií členských štátov eurozóny (štáty, ktorých menou je Euro), a „rokuje o politikách, ktoré sú relevantné pre euro a hladké fungovanie hospodárskej a menovej Únie“.
  3. Európsky mechanizmus pre stabilitu – medzinárodná finančná inštitúcia zriadená členskými štátmi eurozóny s cieľom pomôcť krajinám eurozóny, ktoré sú ohrozené vážnymi finančnými ťažkosťami.

Čiže politický talent storočia na Slovensku Zuzana Čaputová si myslela, že Igor Matovič je vhodný do týchto formátov EÚ.

Chvalabohu sa po výmene na čele vlády SR Igor Matovič už „iba“ ako minister financií nezúčastňoval formátov EÚ, kde zasadajú predsedovia vlád (prezidenti alebo kancelári) členských štátov EÚ, napríklad vo formáte „Európska rada“. Tá totiž určuje všeobecné politické smerovanie a priority EÚ, čiže to, kam má EÚ smerovať, svojho času spoluurčoval aj Igor Matovič.

Pocit prenesenej hanby už nemusíme mať! Dnes už Igor Matovič výkonné pozície nezastáva. Došlo k výmene. Musel sa však nájsť multitalent, aby mohol zastávať všetky tieto pozície vrátane tých rozhodovacích v Bruseli.

Tento skvost našla Zuzana Čaputová v osobe Eduarda Hegera …

Judita Laššáková

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *